Prepoved vožnje iz 12 na 15 let

kajpace

Guru
6. nov 2018
6.213
4.508
113
- za tvojim hrbtom...
hmpg.net
Ah, pa še moja, realna ali blesava, ni važno:
- Mulca dat pri prekršku za par let na "odvajanje" nekam v ustanovo
- Staršem zaračunat kazen (pogojna na par let), ker so idioti
- Zaseženi skuterji in mopedi - podarit tistim, ki jih res potrebujejo
- Dodatek - mularijo in starše poslat z marico "na vožnjo"

Kdo je proti?

• Všeč mi je
Reactions: jendomen

Jabe

Guru
1. okt 2007
17.280
9.480
113
Ah, pa še moja, realna ali blesava,...

Glasujem za blesava. Torej proti... Ce je tole alternativa, je dvig iz 12 na 15 bistveno boljsi ukrep.

Da bo lazje razumeti: ko bos ti kaj zajebal, si za najbolj drakonske povracilne ukrepe? Ce bos rekel, da nikdar ne zajebes, pravim da lažeš. Za laznivce imamo pa kaj na meniju?

mosseero

fizik´alc
3. sep 2007
22.530
15.053
113
kod Džej-Zija
Umrli izven bolnišnice so za darovanje v veliki večini neuporabni, pa naj bodo še tako zdravi. Najboljši darovalci umrejo v bolnišnici, sorodniki pa so že podpisali dovoljenje za darovanje organov.

SJTV1

eV12
18. jul 2007
20.000
1.469
113
Dvig na 15 je popolna neunost in samo kaže na intelkektualni nivo zakonodajalcvev.
Imamo organe namenjene nadzoru in kaznovanju, naj opravijo svoje delo tam, kjer je potrebno, ostale pa pustijo pri miru.
Nimajo pa recimo jajc dat v zakon, da je peš cona peš cona. Peš, na nogah. Ne z biciklom, ne s skirojem ...

• Všeč mi je
Reactions: dejan_

ribicija

Guru
4. sep 2007
2.592
1.584
113
Meni pa se zdi to prav in sem prepričan, da 12 letnik ni dovolj zrel udeleženec v prometu, da bi se lahko z električnim skirojem, ki lahko ves čas vozi na svoji maks hitrosti sodeluje v prometu. Enostavno še pri teh letih ne znajo dovolj dobro oceniti posledic njihovih dejanj v prometu.
Na kolesu nima šans, da ves čas vozi 25 km/h, poleg tega uporablja čelado, na teh skirojih pa so vsi brez, nevarni samim sebi in vsem okrog njih.

delavec44

Guru
17. dec 2012
4.358
3.098
113
Mene je že kot odraslega strah skirojev, ker težje ustaviš, manjše gume, slabe ceste. Grem raje s kolesom, če kdaj ne bom mogel pa z električnim kolesom.

• Všeč mi je
Reactions: Zgaga

Pepe

Guru
20. sep 2007
14.547
6.172
113
Ne vem, če se strinjam s to hitro odločitvijo, brez da bi država prej resno poskusila karkoli drugega. Denimo s strogim nadzorom dobiti naprave, ki ne ustrezajo homologaciji. Aja, saj vemo, da ni v stanju nabaviti legalne merilne naprave s katero bi lahko ugotavljala hitrost skuterja. Po eni strani so težnje, da bi C kategorijo lahko dobili 17 letniki, da se Evropa izogne pomanjkanju voznikov v logistiki, po drugi strani pa otrok do 15 let ne bi spustili do motornega pogona. Nekam nesorazmerni ukrepi.

Pepe

Guru
20. sep 2007
14.547
6.172
113
Vse to je v rokah države in politike. Ne vem zakaj točno bi se jokali, ker država ni sposobna sama izpolnjevati tistega, kar si naloži in zakonodaje, ki jo sprejme.
Pravice. pristojnosti, zakonodaja, glede vsega tega imata škarje in platno parlament in vlada. Kako pa bodo ravnali, če bo EU v prihodnosti sprejela, da lahko s 17-imi leti vozi C kategorijo? Ne bo postopkov proti mladoletnim osebam?

Kadrovska podhranjenost, tudi zaradi slabih plač in vedno manj pravic in pristojnosti. In potem še zakonodaja, zaradi katere so hitri postopki proti mladoletnim osebam nemogoči... Pa ne se zdaj obregat ob taubija al pa jajota...

• Všeč mi je
Reactions: Ytbnd

Zgaga

Guru
25. jul 2007
10.996
5.107
113
51
Na sončni strani ALP
Vse to je v rokah države in politike. Ne vem zakaj točno bi se jokali, ker država ni sposobna sama izpolnjevati tistega, kar si naloži in zakonodaje, ki jo sprejme.
Pravice. pristojnosti, zakonodaja, glede vsega tega imata škarje in platno parlament in vlada. Kako pa bodo ravnali, če bo EU v prihodnosti sprejela, da lahko s 17-imi leti vozi C kategorijo? Ne bo postopkov proti mladoletnim osebam?
Če povem čisto po domače, da boš morda tudi ti razumel.

Policija v večini primerov prekrškov mladoletnikov ne more pisati kazni v hitrem postopku.

Po Zakon o prekrških (ZP-1) se mladoletnike (14–18 let) obravnava drugače kot odrasle. Ideja je, da se jih ne “kaznuje” na hitro, ampak da se zadeva rešuje bolj vzgojno. Če npr. policija dobi mladoletnika pri prekršku mu praviloma ne zaključi zadeve kar z globo na kraju samem, ampak pošlje zadevo na sodišče, tam odloča sodnik, ki obravnava mladoletnike.

Pri otrocih do 14 let ni prekrškovne odgovornosti.

Namesto klasične “udarne” globe se lahko izreče opomin, kakšno navodilo ali prepoved, nadzor centra za socialno delo, včasih tudi globa (ampak redkeje). Glavni cilj je, da se mladostnika usmeri in ne samo kaznuje.

Torej mulcu s 14 leti v praksi na terenu policije ne more nič. In zato je starost 15 let na spodnji meji možnosti za obravnavo v postopkih.

SJTV1

eV12
18. jul 2007
20.000
1.469
113
Meni pa se zdi to prav in sem prepričan, da 12 letnik ni dovolj zrel udeleženec v prometu, da bi se lahko z električnim skirojem, ki lahko ves čas vozi na svoji maks hitrosti sodeluje v prometu. Enostavno še pri teh letih ne znajo dovolj dobro oceniti posledic njihovih dejanj v prometu.
Na kolesu nima šans, da ves čas vozi 25 km/h, poleg tega uporablja čelado, na teh skirojih pa so vsi brez, nevarni samim sebi in vsem okrog njih.
Da gredo eleltrični skiproji lahko 25 km/h je itak bedarija. Kaj dosti več od hitrosti počasnega kolesarja jim ne bi smeli dovolit (nobenemu, ne le, če so mulci na njih).

SJTV1

eV12
18. jul 2007
20.000
1.469
113
Če povem čisto po domače, da boš morda tudi ti razumel.

Policija v večini primerov prekrškov mladoletnikov ne more pisati kazni v hitrem postopku.

Po Zakon o prekrških (ZP-1) se mladoletnike (14–18 let) obravnava drugače kot odrasle. Ideja je, da se jih ne “kaznuje” na hitro, ampak da se zadeva rešuje bolj vzgojno. Če npr. policija dobi mladoletnika pri prekršku mu praviloma ne zaključi zadeve kar z globo na kraju samem, ampak pošlje zadevo na sodišče, tam odloča sodnik, ki obravnava mladoletnike.

Pri otrocih do 14 let ni prekrškovne odgovornosti.

Namesto klasične “udarne” globe se lahko izreče opomin, kakšno navodilo ali prepoved, nadzor centra za socialno delo, včasih tudi globa (ampak redkeje). Glavni cilj je, da se mladostnika usmeri in ne samo kaznuje.

Torej mulcu s 14 leti v praksi na terenu policije ne more nič. In zato je starost 15 let na spodnji meji možnosti za obravnavo v postopkih.
Kar je spet bedarija. Naj pač spustijo mejo. 12-letniki čisto dobro razumejo mkaj je prav in kaj ne, drugače jim bodo pa starši še 1x pojasnili, ko bo kazen prišla. Vzgajajo naj doma, ne sodišča-

• Všeč mi je
Reactions: Najbolji in Pepe

zoom

Majstr
14. maj 2014
762
279
63
Imam mulca, zadeve so mi znane, pač moje videnje:
12 letnik naj vozi samo kolo, skiro bi morali prepovedati do 18, je nevaren za vse že pri legalnih 25, kaj šele več.
14 letnikom pa bi že morali nekaj dovolit in ti 25 skuterji niti pod razno niso OK. 25 je nevarna hitrost za cesto, enostavno prepočasen je(uradno, neuradno jih gre 85% več). Poenostavit bi bilo treba izpit za 45, pole in test vožje adijo.... več kot 300 eur nebi smelo biti. Ne pa se zdaj 12 letnih podi s podarjenim kolesarskim izpitom 90 po kolesarki.
Mopedistov z dovoljenjem 45 praktično ni saj je izpit predrag, praktično na nivoju A izpita.

• Všeč mi je
Reactions: Zgaga

Pepe

Guru
20. sep 2007
14.547
6.172
113
Kar je spet bedarija. Naj pač spustijo mejo. 12-letniki čisto dobro razumejo mkaj je prav in kaj ne, drugače jim bodo pa starši še 1x pojasnili, ko bo kazen prišla. Vzgajajo naj doma, ne sodišča-
Ko bo prva ali druga smrtna žrtev, ki so jo iz objestnosti zakrivili otroci, se bo na vrat na nos to lahko menjalo. Ampak bo treba počakati.

• Všeč mi je

PHOBiA

Guru
11. jul 2013
4.779
1.670
113
Pri teh skirojih se ne gre samo za hitrost, ampak za cel komplet. Ima majhna kolesa, kjer se lahko hitro zgodi kaka bedarija, sploh pri otrocih, ki so neizkuseni. Hiter zasuk koles = velika moznost padca recimo.

In kot sem ze povedal, z njimi se vozijo otroci, veliko mlajsi od zdajsnje omejitve 12 let. Omejitev 15 let torej v praksi ne bo prinesla veliko.

dask

Guru
21. sep 2023
1.022
1.167
113
Pri nas je šlo po naravni poti. Si je z navadnim skirojem zlomila obe roki pri desetih letih, na električnega niti pomisli ne...

BLABLABLA

Guru
28. sep 2007
3.263
1.349
113
Pri teh skirojih se ne gre samo za hitrost, ampak za cel komplet. Ima majhna kolesa, kjer se lahko hitro zgodi kaka bedarija, sploh pri otrocih, ki so neizkuseni. Hiter zasuk koles = velika moznost padca recimo.

In kot sem ze povedal, z njimi se vozijo otroci, veliko mlajsi od zdajsnje omejitve 12 let. Omejitev 15 let torej v praksi ne bo prinesla veliko.
Hec je v tem, da so otroci mnogo bolj gibčni na teh malih kolescih igračah (skiro, rollerji, BMX).
Če bi jih komu morali prepovedat so to starejši junci...

• Objave ne odobravam