Covid-19 Pfizer bodo točili tudi v Ljubljani

erikson

Guru
25. avg 2007
17.020
1.592
113
Novartis z družbo BioNTech podpisal novo začetno pogodbo za podporo polnjenju in pakiranju cepiva mRNA Pfizer-BioNTech proti covidu-19

Ljubljana, 20. oktober 2021 – Novartis je podpisal začetni sporazum o uporabi svojih proizvodnih zmogljivosti in zmožnosti za obvladovanje pandemije covida-19 s širitvijo podpore pri polnjenju in pakiranju cepiva proti covidu-19 družbe Pfizer-BioNTech. Novartis bo uporabil svoje aseptične proizvodne zmogljivosti na lokaciji Novartisovih Tehničnih dejavnosti v Ljubljani, kjer bodo leta 2022 napolnili vsaj 24 milijonov odmerkov.

V skladu s pogoji nove začetne pogodbe Novartis načrtuje, da bo od družbe BioNTech prevzel večje količine učinkovine mRNA, jo polnil v viale v aseptičnih pogojih in jih nato vrnil družbi BioNTech v distribucijo. Ko bo dosežen dokončni dogovor, bo Novartis prenesel proizvodni proces iz Steina v Ljubljano ter začel polnjenje in pakiranje v prvi polovici leta 2022. Obrat v Ljubljani je najsodobnejši obrat za aseptično polnjenje, ki proizvaja in dobavlja široko paleto aseptičnih izdelkov za Novartisovo divizijo Sandoz.

Nova pogodba sledi prvi pogodbi, ki je bila podpisana na začetku tega leta. Novartis je junija začel polniti za BioNTech na svoji lokaciji v Steinu v Švici, potem ko je Evropska agencija za zdravila (EMA) obrat odobrila za polnjenje in pakiranje.

Novartis še naprej ponuja svoje vrhunske zmogljivosti drugim podjetjem za prevzem proizvodnih dejavnosti, vključno z različnimi tehnologijami, kot so proizvodnja mRNA in druge. Podrobnosti bodo razkrite, ko bodo sklenjeni posamezni sporazumi.

Cepivo Pfizer-BioNTech proti covidu-19, ki temelji na BioNTechovi patentirani tehnologiji mRNA, sta razvila BioNTech in Pfizer. Družba BioNTech je imetnica dovoljenja za promet v Združenih državah Amerike, Evropski uniji, Združenem kraljestvu in Kanadi ter imetnica dovoljenja za uporabo v nujnih primerih ali enakovrednih dovoljenj v Združenih državah Amerike (skupaj s podjetjem Pfizer) in drugih državah. Načrtujejo se vloge za pridobitev regulativnih odobritev v državah, v katerih so bila prvotno izdana dovoljenja za uporabo v nujnih primerih ali enakovredna dovoljenja.
 
  • Všeč mi je
Reactions: bertoncl in Ted

LeQuack

Guru
26. avg 2007
5.056
1.863
113
38
Lj
A to bodo delali za ta originalni Wuhanski sev, ki ga že 2 leti ni nikjer več in ki nima učinke na trenutne seve?
 
  • Haha
Reactions: Ytbnd

Matey

AlterZavarovalničar
6. sep 2007
27.751
8.155
113
A to bodo delali za ta originalni Wuhanski sev, ki ga že 2 leti ni nikjer več in ki nima učinke na trenutne seve?
Sicer ima tudi trenutno cepivo učinek na trenutne seve (žal slabši kot bi si želeli a učinek vseeno je) ampak ne, proizvajalo se bo posodobljena cepiva, ki so pa trenutno še v enakem postopku odobritve kot cepivo, ki je zdaj v uporabi.