Potem pa tako povej. Se lahko navežem tudi na sosednjo temo, dobil sem 2 nasveta, seveda nakazilo na moj bančni račun:
-naj bo namen "posojilo". Davčna zakonodaja ne zahteva, da se posojilo kadarkoli res vrne. Minus je, da se dolgovi dedujejo v celotnem znesku ČE jih nekdo priglasi na dedni razpravi. Običajno pa dediči niti slučajno ne gredo gledati pokojnikovih izpiskov za 10 let nazaj in tega priglašati, če ravno ne najdejo posojilne pogodbe v prvem predalu pisalne mize...
-naj bo namen "darilo sorodnika drugemu sorodniku". Če sta v 1. dednem redu, je darilo neobdavčeno (ga je pa treba prijaviti v 15 dneh, če gre za znesek 5001+ EUR v koledarskem letu. Darila se štejejo v dedno maso ČE ga nekdo priglasi v dedno maso. Če ga ne, se sodišče ali ne vem katera druga inštanca države s tem niti slučajno ne bo ukvarjala. Pa še ena finta je, če sorodnik napiše oporoko, kjer gre njegovo premično premoženje nekomu tretjemu, bo lahko neobdarovani dedič dobil samo nujni delež (polovico idealnega deleža) od darila.
Nošenja gotovine okrog ne priporočam, ker je 100k v cashu poleg vsega omenjenega tudi relativno težko unovčiti. OK, gre, če si sredi zidave. Ampak časi menjave mark v evre, ko je folk nosil po 100k DEM v banke, pa ni nihče trenil z očesom so mimo. Časi, ko je model oropal Domžalski SDK in šel naslednji dan s cashom po novo serijo 3, pa tudi. Meni niso hoteli pri avtodilerju vzeto 1 mio sit casha že leta 2003, sem moral iti čez cesto na banko in nakazati...