različni diski v nasu

hermann

Guru
19. mar 2014
9.844
6.775
113
Bo to šlo?

Zdaj imam v nasu 2 seagate ironwolfa, nič pretirano obremenjena, predvsem je nas za backup.

1 je crknil takoj prvi dan in bil zamenjan, zdaj dobri 2 leti kasneje jemlje hudič tudi njegovo zamenjavo. Prvi še ok dela. Seagate vseeno ne bi več. Če umirajoč disk zamenjam z WDjem enake velikosti bo kak problem? In, kaj če v nas vtaknem "surveillance" disk, ker je cenejši. Ga bo prej hudič vzel? Ker tudi ti naj bi bili za 24/7 uporabo (ampak optimizirani za pisanje).

Mimogrede, v računalnikih sem imel klasične diske, ki so leta delali 24/7 in noben ni crknil. Crkujejo samo ta nas jajca očitno.

• Všeč mi je
Reactions: brane_new

erikson

Guru
25. avg 2007
23.301
7.051
113
Če je enako velik ali večji kot prvi ne bi smelo biti težav.

WD Purple nima TLER (časovna omejitev za obnovo napak), tako da ga NAS lahko hitreje odklopi kot slabega. Za NAS je WD Red Plus (CMR), če bi bil zelo obremenjen pa tudi WD Red Pro.

Surveilance diski so načeloma namenjeni zaporednemu zapisovanju, ampak za backup bo v redu.

Takrat, ko ga boš zamenjal, zapisuj čimmanj novih podatkov, dokler se podatki ne skopirajo. Poskrbi, da se NAS ustrezno hladi. Toplota škoduje diskom.

• Všeč mi je
Reactions: hermann

Gonzo

Guru
1. sep 2007
9.715
10.178
113
EU
Meni je eden WD navadni disk riknil, pa sem odšel na Toshibe. Za PC. Imam dva diska v ne Raid načinu, pa nimam pripomb. Toshiba je kupila Samsung diske, ko jih je ta nehal delat.

KarEn

Majstr
27. jan 2008
2.310
373
83
Jaz imam tudi kar nekaj Toshibinih v NASu, eden mi je odletel, pa sem ga reklamiral (5 let garancije) in dobil drugega. Ostalo dela. Imam 8, 16, 18 in 20TB se mi zdi. Ironwolfa imam 8TB dva pa oba še delata (zaenkrat).

hermann

Guru
19. mar 2014
9.844
6.775
113
Saj za začetek imam 2 diska v mirrorju, backup drugje pa tudi.

Seagate je pa za moj okus prevečkrat crknil in mi ni problem probat alternative, da se bom boljše počutil.