požari na krasu...

Gatto

Guru
19. jul 2007
19.279
772
113
tu in tam
Na Trbojskem jezeru bi s temi brencelni kamot zajemal, še kanadair, če bi bilo treba, na Zbiljah je pa problem globina in naplavine.
Seveda je bolj udobno natankat na Brniku.
Našemu mlademu zavarovalničarju se zdi smešno, ampak, če bi bil konec 70 let z mano na Zbiljskem jezeru in gledal pristanek hidroplana, bi pa spremenil mnenje..na tem jezeru se je nekoč veliko dogajalo, tudi skoki s smučmi na vodi do raznih dirk s čolni, koncerti ipd, še Blagnetka je začela s kariero po teh špilih, se jo še spomnim, je bila precej bolj grda kot sedaj.:D...sedaj je pa vseskupaj precej zamuljeno, na sredini včasih pogledajo naplavine na plano, dogaja se pa skoraj nič, razen, da imajo firme kakšne evente, včeraj je recimo imelo Žito, no, pa Zbilijada je bila tudi..

• Haha
  • Všeč mi je
Reactions: jendomen in Matey

Matey

AlterZavarovalničar
6. sep 2007
34.683
17.058
113
Našemu mlademu zavarovalničarju se zdi smešno, ampak...
...ampak blablabla. Seveda se mi zdi smešno, če pa take pavljice pišeš. Pa mimogrede - 70 let nazaj je bila situacija dokaj drugačna kot sedaj in trenutna mi je zelo poznana saj sem veliko na vodi na Zbilju ter Trbojah in glede na vse okoliščine ni pogojev, da ti tam Canadair pristane.

Matey

AlterZavarovalničar
6. sep 2007
34.683
17.058
113
Kanadair je bil že tik pred tem da bi ko je gorelo nad Preddvorom pa je potrm rajši zajemal iz Bohinjskega.
Že že ampak, če Gatto reče, da bi šlo, potem bi šlo. Je tip 70 let nazaj videl pristati hidroplan na Zbiljah in če je lahko takrat hiroplan tam pristal potem lahko brez najmanjšega dvoma dandanes tudi Kanadair zajema vodo, tako na Zbilju kot Trbojah.

:valjamse::aplauz:

• Objave ne odobravam
Reactions: jest5

Gatto

Guru
19. jul 2007
19.279
772
113
tu in tam
Že že ampak, če Gatto reče, da bi šlo, potem bi šlo. Je tip 70 let nazaj videl pristati hidroplan na Zbiljah in če je lahko takrat hiroplan tam pristal potem lahko brez najmanjšega dvoma dandanes tudi Kanadair zajema vodo, tako na Zbilju kot Trbojah.

:valjamse::aplauz:
Upam, da zavarovalne pogodbe bereš bolje kot poste na forumu, drugače ne vem, kako ti laufa- ker 70 let nazaj je bilo krepko drugače ja, kot je danes, predvsem še ni bilo akumulacijskih jezer..pisal sem o konec 70 let, bučko...pa kanadier je rahlo drugačen po velikosti, kot tile traktorji...pojma nimaš fantič :cool:

• Haha
Reactions: Matey

Matey

AlterZavarovalničar
6. sep 2007
34.683
17.058
113
Upam, da zavarovalne pogodbe bereš bolje kot poste na forumu, drugače ne vem, kako ti laufa- ker 70 let nazaj je bilo krepko drugače ja, kot je danes, predvsem še ni bilo akumulacijskih jezer..pisal sem o konec 70 let, bučko...pa kanadier je rahlo drugačen po velikosti, kot tile traktorji...pojma nimaš fantič :cool:
Aja v to si zdaj zapel, ahahaha... Ja, res sem se zmotil zaradi prehitrega branja, my bad, ampak pazi zdaj ta catch - 70 let nazaj ali pa v 70ih letih je iz vidika, da gre v obeh primerih za dolgo časa nazaj, je v bistvu ista stvar saj se v takem času pod gladino (lahko) spremeni marsikaj, kar se pa velikosti tiče letala je pa ravno v tem fora, da je kanadair "malce" večji kot tile traktorji in kot tak dandanes glede na razmere na Zbilju in Trbojah nima zadostnih pogojev, da lahko izpelje zajem vode pa nima veze, da si ti videl v sedemdesetih letih tam pristati hidroplan. Pristajanje hidroplana namreč zahteva veliko manj dolžine kot pa jo potrebuje kanadar pri postopku zajemanja in med drugim je zaradi tega šel takrat pri požaru nad Preddvorom zajemati iz Bohinjskega jezera. Da pa sem ciljal na to, da tale mali traktor ne more tu zajemati, je pa zgolj posledica tvoje domišljije in napačnega sklepanja vzetega kot dejstvo.

• Haha
Reactions: Gatto

Matey

AlterZavarovalničar
6. sep 2007
34.683
17.058
113
Še malo informacij o Canadairu:
Njegovi štirje vodni rezervoarji lahko naenkrat sprejmejo 6.137 litrov vode. Da jih napolni, mora doseči svojo maksimalno hitrost 365 kilometrov na uro in se spustiti do vodne gladine. S tolikšno hitrostjo vodo zajema le 12 sekund, v tem času pa preleti 1.340 metrov.

Kar 1,34km potrebuje za zajem potem pa še nekaj dodatnega prostora za dvig. To ne na Trbojah, ne na Zbilju enostavno ni izvedljivo.

Gatto

Guru
19. jul 2007
19.279
772
113
tu in tam
Aja v to si zdaj zapel, ahahaha... Ja, res sem se zmotil zaradi prehitrega branja, my bad, ampak pazi zdaj ta catch - 70 let nazaj ali pa v 70ih letih je iz vidika, da gre v obeh primerih za dolgo časa nazaj, je v bistvu ista stvar saj se v takem času pod gladino (lahko) spremeni marsikaj, kar se pa velikosti tiče letala je pa ravno v tem fora, da je kanadair "malce" večji kot tile traktorji in kot tak dandanes glede na razmere na Zbilju in Trbojah nima zadostnih pogojev, da lahko izpelje zajem vode pa nima veze, da si ti videl v sedemdesetih letih tam pristati hidroplan. Pristajanje hidroplana namreč zahteva veliko manj dolžine kot pa jo potrebuje kanadar pri postopku zajemanja in med drugim je zaradi tega šel takrat pri požaru nad Preddvorom zajemati iz Bohinjskega jezera. Da pa sem ciljal na to, da tale mali traktor ne more tu zajemati, je pa zgolj posledica tvoje domišljije in napačnega sklepanja vzetega kot dejstvo.
Matey, kralj nakladanja in govoričenja, pravi zavarovalničar-edino bolj pozorno se bo moral naučiti brati, pa bo..:zmaga:

Ps-na tem območju sem dolgo živel in delujem še zdaj, tako, da nisem samo "vsevedi turist".

• Haha
  • Všeč mi je
Reactions: jendomen in Matey

Matey

AlterZavarovalničar
6. sep 2007
34.683
17.058
113
Matey, kralj nakladanja in govoričenja, pravi zavarovalničar-edino bolj pozorno se bo moral naučiti brati, pa bo..:zmaga:

Ps-na tem območju sem dolgo živel in delujem še zdaj, tako, da nisem samo "vsevedi turist".
Ja, ja, kar zapenjaj zdaj na tisto povsem nerelevantno napako povezano s še manj relevantnim dogodkom glede na aktualno debato in preusmerjaj debato z osebno diskreditacijo saj ti tokrat drugega niti ne ostane, poleg tega si pa v tem vsaj dober, če že v ocenah primernosti razdalj za pristajanje na vodi nisi.

Sicer ti pa nikjer nisem rekel, da si vsevedi turist - samo nasmejala me je tvoja zgrešena ocena, da bi lahko na Zbiljah ali Trbojah pristal Canadair, ki za naravnanje letala, zajem vode in varen odlet niti približno nima dovolj prostora kar bi kot kot nekdo, ki je na temu območju že dolgo živel in deluje še zdaj, za povrh vsega si pa v sedemdesetih videl celo pristanek hidroplana, lahko vedel.

Matey

AlterZavarovalničar
6. sep 2007
34.683
17.058
113
Hmm canadair ni enako airtraktor. Smlednik so gasili traktorji
Res je. Morda ti bo naš poznavalec hidroplanov obrazložil zakaj je v debato dodal še canadaira ter njegovo pristajanje na Zbilju ali Trbojah kar ne gre čez niti v sanjah ter tako poskrbel za skledo polno smeha.

Gatto

Guru
19. jul 2007
19.279
772
113
tu in tam
Res je. Morda ti bo naš poznavalec hidroplanov obrazložil zakaj je v debato dodal še canadaira ter njegovo pristajanje na Zbilju ali Trbojah kar ne gre čez niti v sanjah ter tako poskrbel za skledo polno smeha.
Blabla..predvidljiv si kot obnova letne police za bajto-seveda, če jo ne podražijo iz "neznanih vzrokov".
Drgač pa uživam, če me podučujejo malinovci, ki so še včeraj vlekli mamo za zizo..:aplauz:

• Haha

Matey

AlterZavarovalničar
6. sep 2007
34.683
17.058
113
OK boomer. :valjamse:
No, če ti je pa vse to še celo v užitek pa lahko brez problema nadaljujeva debato takoj, ko pokažeš po kateri liniji bi lahko canadair na Zbilju in Trbojah zajel vodo.:aplauz:

• Všeč mi je
Reactions: Gatto

Gatto

Guru
19. jul 2007
19.279
772
113
tu in tam
OK boomer. :valjamse:
No, če ti je pa vse to še celo v užitek pa lahko brez problema nadaljujeva debato takoj, ko pokažeš po kateri liniji bi lahko canadair na Zbilju in Trbojah zajel vodo.:aplauz:
Nadaljujeva takoj, ko se boš naučil funkcionalne pismenosti.
Zbilje nisem preferiral za canadaira, Trboje pa-in to naj ovrže strokovnjak, ne vsevedni turist Matey.

• Haha

Podobne teme