Prometna nezgoda s kolesarjem

vladom

Fizikalc
25. feb 2020
147
31
28
Imel sem prometno nezgodo s kolesarjem. Na naši ulici sem mimo parkirnih mest vozil 10km/h in se ustavil, da si popravim sedež.
Za mano se je pripeljala kolesarka iz sosednjega bloka, ki je po njenih besedah gledala dol, ker jih prestave nekaj štekajo in se zaletela zadaj v moj avto.
Pri tem je padla in si poškodovala roko, na avtu pa je nastala manjša udrtina.
Kaj storiti? EU poročilo? Kako od kolesarja uveljavljati škodo?

• Haha
Reactions: sixpower

Hanzi

Guru
27. jul 2007
49.485
7.800
113
pri taščici
Zavarovanje nepremicnine (stanovanja, hise) običajno vsebuje tudi zavarovanje odgovornosti. Ce tega ni, potem pa naj odpre denarnico.
Ne bom pa vaju napeljeval k goljufiji zavarovalnic.
Upam da imas vsaj kake slike avta in kolesa ob trčenju.
Da ne bo ona rekla da si ti rikvercal v njo.

• Všeč mi je
Reactions: Matey in brane_new

majaron

Majstr
28. mar 2009
1.090
427
83
Kaj boš s poročilom? Saj ni zavarovana. Lahko ti da €, tožil jo najbrž ne boš. Zmeni se.

sad

Guru
24. avg 2007
22.175
10.849
113
Kaj boš s poročilom? Saj ni zavarovana. Lahko ti da €, tožil jo najbrž ne boš. Zmeni se.
Kot je omenil Hanzi zavarovanje nepremicnine (stanovanja, hise) običajno vsebuje tudi zavarovanje odgovornosti.
Tako da, to bo najbolj enostavno. Najlažje je, da gresta do zavarovalnice in skupaj izpolnita primer.
Če tega nima in nima zavarovanja odgovornosti pri kolesu, potem ti ostane edino, da skešira.

• Všeč mi je
Reactions: Matey

Matey

AlterZavarovalničar
6. sep 2007
35.038
17.488
113
Zavarovanje nepremicnine (stanovanja, hise) običajno vsebuje tudi zavarovanje odgovornosti. Ce tega ni, potem pa naj odpre denarnico.
Kot je omenil Hanzi zavarovanje nepremicnine (stanovanja, hise) običajno vsebuje tudi zavarovanje odgovornosti.
Tako da, to bo najbolj enostavno. Najlažje je, da gresta do zavarovalnice in skupaj izpolnita primer.
Če tega nima in nima zavarovanja odgovornosti pri kolesu, potem ti ostane edino, da skešira.
To je to. :zmaga:

Bi pa samo še tole dodal, da je običajno pri zavarovanju nepremičnine v paketu odgovornost iz naslova posesti, zavarovanje odgovornosti zasebnika (to je dejansko aktualna stvar v tem primeru) pa je dodana v paket zavarovanja premičnin, ni pa nujno saj je lahko odgovornost tudi združena.
Poanta - potrebno je še malo bolj pogledat kakšno zavarovanje je dejansko v igri, če sploh je, ker dejansko obstaja opcija obstoja zavarovalne premoženjske police brez tega. V kolikor ga ni pa naj seveda gospa nakarta odškodnino iz svojega žepa.

• Všeč mi je
Reactions: Hanzi

mtl

Guru
19. jul 2007
10.901
565
113
Kras
www.mtl.si
Imel sem prometno nezgodo s kolesarjem. Na naši ulici sem mimo parkirnih mest vozil 10km/h in se ustavil, da si popravim sedež.
Za mano se je pripeljala kolesarka iz sosednjega bloka, ki je po njenih besedah gledala dol, ker jih prestave nekaj štekajo in se zaletela zadaj v moj avto.
Pri tem je padla in si poškodovala roko, na avtu pa je nastala manjša udrtina.
Kaj storiti? EU poročilo? Kako od kolesarja uveljavljati škodo?
Lool, kot bi bral moj zapis, le da sem bil v vlogi kolesarke :).
Naredil za čez tisočaka škode s kolesom in hitrostjo cca. 15km/h. :mad:
K sreči je odgovornost iz stanovanja vse pokrila.

• Všeč mi je
Reactions: Matey

vladom

Fizikalc
25. feb 2020
147
31
28
Lool, kot bi bral moj zapis, le da sem bil v vlogi kolesarke :).
Naredil za čez tisočaka škode s kolesom in hitrostjo cca. 15km/h. :mad:
K sreči je odgovornost iz stanovanja vse pokrila.
Še bolj zapleteno je. Kolesarka se je domislila, da sem v coni mirnega prometa jaz namerno zabremzal pred njo....

Guinness

Guru
2. jul 2008
4.238
3.105
113
Še bolj zapleteno je. Kolesarka se je domislila, da sem v coni mirnega prometa jaz namerno zabremzal pred njo....
Da ne voziš ti avta za team Jumbo Visma? Tko ste tud Pogačarja na Touru hotl zj3bat! :evil:
On topic, mislm itak je ona za tabo vozila, tako da kmečka logika bi mi rekla, da kolesar pri neki mestni hitrosti nima ravno zavorne poti 30m. Drugaće je imela pa premajhno varnostno razdaljo, tako da kot receno po kmecki logiki nima kaj praskat. ampak ker je kolesarka šibkejši člen v prometu pa ne vem kako to sodišče in policija vidita.

• Všeč mi je
Reactions: brane_new

mtl

Guru
19. jul 2007
10.901
565
113
Kras
www.mtl.si
Evo, žal je prišla ven pristna slovenska nategunskost in neprevzemanje odgovornosti. Koliko pa je stara?
Jaz bi se probal realno pogovoriti z njo.
Poglej, če je kjerkoli okrog kakšna kamera, ki pokriva to mesto ;).

PS: ko sem se jaz razbil v avto in pobral s tal, sem tudi mislil znoreti, kaj ta dela. No, sem parkrat vdihnil, da sem prišel k sebi, zbral misli, pogledal na situacijo realno in ugotovil, da sem jaz zaj... Ja, njej se tudi ni bilo treba ustaviti za par sekund, ko je speljala ven iz parkirnega mesta, ampak jaz bi se pa moral ustaviti. Žal sem imel v rokah liste, ki so se mi začeli izmikati iz roke in sem pogledal dol, da sem jih ujel, ko sem pogledal gor, je bil pa avto pred mano. Sicer sem odvil, ampak mi je zmanjkalo slab meter, da bi šel mimo. Bi pa bilo škode na avtu manj, če bi priletel direkt v zadek :valjamse: . No, zame bi bilo pa verjetno slabše, tako sem dobil le nekaj odrgnin in pa rebra so me bolela nekaj dni.

Ti želim, da fajn urediš. Drugače pa preveri, če imaš kakšno pričo. Recimo ravno neka soseda/sosed je dol gledal in videl celotno dogajanje.

Janez40

Guru
12. jul 2016
3.732
4.998
113
Dejansko bi morali avti imeti že serijsko vgrajene kamere s snemanjem. Za lastno varnost, ker toliko nategunov kot je zunaj, ni več smešno.
Mimogrede, obstaja že kakšen easy to install paket kamer za tak namen?

brane_new

Guru
10. feb 2008
18.594
2.446
113
V coni umirjenega prometa? Slabo se ti piše.
Je pa tko. Tudi kolesar se mora prilagoditi taki vožnji. Nenadoma je zavila za manoj v tej coni.
Si miroval z avtom ali si se gibal? ona trdi eno, ti drugo! naj se dokaže kdo ima prav - kamere. Kdo se je v koda zaletel?

''Tako hitro, da lahko kolesar kolo stalno obvladuje ter se zlahka ustavi pred pričakovano oviro. Hitrost mora biti prilagojena stanju ceste, gostoti prometa, vremenskim razmeram, vidljivosti in preglednosti ceste, stanju vozila in morebitnega tovora tako, da lahko v vidni razdalji vozilo ustavi.

Največja dovoljena hitrost kolesarja je omejena na kolesarskih poteh in stezah na 25 km/h, v območjih umirjenega prometa in v območjih za pešce na 5 km/h, na ostalih cestah, ki jih kolesar sme uporabljati, pa lahko vozi največ tako hitro kot ostala vozila.''

Kakšna naj bo varnostna razdalja med kolesi?

Primerna razdalja je odvisna od hitrosti kolesarjenja, najmanjša pa naj bo enaka dolžinam treh koles.

majaron

Majstr
28. mar 2009
1.090
427
83
Tele hitrosti za kolesarje so bolj lari fari. A obstaja primer da je kolesar dobil kazen zaradi prevelike hitrosti?
Na sodiscu pade ker stevec ni obvezna oz. serijska oprema, kako naj kolesar ve koliko ga spona

kalbo

Guru
7. okt 2013
19.949
10.232
113
Tele hitrosti za kolesarje so bolj lari fari. A obstaja primer da je kolesar dobil kazen zaradi prevelike hitrosti?
Na sodiscu pade ker stevec ni obvezna oz. serijska oprema, kako naj kolesar ve koliko ga spona
Bulšit. 5km/h je hitrost pešca, to se valda da ocenit al kako? In če je zgornja kolesarka vozila s hitrostjo pešca ni šans da se zabije v avto.