Planet Golob

erikson

Guru
25. avg 2007
23.670
7.411
113
Državni svet je za vse štiri zakone iz prejšnjega tedna (evtanazija, konoplja, oddajanje stanovanj, varstvo živali), izglasoval veto. Poslanci bodo morali odločati ponovno in poiskati vsaj 46 glasov.

Matey

AlterZavarovalničar
6. sep 2007
34.954
17.366
113
Državni svet je za vse štiri zakone iz prejšnjega tedna (evtanazija, konoplja, oddajanje stanovanj, varstvo živali), izglasoval veto. Poslanci bodo morali odločati ponovno in poiskati vsaj 46 glasov.

Tole:
"Zdi se, da gre za premalo premišljen, prehitro pripravljen poskus izpolnjevanja koalicijskih zavez in uresničevanja specifičnih interesov iz ozadja" je dejal za predlog veta prvopodpisani od skupine državnih svetnikov Marko Staroveški.
:zmaga:

delter333

Guru
21. maj 2010
2.125
1.843
113
Notranjska
No, pa dajmo kakšno o uspehih naše vlade, seveda brez uporabe AI, katere se poslužujejo tisti, ki nimajo podlage v reali za hvaljenje svoje opcije in zmanjševanje dosežkov vlade, katerim smo priča vsi.

Posvetovalni referendumi: vaša volja, naša zaveza​

Na pobudo Svobode ste volivke in volivci junija 2024, na dan evropskih volitev, na posvetovalnih referendumih odločali še o štirih izjemno pomembnih družbenih vprašanjih. Vaš odgovor je bil jasen: štirikrat DA, s čimer ste nam dali mandat, da v Sloveniji zakonsko uredimo:
  • pravico do pomoči pri prostovoljnem končanju življenja,
  • področje pridelave, predelave in uporabe konoplje v medicinske in znanstvene namene,
  • legalizacijo konoplje za omejeno osebno uporabo,
  • uvedbo preferenčnega glasu na državnozborskih volitvah.
Dobro leto dni po tej odločitvi sta dva zakonska predloga, ki to voljo uresničujeta, že sprejeta, še dva pa bosta svojo pot skozi zakonodajni postopek končala predvidoma jeseni. S tem dokazujemo, da v Svobodi spoštujemo voljo volivk in volivcev, da je vaša volja naša zaveza.

Vlada in koalicija uresničujeta zavezo za dostopnejša stanovanja​

Državni zbor je na izredni seji sprejel dve prelomni noveli – novelo stanovanjskega zakona ter novelo zakona o financiranju in spodbujanju gradnje javnih najemnih stanovanj. Gre za prelomni zakonodajni dvojček, s katerim vlada dr. Roberta Goloba in koalicija na čelu s Svobodo uresničujeta eno svojih osrednjih zavez – zagotavljanje dostopnih in kakovostnih stanovanj za ljudi.

Prvič namreč uvajamo stabilen in predvidljiv vir sredstev – 100 milijonov evrov letno v naslednjih desetih letih. Od tega bo 75 milijonov letno namenjenih Stanovanjskemu skladu RS za gradnjo v lastni režiji in sofinanciranje občinskih projektov, 25 milijonov evrov pa SID banki za subvencioniranje ugodnih posojil, ki bodo dostopna tudi lokalnim skladom in neprofitnim organizacijam.

Premier dr. Robert Golob: Kljub številnim izzivom vlada ohranila slovensko gospodarstvo v dobri kondiciji​

Državni zbor je s poslanskimi vprašanji predsedniku vlade dr. Robertu Golobu sklenil zadnje redno plenarno zasedanje pred parlamentarnimi počitnicami.

Vprašanja iz opozicijskih vrst so se nanašala na davčno politiko vlade in dolgotrajno oskrbo, poslanko Svobode dr. Mirjam Bon Klanjšček pa so zanimali vladni ukrepi na področju znanja in inovacij.

Kljub številnim izzivom, ki so zaznamovali svet in Slovenijo – od vojn, naravnih nesreč in negotovih geopolitičnih razmer – je sedanji vladi uspelo ohraniti slovensko gospodarstvo v dobri kondiciji. Premier je opozoril, da je morala vladna ekipa krmariti skozi mnoge preizkušnje, in vendar gospodarstvo beleži rekordne rezultate: dobički podjetij so bili v letih 2023 in 2024 najvišji v zgodovini samostojne Slovenije. To potrjuje, da je vladi in koaliciji uspelo vzpostaviti ravnotežje med socialno pravičnostjo in konkurenčnim poslovnim okoljem.

Gradimo državo znanja
Slovenci smo narod knjige, narod znanja in narod prihodnosti.

Že v času narodnega prebujanja je bilo znanje tisto, ki je omogočilo oblikovanje narodne identitete, preživetje jezika in vzpostavitev kulturne samobitnosti. V času, ko nismo imeli države, smo jo nadomestili z bralnimi tabori. Ko nismo imeli svojih politik, smo jih tkali v jezik, kulturo in šolske klopi.

Izobraževanje je bilo naša hrbtenica in ostaja to še danes. Slovenija se za svojo prihodnost lahko opre na nekaj izjemnega – visoko izobražene, ustvarjalne ljudi. To je naša strateška prednost. Zato ni naključje, da je prav zdaj, v obdobju, ko se svet sooča z velikimi izzivi, naredila enega najpomembnejših korakov v svoji izobraževalni zgodovini. Po tridesetih letih smo končno dobili nov, celovit in sodoben Zakon o visokem šolstvu, ki prinaša preboj za celoten sistem in utrjuje Slovenijo kot družbo znanja in inovacij.

Najjači ste za pisarjenje v okvirčkih, to vam gre, vsebina pa pravljična.

delter333

Guru
21. maj 2010
2.125
1.843
113
Notranjska
Ampak, ampak.
Ta vlada sicer je katastrofa (tako pravijo politični in ekonomski strokovnjaki na Alterju), vendar nekako v tujini državi kar naprej nekako dvigujejo ratinge. Očitno nimajo pojma.
Ne bi se ravno z rejtingi hvalil. Poglej si kakšne rejtinge je pred 08 imel Lemman pa Grčije tudi na radarju ni bilo.
Kako gre že tista ob oseki se vidi kdo nima kopalk.
Rejtinge dvigujejo ja. Komu je ta vlada že pobrala denar? Tistim kateri procesirajo podatke o stanju ekonomije, ne alter ekonomistom.
Ne vem kakšen pedigre ima vsak posameznik tule ampak vlada bi pa že morala vedeti od kje minus pa vsi pravijo da je anomalija, dobro prodajajo to zgodbo, v okvirčkih tako kot Svobodnjak.

erikson

Guru
25. avg 2007
23.670
7.411
113
Pri nas so vsi ritali kot mali otroci, v tujini so bile stvari mnogo bolj striktne pa vse ok.
Z eno razliko.
Meni je vedno zanimivo poslušati Globalno vas na Valu 202, ko aktivistični novinar Slovence pogosto vpraša tudi, kako je bilo med epidemijo v tujini in vsi razlagajo o strogih omejitvah v drugih državah, čakanju na dovoljenje, da gre lahko ena oseba iz družine v trgovino in podobno. Pa rečejo, da je bilo pri nas dosti bolj sproščeno.

Grok (samo za Svobodnjak):

Na podlagi razpoložljivih podatkov iz obdobja konec marca 2020 je bilo po ocenah približno 3 milijarde ljudi po vsem svetu pod neko obliko lockdowna ali ukazov za bivanje doma zaradi epidemije COVID-19. To predstavlja skoraj eno tretjino svetovnega prebivalstva (ki je takrat štelo okoli 7,8 milijarde ljudi). Natančneje:
  • Do 26. marca 2020 je bilo skoraj 3 milijarde ljudi pod omejitvami, ki so zahtevale bivanje doma, kar je vključevalo popolne ali delne lockdown-e v več kot 90 državah. To je bilo posledica hitrega širjenja virusa, ko so vlade uvedle ukrepe, kot so zaprtja mest, prepovedi gibanja in spodbujanje ostajanja doma.
  • Do konca marca 2020 je bilo prizadetih več milijard ljudi, saj so se lockdown-i razširili na več kot 100 držav, vključno z velikimi populacijami, kot je Indija (1,3 milijarde ljudi pod ukazom stay-at-home od 24. marca).
  • Do aprila 2020 je ta številka narasla na več kot 3,9 milijarde ljudi (približno polovico svetovnega prebivalstva), kar kaže na hitro stopnjevanje ukrepov.
Ja, grozni diktator Janša je samo nas zapiral v hiše in s solzilcem šprical po tistih, ki so se borili za pravico do neoviranega širjenja virusa.

erikson

Guru
25. avg 2007
23.670
7.411
113
Poslanci Svobode nadaljujejo s hojo po robu zakona. Tokrat naj bi poslanec iz Trbovelj ponaredil dokument in cesto, ki pelje do njegove hiše, postavil na prvo mesto za asfaltiranje.

Kot predsednik krajevne skupnosti Klek naj bi namreč na trboveljsko občino lani poslal seznam za asfaltiranje cest z drugačnim vrstnim redom, kot je bil sprejet na seji sveta krajevne skupnosti. Pri tem je na prvo mesto postavil cesto, ki pelje tudi proti njegovi hiši pod Sveto Planino.

S primerom se zdaj ukvarja okrožno državno tožilstvo v Ljubljani, kjer pojasnjujejo, da predkazenski postopek v tej zadevi še ni zaključen in da v tej fazi še ne morejo podati več informacij. Za storitev kaznivega dejanja overitve lažne vsebine je po 253. členu kazenskega zakonika zagrožena kazen do treh let zapora.

Poslanec Svobode se tako ni odzval na pozive nadzornega odbora trboveljske občine, da naj jim pošlje listino, ki dokazuje, da je bil vrstni red asfaltiranja cest sprejet na seji sveta krajevne skupnosti. Kot je pojasnil, tega ni storil, ker si želi, da vse morebitne izjave in listine naprej prejmejo in pregledajo organi pregona.

Apollo8

Mahoney
15. avg 2007
15.977
8.555
113
Že spet pišeš neumnosti. Nos sem dal Bitencu. Šele potem sem šel v tujino Zato, ker sem moral na tisti drag in boleč test, sem se šel cepiti in to dvakrat.
PRIVATNIKUUUUUU!!!!!

Prav je da je bolelo ko pa si denar nesel izven cudovite javne blagajne.

Priznaj si…zacel si z nosom in koncal na igli.

tomi

Guru
1. sep 2007
19.080
10.187
113
MB
Meni je vedno zanimivo poslušati Globalno vas na Valu 202, ko aktivistični novinar Slovence pogosto vpraša tudi, kako je bilo med epidemijo v tujini in vsi razlagajo o strogih omejitvah v drugih državah, čakanju na dovoljenje, da gre lahko ena oseba iz družine v trgovino in podobno. Pa rečejo, da je bilo pri nas dosti bolj sproščeno.

Grok (samo za Svobodnjak):

Na podlagi razpoložljivih podatkov iz obdobja konec marca 2020 je bilo po ocenah približno 3 milijarde ljudi po vsem svetu pod neko obliko lockdowna ali ukazov za bivanje doma zaradi epidemije COVID-19. To predstavlja skoraj eno tretjino svetovnega prebivalstva (ki je takrat štelo okoli 7,8 milijarde ljudi). Natančneje:
  • Do 26. marca 2020 je bilo skoraj 3 milijarde ljudi pod omejitvami, ki so zahtevale bivanje doma, kar je vključevalo popolne ali delne lockdown-e v več kot 90 državah. To je bilo posledica hitrega širjenja virusa, ko so vlade uvedle ukrepe, kot so zaprtja mest, prepovedi gibanja in spodbujanje ostajanja doma.
  • Do konca marca 2020 je bilo prizadetih več milijard ljudi, saj so se lockdown-i razširili na več kot 100 držav, vključno z velikimi populacijami, kot je Indija (1,3 milijarde ljudi pod ukazom stay-at-home od 24. marca).
  • Do aprila 2020 je ta številka narasla na več kot 3,9 milijarde ljudi (približno polovico svetovnega prebivalstva), kar kaže na hitro stopnjevanje ukrepov.
Ja, grozni diktator Janša je samo nas zapiral v hiše in s solzilcem šprical po tistih, ki so se borili za pravico do neoviranega širjenja virusa.
ti hočeš rečt da si covida ni jansa zmislo ?

erikson

Guru
25. avg 2007
23.670
7.411
113
Komunalni prispevek tudi za ograje, drvarnice, vrtne lope, vodnjake, nadstreške za avtomobile?

Ograje, drvarnice, vrtne lope, vodnjaki, nadstreški za avtomobile … vse to so po zakonu o urejanju prostora enostavni objekti, za katere se običajno ne potrebuje gradbenega dovoljenja in posledično tudi ne plačuje komunalnega prispevka. Vendar bi se to lahko spremenilo kmalu, točneje 5. januarja 2026, danes poroča Večer.
Če bo novela zakona o urejanju prostora preživela še sito državnega zbora, bodo občine dobile zakonsko podlago za zaračunavanje komunalnega prispevka za enostavne objekte. Ali se bodo občine za to odločile, bo odvisno samo od občinskih veljakov.
Na ministrstvu za naravne vire in prostor so za Večer pojasnili, "da predlog novele ne prinaša bistvenih sprememb pri odmeri komunalnega prispevka". Ključna novost je – po besedah ministrstva –, da bo po vzpostavitvi sistema eGraditev plačilo prispevka še naprej pogoj za izdajo gradbenega dovoljenja.

Matey

AlterZavarovalničar
6. sep 2007
34.954
17.366
113
Rejtinge korupcije?
Dejansko ja:

Slovenija na indeksu zaznave korupcije napredovala, a KPK opozarja, da ostaja pod povprečjem EU-ja​

Slovenija je v letu 2024 pri indeksu zaznave korupcije napredovala za štiri točke oz. za šest mest. Na KPK-ju to pozdravljajo, a predsednik komisije Robert Šumi opozarja, da nas čaka še veliko dela, saj ostajamo pod povprečjem EU-ja in OECD-ja.

Med drugim pa to:
in to:

8888

mesija - Assassin's Creep
8. jul 2010
34.591
6.471
113
blizu močvirne prestolnice
PRIVATNIKUUUUUU!!!!!

Prav je da je bolelo ko pa si denar nesel izven cudovite javne blagajne.

Priznaj si…zacel si z nosom in koncal na igli.
PRIZNAM. Denar sem NESEL privatniki in končal na igli. Aja kot mulc sem samo enkrat vdihnil travco pa mi ni bilo všeč tako kot ne cigareti( mogoče zato ker nisem peder) pa priznam da mi je zdravnik, ko sem šel na pregled za sinuse dal delček kokaina, da so se nosnice razširile.
Mi oprostiš za vsa ta huda dejanja, ter tudi občasna dela v tujini?

Apollo8

Mahoney
15. avg 2007
15.977
8.555
113
PRIZNAM. Denar sem NESEL privatniki in končal na igli. Aja kot mulc sem samo enkrat vdihnil travco pa mi ni bilo všeč tako kot ne cigareti( mogoče zato ker nisem peder) pa priznam da mi je zdravnik, ko sem šel na pregled za sinuse dal delček kokaina, da so se nosnice razširile.
Mi oprostiš za vsa ta huda dejanja, ter tudi občasna dela v tujini?
Vse ti je oprosceno sam tale s kokainom je pa (pre)bosa

• Všeč mi je
Reactions: Matey