Pozna kdo Vnanje Gorice?

tony

Guru
23. jul 2007
10.930
1.845
113
Pozna kdo Vnanje Gorice? (v občini Brezovica)

Gledam eno parcelo, in kakor mi je Barje simpatično, malo gruntam tudi, kdaj bo naslednja poplava :) Je to problem ali ne?

Ampak, glavno vprašanje pa je: koliko je tam poleti komarjev? (Spomnim se znanke iz Črne vasi, ki jih je bila že grozno naveličana...) So komarji v tem koncu problematični ali ne?

Še kakšen drug nasvet? :zmaga:

Hvala vsem!

klekej

Majstr
26. jul 2007
5.727
498
83
35
V Crni vasi so komarji, poleti je vroce ko svija, pozimi megla, 1,5 sobno stanovanje (0,5 je shramba) v Modri rezidenci pa 300k. Nateg za zabarje. :aplauz:

tony

Guru
23. jul 2007
10.930
1.845
113
Pa še parkingov je premalo v MR, ne priporočam pretirano :)

Vnanje gorice so sicer na drugi strani Lj barja.

• Všeč mi je
Reactions: klekej

Silos

Zelenc'
6. jun 2024
10
11
3
V Vnanjih Goricah imaš na eni strani super fancy moderno hišo ljubljanskih mestnih srajc, na drugi strani pa hlev, kup gnoja in IMT-ja. :D Hočem reči, eno tako posebno naselje, no. Domorodci nimajo ravno najraje prišlekov, prišlekom pa gredo rade na živce navade domorodcev, povezane s kmetovanjem in tradicionalnim vaškim življenjem.

Če bo šlo tako naprej, bo čez 20 let to sicer ljubljanski suburb, danes pa ni ne tič ne miš.

• Všeč mi je
Reactions: Kamele0N in tony

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.433
2.031
113
Pozna kdo Vnanje Gorice? (v občini Brezovica)

Gledam eno parcelo, in kakor mi je Barje simpatično, malo gruntam tudi, kdaj bo naslednja poplava :) Je to problem ali ne?

Ampak, glavno vprašanje pa je: koliko je tam poleti komarjev? (Spomnim se znanke iz Črne vasi, ki jih je bila že grozno naveličana...) So komarji v tem koncu problematični ali ne?

Še kakšen drug nasvet? :zmaga:

Hvala vsem!
Komarji so povsod..barje gor ali dol. Itak je problem stoječa voda in na teh koncih je ni 'kar tako'...češ, da je to barje. Torej ni neke razlike (beri: jih je veliko kot drugje :D) .

• Všeč mi je
Reactions: tony

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
17.320
4.805
113
Malo pozno videl to temo ampak ...

Kar je na barju zazidljivega in uporabnega je že zdavnaj pokupljeno in pozidano. Od lj do vrhnike ni več spalno naselje, ampak predmestje ljubljane, tele "gorice" (vnanje, notranje ... in razne vasi kot so bevke, podpeč, X vasi pod krimom) na barju pa so zafilane do konca ker vse zazidljive parcele na barju so v "goricah" (= na terenu ki ni poplavni, torej je vsaj par metrov višji od poplavnega pasu). Tako da s tega stališča ni neke posebnosti, če je zazidljivo oz. stoji na njem že stavba potem tam ne bo poplav. Ti pa pride prav kakšen gumenjak, če bo kdaj barje poplavilo, ker so dostopne ceste čez poplavna območja.

Komarjev na barju je dejansko precej malo glede na razmere, ker se ohranja "naturo 2000". Bi rekel da v LJ na določenih delih (barje, koseze, sava, ...) jih je več. Imaš pa potem vsega ostalega življa dovolj, recimo oglašanje žab cele noči, ves čas ti na vsem kar je 1m od tal sedijo in serjejo ptice ipd.

Glede megle pa, barje jo ima največ v lj kotlini. To je pa tista stvar ki bi mene odvrnila od kakšnegakoli nepremičninskega posla tam okoli.

• Všeč mi je

Garfildd

Guru
24. jul 2007
7.427
6.224
113
Meni recimo je Barje všeč, pozimi je tko al tko cela LJ kotlina v megli... osebno bi bil raje bližje Ljubljanice,
je pa kolega ki je živel tam od otroštva omenjal vonj po šoti, jaz ko se kaj vozim s kolesom tam čez tega nisem zaznal...

• Všeč mi je

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
17.320
4.805
113
Ne vem kje si ti živel, samo jst sem v študentskih časih bil na Rudniku pa sem vsako noč pozimi po 10x moral ključ dat v ključavnico da sem dobil luknjo, taka megla je bila.

Pa če pustimo hec ob strani, se že 20 let vozim vsaj 1x tedensko v LJ kotlino in to vedno iz "višine" (katarina, lučine, smrečje, ...), in ko sredi januarja z raybankami gledam v dolino obsijano s soncem in vidim tisto morje megle. Potem pa prideš v njo in snameš sončna očala in jih naslednjih 8h+ ne rabiš več ...

jezek

Guru
24. jul 2008
5.828
2.594
113
To pac ni res. Sanjaš očitno. Živim v Lj ze 60 let, zadnjih 20 na barju. Vsako jutro se peljem v center ob 5h zjutraj, letos je bilo par dni megle, zadnjih 5 let pa skoraj nikoli. Pa naj pove Jabe, ona zivi tudi v Lj kotlini...

Jabe

Guru
1. okt 2007
16.762
8.985
113
Pa naj pove Jabe, ona zivi tudi v Lj kotlini...

No, pa bom. Ker sem se zadeve seveda metodicno lotila. Megla je pri nas dopoldne pozimi vsako leto. Se zlufta sicer hitro potem. Spremljala zavestno ze od ene 2016, ker je takrat prvic padla ideja za SE in se je bilo potrebno glede na mikrolokacijo pametno odlociti, kam panele ja, pa kam ne, čeprav na papirju vseeno. Niti enega nimam na vzhod, skoda vsacga denarja.

Medtem, ko sem od cca 2007 do 2011 zivela na Barju. Katastrofa, take megle ni bilo v mojem zivljenju ne prej ne pol. Ce je bila prej hujsa, ne vem, ampak kakrsna je bila takrat, je bila se vseeno hujsa kot drugje.

Btw... Tudi komarjev je na barju bistveno vec kot tu.