Povišanje FG iz DME

faraday

Pripravnik
27. jul 2015
72
0
6
Če delam pivo iz DME mi ponavadi odvre do okrog 1.005, kar je preveč in ostane premalo okusa, tudi alkohol se preveč čuti.
Gledal sem da nekateri v ta namen mashajo pol ure nek specialen slad, preden dodajo DME.
Zanima me kater slad temperaturo in količino priporočate, da pridem na nekih bolj normalnih za IPA recimo 1.010.
 

koloid

Pripravnik
24. sep 2015
226
0
16
Za višanje končne gravitacije ti priporočam ,da namočiš 200-300g karamelnega sladu za cca 30 minut v vroči vodi 67°C.
Z sladi lahko kombiniraš tako da lahko namočiš dva različna v isti vodi. To "župo" potem uporabiš za kuhanje z DME.
 

faraday

Pripravnik
27. jul 2015
72
0
6
A količina 300g je mišljena za 20l piva? Kolikšno povišanje FG lahko pričakujem iz te količine?
 

trpo

Pripravnik
10. jan 2015
175
17
18
Kako ne? Ta ima in si napravi po svojih željah primerjave.

Si probal tudi s kakšnim drugim kvasom? Kakšni angleški pustijo bistveno višji FG kot ameriški.
 

faraday

Pripravnik
27. jul 2015
72
0
6
Naredil sem novo rundo po naslednjem receptu za 21 litrov:
- 500g cara 120 30 minut na 67°C
- 2Kg DME
- 0.5Kg cukra
-  Lallemand BRY-97 (bil je edini pri roki)

Začetna gravitacija je bila 1,046, trenutna pa je 1,006 in še malo vre...
Zakaj se 500g care nikjer ne pozna?
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
15.857
3.872
113
Zakaj pa 0.5 kg sladkorja? S tem samo dodatno nižaš FG.

Sicer je že dolgo časa nazaj, ampak meni so piva iz 100% DME prevrela na 1.012-1.014, vsekakor nad 1.010. Če imaš pod tem, imaš lahko zelo fermentabilen DME. Alternativa je da uporabiš drugega oz. bolj temnega (ponavadi pada fermentabinost po barvi) ki je načeloma manj fermentabilen. Če tudi to ne pomaga imaš pa problem z okužbo.
 

veselipivovar

Pripravnik
23. jul 2016
186
0
16
Citat:
Uporabnik faraday pravi:
Naredil sem novo rundo po naslednjem receptu za 21 litrov:
- 500g cara 120 30 minut na 67°C
- 2Kg DME
- 0.5Kg cukra
-  Lallemand BRY-97 (bil je edini pri roki)

Začetna gravitacija je bila 1,046, trenutna pa je 1,006 in še malo vre...
Zakaj se 500g care nikjer ne pozna?

ali si preveril hidrometer? koliko ti pokaže za vodo iz pipe?

1.046 je za IPA nizek OG (Vital Statistics: OG: 1.050 – 1.075 FG: 1.010 – 1.018), zato je sicer tudi FG ustrezno nižji od pričakovanega.
 
Nazadnje urejeno:

faraday

Pripravnik
27. jul 2015
72
0
6
Hmm, mogoče pa je res okužba, samo nimam pojma od kje bi prišla.
Za sterilizacijo uporabljam:
https://www.mojepivo.si/mojepivo-sterilizator-chemipro-oxi.html

Naredil sem že precej rund iz različnih DME, predvsem light in amber pa mi vedno odvre do okoli 1.004. Res je da ponavadi dodam nekaj cukra, ker so ponavadi pakiranja po kilogram, ampak vseeno nebi smelo odvreti tako globoko.

DME kupujem na moje pivo.

Kako sploh lahko zagotovo ugotovim da je zadeva okužena? Namreč nikoli se na površju piva ni naredila, kakšna čudna tvorba, kot sem jih zasledil na slikah:
https://www.google.si/search?q...=beer+infection
 
Nazadnje urejeno:

faraday

Pripravnik
27. jul 2015
72
0
6
No, 0.5kg pri 2.5kg celoti je 20%. Tako, da bi pričakoval nekako 20% nižjo gravitacijo. V naslednje bom vsekakor probal z 2Kg amber DME, ampak z precej manj vode, okrog 15l, pa da vidimo kaj bo nastalo.
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
15.857
3.872
113
Ja in ne, ker sladkor recimo povre na 0.998 ali še manj ... torej ne samo na nimaš od njega nič FGja, še v negativn ostran gre. Pivovarski kalkulatorji večinoma delajo z "apparent attenuation", torej določajo presnovo kvasa z limito do gostote 1.000. Sladkor po tej logiki prevre do cca. 110%.

Kakšen ekstra light DME ti bo prevrel pri US-05 tudi do 85%, če dodaš se sladkor z 110% si na koncu na 90%+ presnove in dobiš FG kot ga dobiš. Tako da izpusti sladkor in bi ti pri enakem DMEju FG moralo dvignit tam na 1.008 (recimo da spodnja meja za nek obični ale), če daš še kakšen temnejši DME (ali pa karamelni slad) bi se potem morale FG vrednosti dvignit nad 1.01.
 

kadunnc

Pripravnik
1. avg 2007
868
15
18
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Ja in ne, ker sladkor recimo povre na 0.998 ali še manj ... torej ne samo na nimaš od njega nič FGja, še v negativn ostran gre. Pivovarski kalkulatorji večinoma delajo z "apparent attenuation", torej določajo presnovo kvasa z limito do gostote 1.000. Sladkor po tej logiki prevre do cca. 110%.

Kakšen ekstra light DME ti bo prevrel pri US-05 tudi do 85%, če dodaš se sladkor z 110% si na koncu na 90%+ presnove in dobiš FG kot ga dobiš. Tako da izpusti sladkor in bi ti pri enakem DMEju FG moralo dvignit tam na 1.008 (recimo da spodnja meja za nek obični ale), če daš še kakšen temnejši DME (ali pa karamelni slad) bi se potem morale FG vrednosti dvignit nad 1.01.

PA če delaš parital mash, drozgaj na 69C ali 70Cpa boš spet malo dvignil FG...
 

faraday

Pripravnik
27. jul 2015
72
0
6
Pri zadnjem pivu sem uporabil samo 2Kg amber DME in je pivo iz 1.048 prevrelo do 1.008. Torej še vedno dokaj nizko.
Kvas je bil BRY-97. Mislim da bom opustil DME in se resneje lotil all graina.
 

HafnerMa

Fizikalc
17. okt 2016
825
44
28
Pri all grain bo enako, če ne boš uporabil sladov, ki dajo nefermentabilne sladkorje ali pač uporabil tehnike, pri katerih do tega pride. Načinov je čuda. Predvsem pa tudi z ekstrakti dosežeš višji FG, in sicer tako, da dodaš maltodexstrin, ki ga kupiš v vsaki fitnes štacuni. Ne kupuj v homebrew štacuni, ker je isti, a še enkrat dražji. Maltodekstrin ti ne bo dal nobenega okusa, bo pa pripomogel k višjem FG.

Lahko uporabiš tudi kvasovke, ki imajo nižjo atenuacijo.