Potok v naselju - prepust

mercedes

Majstr
16. dec 2014
2.483
163
63
Zanima me pod kateri inšpektorat spadajo "vaški" potoki ,ki so ob močnem deževju močni hudourniki. V mirnem obdobju pa konstantno teče voda iz izvira.

Gre za to ,da želi en vaščan zaradi bližnjice do svoje parcele narediti čez ta potok prepust -ploščo betonsko čez potok.
To seveda v svoji režiji brez kakršnegakoli mnenja stroke.

že same mere so dokaj nerealne in po mnenju nas ostalih bistveno pretirane Širina 5 metrov !! in dolžina 3-4 metre.5 metrov na marsikateri lokalni cesti ni mostu.
Se sploh sme kar tako po domače delati na potoku ?

Skrbi nas namreč da bo ta prepust ob deževju zabijal in gor vodno obstaja vedno možnost poplavljanja.
Hvala.

kajn

Guru
5. okt 2007
3.094
2.012
113
Iskajoč brata
Uff, tole je štala čista.... Da ti narediš most čez vodo rabiš narediti študijo, potem pridobiti soglasja vseh agencij,.....

Ne rabiš kaj veliko zakone gledat... Pomoje lahko samo občini javiš kaj se dogaja... Pa bodo uredili.

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.863
5.451
113
OT je lahko prepričan, da dovoljeno ni, ker pri nas ni samo po sebi dovoljeno nič.
Potem pa je samo odvisno ali želite sosedu nagajati, ali pa mu mogoče svetovati, da ne bo naredil nečesa, kar bo vsakih nekaj let resen problem, na koncu pa bo tudi njegovo "investicijo" spodkopalo in naredilo neuporabno. Če bo naredil prav, bo ne glede na mere prevozne površine, lahko to ob popravah povsem v redu delovalo.
Verjetno bi odreagirala že občina, če bi se jo obvestilo.
V našem kraju je tak primer, kjer so pred desetletji ukinili neke jarke in skrili vodo v cevi in speljali menda pod cesto. Kakih 30 let je bilo ok, pred nekaj leti pa so bile v enem poletju večkrat nevihte, kjer je zaradi tega poplavilo celo ulico. Sedaj je spet mir. To je bilo preračunano in narejeno bi rekel v javnem interesu, samo to še ne pomeni, da je prav narejeno.

mercedes

Majstr
16. dec 2014
2.483
163
63
Težava je ravno v temu , da on se sploh ne želei dogovarjati...Tako kot si je on zamislil in pika.

Ker pa sem siguren da s tem mene in še nekaj drugih glede na vse dogodke z vodo v zadnjih letih dodatno ogroža seveda ne mislim kar požreti...

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.673
4.487
113
Morda kdo kaj iz izkušenj ? kateri zakon sploh gledati..?

Pri takih zadevah greš lepo do najnižje instance ki ima neko pristojnost, načeloma ker pravš da gre za vas je to predsednik krajevne skupnosti (oz. celo vaške če je ločena). Javiš mu uradno problem, on je dolžan prit na teren in popisat zadevo. Potem preda vse dokumnetacijo občinski upravi kjer so pa že inšpekcije ki so za kaj prisojne, če niso, pride še občinar pogledat in potem javi na državno inšpekcijo.

Pod črto se zna zgodit da bo že pri prijavi na KS šel predsednik do dotičnega tipa pa mu objasnil zadeve in bo on stvar samoiniciativno podrl preden dobi kakšno kazen.

Če je propust res stalen potem je to čisto nelegalno. Pazit je treba pa pri začasnih propustih, ki so pod določenimi pogoji dovoljeni. Začasni propusti so cevi položene v vodo, postavi se jih recimo za potrebe transporta lesa in mehanizacije v gozd (pravilnik o gozdnih vlakah). Za take propustem ora bit jasno prej izzdano dovoljenje kjer je tudi vpisano koliko časa lahko stojijo.

Edit: vidim da tole še ni izgrajeno ampak je samo ideja, tu pač rabi dotični vaščan dovoljenje od direkcije za vode. PRoppusta itak ne more delat sam, ampak mu ga celo gratis naredijo koncesionarji. Jasno po pravilih stroke in tudi načakal se bo par let ...

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.673
4.487
113
Kar kar je vplivno območje voda dela načeloma koncesionar direkcije za vode, plačano je pa s strani države. Moraš pa izrazit nek zakonit interes, torej če rabiš dostop do posesti iz nekega legitimnega razloga ti bodo naredili tudi most.

Nam so naredili škarpe ob hiši v dolžini 20m znotraj katerih je speljan potok, so celo vprašali če rabimo še mostiček (ker prej ko škarp ni bilo se je dalo čez vodo prit trivialno), samo nismo rabili ker na drugi strani itak ni bil naš svet. Bi ga pa postavili in to gratis.

mercedes

Majstr
16. dec 2014
2.483
163
63
Osebno me sam most -plošča kot takšen niti ne moti...Moti me dimenzija in lokacija. Pet metrov širine praktično prevoz z osebnim avtomobilom ,ker se mu ne da pred hišo obračati in bi on kar krožno na drugo poljsko cesto...

Lokacijsko bi pa porinil ploščo čisto ob mojo škarpo in hišo ,in bi v primeru deževja in velike vode ,vodo v primeru da most nebi več požiral vrglo direkt meni za hišo...

Sem mu rekel naj naredi ožje in se odmakne od moje hiše ,vendar on kot da je glavni na svetu...Tako da mislim da bo zanimivo.

Sem mu razložil ,da bom v primeru gradnje tudi strojnika seznanil ,da se ne strinjam z izvedbo , in da je to poseg na državni zemlji..