Nika Zorjan vs. Raay

mirsi

Predator
4. jun 2014
8.968
-5.200
113
Jaz sem govoril z našo pravnico in dejansko se lahko nekdo ki dela zate prek s.p. ja (sporazumno), po končanju tega sodelovanja spomni, da je imelo to elemente delovnega razmerja, s čimer fimi nakoplje plačilo razlike vseh prispevkov za mislim da za 5 let nazaj.
razliko vseh prispevkov - od kakšne osnove pa? od minimalca?
koneckoncev SP izda račun z zneskom, ki naj bi pokrival vse stroške, neto plačo, prispevke....
in če bi bil delavec zaposlen, bi bil znesek ki ga podjetje plača za delavca popolnoma drugačen.

Trigger

Guru
13. avg 2007
2.528
1.936
113
na temni strani lune
Vsi trdijo, da je Raay stručko.
Ni ti treba biti stručko, da veš, Pogodba je izkoriščevalska!

Kar sem jaz uspel razbrati, Raay "plača" promocijo, spiše in uglasbi pesmi, plača videospote, bookira nastope, plača soplesalce, garderobo,....

Pevec/pevka pač pojavi na dogovorjen datum in uro na določeni lokaciji in odpoje svoje.
Za 50% od profita po stroških. Meni ne izgleda tako slab deal. V povprečnem slovenskem podjetju delavci dobijo hudičevo hudičevo manj.

B81

22. jul 2007
38.716
11.656
113
Kar sem jaz uspel razbrati, Raay "plača" promocijo, spiše in uglasbi pesmi, plača videospote, bookira nastope, plača soplesalce, garderobo,....

Pevec/pevka pač pojavi na dogovorjen datum in uro na določeni lokaciji in odpoje svoje.
Za 50% od profita po stroških. Meni ne izgleda tako slab deal. V povprečnem slovenskem podjetju delavci dobijo hudičevo hudičevo manj.
Že ampak veš kako lahko nabije stroške eventov, ki jih opravijo iste znane firme, s katerimi dolgo sodeluje. In pesmi ki jo je sama napisala, ni smela izvajati???

merdzo

Majstr
6. avg 2007
3.811
199
63
Kolikor sem razumel vse skupaj je Nika dejansko bila v razmerju, ki ima vse elemente delovnega razmerja - torej full time, full vse, ekskluziva za Raay.
Torej tukaj ima Nika prav.
Kaj pa lastništvo pesmi? Tukaj se mi pa zdi, da je dejansko vse last Raaya. Če je res zgornje, da so Niko šofiral od A do Ž, potem je dejansko vse njegovo in lahko tudi prepove uporabo materiala, tako izvajanja pesmi, kot kakšne druge podobe, brand name, karkoli je pač on ustvaril in je zadržal pravice. Tudi Nikine pesmi, katerih lastništvo je prenesla na Raaja, žal niso več njene. Fak it. Če bi jaz za vse svoje slabe odločitve sedaj zahteval povračila, bi bil cel svet moj.

Nika gre lahko sedaj svojo pot, začne sama ustvarjat material, rihtat koncerte, intervjuje, javno podobo, karkoli oz. podpiše novo pogodbo s kakim drugim producentom za bolj ugodno poslovno relacijo.

Trigger

Guru
13. avg 2007
2.528
1.936
113
na temni strani lune
Že ampak veš kako lahko nabije stroške eventov, ki jih opravijo iste znane firme, s katerimi dolgo sodeluje. In pesmi ki jo je sama napisala, ni smela izvajati???

Glej, težko jaz in ti ocenjujeva koliko je kdo koga nategnil.
Realno je možno, da je bila Nika več kot samo OK plačana, prav tako je tudi možno, da ni bila.
Kar sem iz medijev uspel izvedet, meni takšna pogodba ne deluje izkoriščevalska. Sam sem bivšim delodajalcem ustvaril hudičevo dosti profita. Predvidevam lahko, da veliko več kot ga je Nika Raayu. Pa nikoli nismo delili dobička 50-50. Bi bil zelo zadovoljen že ranga par %. Tako da...
So pa mediji vsekakor napihnili stvar do skrajnosti pa potrkali na čustva slehernikov. Verjamem, da se je lažje poistovetiti z "underdogom" kot "bulijem". Medijsko poročanje pa izjave podpore "znanih" so šle pa vse v isto smer, tako da...

Koliko je vredna promocija, odpiranje vrat, besedila in melodije uspešnic pa naj vsakdo sam presodi.
Če bo Nika uspešna sama oz bo z kakšno drugo produkcijsko hišo podpisala pogodbo in pod kakšnimi pogoji, bo pa vedela "samo" ona oz bo pokazal čas.

PHOBiA

Guru
11. jul 2013
4.471
1.495
113
Vsi ti glasbeniki so vedeli, zakaj so podpisali z njim. Ker jih bo postavil na zemljevid in imajo to vec ali manj garantirano. Vsec ali ne, tako je.