Pečenje in PM2.5 trdi delci

mtl

Guru
19. jul 2007
11.289
896
113
Kras
www.mtl.si
Slučajno sem vrgel oko na merilec trdih delcev PM2.5 (no, v bistvu me je opozoril), potem ko sem spekel piščanca.
Zadeva je skočila iz običajnih 1-2 (meja naj bi bila nekje med 12-15) na 45. Šele po 10ih minutah zračenja na polno, so trdi delci padli pod 10. Ob tem poudarjam, da sem imel ob pečenju rahlo odprto okno, vključen ventilator in tudi rekuperator je deloval.
Kakšne so kaj vaše izkušnje in ali po pečenju temeljito prezračite prostor? Očitno bom odslej jaz to kar redno počel.

• Haha
Reactions: nemenabijat

gr69

Guru
15. dec 2009
12.076
3.105
113
še v SLO - ampak komaj
Ja - pa ne zaradi 2,5 PM delcev, ampak da se prezrači.

Daj si nabavi še VINDSTYRKA in potem ob zračenju spremljaj VOC Index - da se boš lahko lažje odločil al boš paničarili za notranjega “gifta” al “zunanjega”.

Šalo na stran - dokler nisem imel Žaomi Air Purifier 4 PRO tudi nisem vedel koliko 2,5 PM delcev en steak spusti. No - v bistvu samo, ko ga preteraš z temperaturo in kaj “zažgeš” - gre potem Air Purfier na “full” (HA automatizacija - ko nad 25 pihaj dokler nisi pod 15).

• Všeč mi je
Reactions: mtl

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
17.011
4.665
113
Slučajno sem vrgel oko na merilec trdih delcev PM2.5 (no, v bistvu me je opozoril), potem ko sem spekel piščanca.
Zadeva je skočila iz običajnih 1-2 (meja naj bi bila nekje med 12-15) na 45. Šele po 10ih minutah zračenja na polno, so trdi delci padli pod 10. Ob tem poudarjam, da sem imel ob pečenju rahlo odprto okno, vključen ventilator in tudi rekuperator je deloval.
Kakšne so kaj vaše izkušnje in ali po pečenju temeljito prezračite prostor? Očitno bom odslej jaz to kar redno počel.
Dej povej kateri merilec imaš. Če imaš tisto kombinatorno zadevo, ki meri vse živo in je priljubljena tudi pri raznih DIY mojstrih (arduino, esp) ti lahko povem da dokazano napačno zazanava stopnje teh delcev (v bistvu tudi vsega drugega, samo ravno za trde delce je podatek čisto sfaljen oz. se interpretira/interpolira preko drugih senzorjev).

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
17.011
4.665
113
Aha vidim, tole je malo bolj konkretno. Samo senzor (Sensiron SEN63) na mauser elektroniki pride čez 30 eur za končnega kupca, tako da tudi kar dobra cena za vse skupaj.

mtl

Guru
19. jul 2007
11.289
896
113
Kras
www.mtl.si
No - v bistvu samo, ko ga preteraš z temperaturo in kaj “zažgeš” -
Točno to sem naredil.:mad:
Je pa zanimivo to, da sem kakšno leto nazaj nekje zasledil točno na to temo in sem si mislil, kateri bedak to gleda. Ker nikoli ne pomisliš na take zadeve. Ko pa enkrat vidiš pri sebi, kaj dejansko vdihuješ, pa kar naenkrat postane osebno in bo treba malo spremeniti ravnanje.

MrDaco

Guru
11. sep 2007
14.061
8.174
113
Naši dedki so kuhali v črnih kuhinjah, kjer je strop plaval v dimu. Umrli pri 90tih.
Mi pa paniko delamo ko se pišek peče v ponvi z vkloljeno kuhinsko napo. Pa saj niste normalni no. Nihče pa se ne vpraša kaj je ta pišek žrl, s čim je škropljena zelenjava, žita, kje so rasle jagode, kako je rafinirana kokosova mast, in kaj vsebuje vsaka zapakirana hrana na policah.

mtl

Guru
19. jul 2007
11.289
896
113
Kras
www.mtl.si
Glej, vsak zase ve. So nekateri dedki tudi kadili 2 škatli cigaret na dan, pa dočakali 90a leta. Eni so pa pri 60ih umrli od raka.
Jaz vem, da če lahko kaj naredim, potem bom. Ne bom pretiraval, ampak ej. Tudi spremljaje CO2ja v prostoru je precej zanimivo in vidiš, kako se ti počutje spreminja.
Tako da, ni potrebe po žaljenju, je bila tema odprta za debato. Pač preskoči temo. Sem napisal, da sem bil tudi sam takega mnenja leto nazaj. Morda bo komu še odprlo oči.
Glede hrane se strinjam, sam že precej časa dobro vem, česa ne jem. Razen občasno.