Obračunavanje ogrevanja

ncnifrej

Guru
14. avg 2013
2.254
1.022
113
Zdravo,

kot kaže dobim podnajemnika. Ogrevanje gre iz moje kurilnice. Predvidevam, da je najbolj fer/enostavno/pregledno, da montiram "kalorimeter" na njegov ogrevalni krog. Če prav štekam kalorimeter meri v kWh (razlika v temperaturi + pretok?). Kako naj postavim/izračunam ceno kWh ogrevanja?

hvala za ideje - vem, da me alter ne bo razocaral ;)

Jabe

Guru
1. okt 2007
15.576
7.983
113
Po kolikor je cena stroma. Danes je vseeno, če je ET, ker je nekje na sredini. Z upostevanim DDV. Tvoja je pa omreznina na te kWh, ker je nikakva, se ne dajes v zobe in se samo lepo na cenik pogleda kwh z ddv. Tale ddv ti pa lepo pokrajsa njegov delez omreznine, pa morebiten dvig blokov ipd...

Bolj ti zna stroske nabiti z bloki, ce je elektrostevec skupen. Tukaj tu odstevalni stevec steje samo kwh, je pa en kup dela in sranja z bloki. Ce mu tu racunas samo keh, se njemu frzmaga kaj sredi dneva nazge in do koliko. V tem primeru omreznina po osebah, ali pa kaj podobnega. Da je en stimul, da malo pazi...

• Všeč mi je
Reactions: ncnifrej

kalbo

Guru
7. okt 2013
20.177
10.418
113
Zdravo,

kot kaže dobim podnajemnika. Ogrevanje gre iz moje kurilnice. Predvidevam, da je najbolj fer/enostavno/pregledno, da montiram "kalorimeter" na njegov ogrevalni krog. Če prav štekam kalorimeter meri v kWh (razlika v temperaturi + pretok?). Kako naj postavim/izračunam ceno kWh ogrevanja?

hvala za ideje - vem, da me alter ne bo razocaral ;)
Če že kalorimeter, potem daš zadevo na oba ogrevalna kroga in po tem razdeliš komplet stroške ogrevanja sorazmerno. Lahko se pa odločiš za pavšal.

• Všeč mi je

ncnifrej

Guru
14. avg 2013
2.254
1.022
113
Bolj ti zna stroske nabiti z bloki, ce je elektrostevec skupen. Tukaj tu odstevalni stevec steje samo kwh, je pa en kup dela in sranja z bloki.
eh na tole pa sploh pomislil nisem :(
Hvala

torej ti bi racunala kWh toplote po ceni kWh elektrike - ne glede na vir toplote (sem prav dojel?)

Jabe

Guru
1. okt 2007
15.576
7.983
113
Ker si pisal ti, sem domnevala, da gre z TČ podprto z SE, kjer bos itak samo zaslužil. Drugace pa kot je naslednik rekel, vsak svoj kalorimeter, tok pa tok se je goriva notri vrglo in ustrezne deleže placa vsak

ncnifrej

Guru
14. avg 2013
2.254
1.022
113
Ker si pisal ti, sem domnevala, da gre z TČ podprto z SE, kjer bos itak samo zaslužil. Drugace pa kot je naslednik rekel, vsak svoj kalorimeter, tok pa tok se je goriva notri vrglo in ustrezne deleže placa vsak
Gre za TC in SE ja..
sam cilj mi je, da tam skrajsam rok odplacevanja, ne pa rok delovanja ;)

Jabe

Guru
1. okt 2007
15.576
7.983
113
Cena ni samo v evrih. Ce bos vzpostavil fer sistem, bos imel mir in nekaj od tega. Ce bos navijal, bos imel pa 10€ več na mesec pa skisane odnose, kot je vedno, ce ima eden obcutek, da drug hoce nategniti. Na elektriki si lahko naredis ogromno dela in slabe volje, ne nadejaj pa si, da bos kaj resnega sluzil, ker je prepoceni.

• Všeč mi je