Piranski brancin - ali je res tako oh in sploh?

kozarec

ALTERKA 08
29. jul 2007
4.802
0
36
na šihtu
Gledam tale cenik:
http://www.fonda.si/index.php?catID=5

Pa me zanima, če je tole res tolikokrat kvalitetnejša riba od tiste, ki jo sicer dobiš po Mečkatorjih in Šparih?

Ker vsebinsko (gledajoč goli izdelek) je to ipak gojeni (umetno nafilani z bog zna čim) brancin.

Ker jest - razen fensi šmenci spletne strani, nabite z reklamnim leporečenjem, lepe in drage pakunge ter lude cene - ne vidim nobene razlike s tistimi gojenimi ribicami v veleblagovnicah...

Ali kdo ve utemeljiti to ludo ceno?
 

Tjasa

Fizikalc
10. dec 2007
4.403
0
36
Ves kaj, to je tko, fancy varianta pomoje... Tud js ne vidm kej dost razlike.
 

gs1422

ekonomist
13. okt 2007
1.158
0
36
43
Dobova
Gledam slike od tistih za "peko v soli". A to za škrgam še enkrat prerezani? To naj bi bila varianta "čiščenje skozi škrge"?
 

pikanika

Pripravnik
26. nov 2007
131
0
16
Razlika je očitna. Če ne drugje, v svežini ribe, saj naj bi jo dostavil naslednji dan.
Tisti, ki jih prodajata Mečkator in Špar, so lahko stari tudi do 14 dni in več.
 

Abeta

Fizikalc
13. avg 2007
1.860
3
38
Citat:
Uporabnik pikanika pravi:
Tisti, ki jih prodajata Mečkator in Špar, so lahko stari tudi do 14 dni in več.

crazy1.gif


JNe morejo tolk stare ribe prodajat
10.gif
 

as21

Pripravnik
18. dec 2007
786
21
18
a ni tako da je prva klasa ribe stara do 14 dni(hranjena na ledu-ne zmrznjena) tako sem slisal od nekega kuharja.
 

Notranjc

Marco Polo
6. sep 2007
11.976
11
38
1. klasa so bele ribe, tipa Brancin, Orada, Škarpena, Kovač... in ne, to niso do 14 dni stare ribe.
 

kozarec

ALTERKA 08
29. jul 2007
4.802
0
36
na šihtu
Ne bo držalo.

Riba, ki je v štacuni označena s 1. klaso (izmed istovrstnih rib, jasno), je riba, ki je mlajša od 12 dni (jaz imam v glavi 12, lahko pa da je 14).

Ali drugače: pogovarjamo se o delitvi: 1. klasa brokolija, 2. klasa brokolija, 3. klasa brokolija...
Ne pa: 1. klasa je brokoli, 2. klasa je cvetača, 3. klasa je zelje...
grin1.gif
 

kozarec

ALTERKA 08
29. jul 2007
4.802
0
36
na šihtu
Ma, to (dnevi, do katerega se riba šteje za 1. klaso, od ulova dalje) je bilo enkrat napisano v tistem kuharskem cajtngu, ki je priloga Nedelu.

Ene pol leta do leto nazaj, zato je moj spomin poln lukenj.
 

dsf

izbrisani
6. sep 2007
10.019
1
36
Naj mi nekdo pojasni kako je lahko sveža riba po 12-14 dneh še sveža. Poglejte ji oči in videli boste kje ste....
 

pikanika

Pripravnik
26. nov 2007
131
0
16
Seveda je res. Večina brancinov, ki so na prodaj pri nas, prihaja iz grških ribogojnic. Grki so namreč za gojenje rib dobili ogromno denarja iz EU. Zdaj pa računaj, koliko časa traja, da zadeva pride do SLO, pa prištej še dneve za nakladanje in razkladanje, pa distribucijo po trgovinah ... Je ni variante, da pride prej kot v 5 dnevih od ulova do trgovine. Pol je pa še vikend vmes, ko tovornjakarji ne smejo vozit ...
Ribe v trgovinah so v povprečju stare okoli 10 dni.
 

lemar

Fizikalc
8. jan 2008
406
57
28
lepo te prosim če nekako utemeljiš tele trditve. Doma popapcamo kar veliko rib (prav tako na dopustu - ponavadi še migajo) in kakšne velike razlike v sami kvaliteti ribe ne opazim. Bistvo je v pripravi in seveda 'štimungi'.

Glede starosti rib v ribarnici pa še enkrat - prosim za kako verodostojno potrditev. Če je to res kar ti trdiš (ne trdim da ni) potem bodo ribarnice definitivno v nekaj dneh propadle.

Čisto mimogrede, nekaterim odgovarjajo ribe stare kakšen dan - celo boljše so (postrvi so tipične - popolnoma sveže rade razpadej0 med peko.)

pa LP
 

medak

Pripravnik
18. jul 2007
730
0
16
www.potopisnik.si
Med ribami iz ribogojnice in med normalnimi ribami je ogromna razlika, v vonju in okusu.

Brancin iz ribogojnice je naprav "divjemu" kot da ješ piščanca in ne ribo.
 

lemar

Fizikalc
8. jan 2008
406
57
28
pač obstajajo taka in drugačna mnenja, mnogo je tudi takih ki to vehementno trdijo, ribe jejo 1x na mesec(pa še to fileje), ampak so to pač slišali pa še zveni blazno poznavalsko - pribljižno kot primerjava Elan in Rossignol.

pa LP
 

kavboj

Fizikalc
30. avg 2007
2.219
0
36
Citat:
Uporabnik Notranjc pravi:
1. klasa so bele ribe, tipa Brancin, Orada, Škarpena, Kovač... in ne, to niso do 14 dni stare ribe.

Men je tud znano, da se tako delijo ribe. Npr. letos na morju so imel v morski restavraciji dve plošči: 1. klasa: Brancin, Orada, Škarpena, Kovač, List in 2.klasa meni nepoznane ribe slabše kvalitete.

Možno je pa tudi, da se riba (iste vrste) deli po tem kok časa je na ledu. Ampak ponavadi niso več kot nekaj dni, vsaj kolikor je men znano.
 

medak

Pripravnik
18. jul 2007
730
0
16
www.potopisnik.si
Ali pa je nekdo ribič, je zubatce, gofe, škrpene, tune in podobno kadar se mu zapaše in razlikuje med dobro in slabo ribo.

Tukaj ni vprašanje o kvaliteti ribe ampak o zmožnosti prepoznavanja okusa vsakega posameznika.
lp