Naložbe, vzajemni skladi...

uncle_sam

broker
25. sep 2007
3.034
1.430
113
39
Da se bomo izognili ponavljanjem osnovnih vprašanj, mislim, da je dobro, da obstaja tema, kjer so zbrani odgovori.

Vzajemni skladi so oblika naložbe, kjer vlagamo ker pričakujemo višjih donosov kot v npr. bančni vezavi.
Vzajemni skladi so zbrano premoženje fizičnih ali pravnih oseb, ki ga upravljajo družbe za upravljanja. Premoženje sklada in družbe za upravljanje sta ločena, finančne težave ali propad DZUja ne vplivata na vrednost sklada.
V osnovi sklade ločimo na obvezniške, mešane in delniške (so še drugi, recimo bolj eksotični, npr. nepremičninski...a se omejimo na te, najbolj razširjene). Jasno je, da večji delež ima sklad v delnicah, bolj je tvegan.
Po drugi delitvi jih lahko delimo geografsko, sklad lahko vlaga v delnice neke države, regije (balkan...), kontinenta ali pa so naložbe razpršene po celem svetu.
Lahko pa jih delimo tudi po tem, v katere panoge sklad nalaga sredstva- delnice podjetij ki se ukvarjajo z pridobivanjem energije, rudnike itd.

Bolj ima sklad razpršena sredstva (geografsko in panožno), bolj je varen. (Kaj pravzaprav to pomeni?) Raje recimo manj je volantilen, torej njegova vrednost manj niha.

Praviloma bi naj v sklade vlagali dolgoročno, recimo vsaj nekaj let...pri načrtovanju svoje naložbe (npr. menjava med skladi) ne smemo pozabit na davčni vidik.

V sklade lahko pristopimo tudi preko naložbenih polic. Katera opcija je boljša, je odvisno od vsakega primera posebej- pri odločitvi gledamo na potrebo po zavarovanju, davčni vidik (naložbene police z enkratnim vplačilom nekako v prednosti)in potrebo po likvidnosti sredstev.





Upam, da se debata razvije, pa tudi kakšne konkretne predloge lahko napišemo...

Osebno lahko zelo pohvalim 2 DZU-ja, to sta Probanka DZU in Medvešek Pušnik, oboji namreč korektno sproti obveščajo svoje vlagatelje o dogajanju z skladi, prvi z publikacijo "provlagatelj", MP pa z "naložbenimi informacijami". Upravljalec iz slednje DZU tudi (je) aktivno sodeluje na enem od portalov ki žal že nekaj časa miruje (kao prenova).


lp

p.s. Pa sem na Alterju...pismo cifra da te nism prej ubogal
wink-1.gif
 

uncle_sam

broker
25. sep 2007
3.034
1.430
113
39
Torej, probankin Beta delniški sklad je bil ocenjen za enega boljših globalnih skladov v Sloveniji, če ne že širše...osebno pa velik potencial za rast vidim v MP India.si...
 

ChaoRen

Fizikalc
21. jul 2007
5.409
0
36
124
Citat:
Uporabnik uncle_sam pravi:
Torej, probankin Beta delniški sklad je bil ocenjen za enega boljših globalnih skladov v Sloveniji, če ne že širše...osebno pa velik potencial za rast vidim v MP India.si...

Mislim da je Beta kar najboljši globalni naložbeni sklad pri nas. Zdaj je že nekaj časa primeren čas za nakup točk, saj je v vzponu po konkretnem padcu pred časom. Svojo najvišjo točko še vedno lovi za cca. 8%.

MP India - ne vem. Že dolgo raste, ne vem če je prav zdaj čas za nakup. Trenutno je res bomba, če jo že imaš.
smile-1.gif
 

sevlje

Fizikalc
25. jul 2007
1.913
0
36
43
Selška dolina
Hvala za lep opis vzajemnih skladov. Ker je ta tema stalno aktualna jo bom kar pripel na vrhu in prdlagam, da se o vzejemnih skladih (katerega, kdaj, kako ...kupiti), pogovarjamo kar v tej temi.

Lp in dobrodošel na Alterju
 

uncle_sam

broker
25. sep 2007
3.034
1.430
113
39
Če uporabim (sicer že malo starejši) citat Igorja Erkerja (upravljalec MP) sta zanj dolgoročno Indija najmočnejša emerging market zgodba in Japonska najmočnejša razvit market zgodba.
 

uncle_sam

broker
25. sep 2007
3.034
1.430
113
39
3% vstopne plus upravljalska provizija in to je to...verjetno si mislu stroške transakcije ob morebitni prodaji točk sklada na borzi (eurostock in balkan)?
 

uncle_sam

broker
25. sep 2007
3.034
1.430
113
39
Graf je res kot bočn pogled na streho na naši bajti
wink-1.gif


Sej veš kaki so small capi...risky in tud dosti psihologije je pri trgovanju...
Po teoriji bi jih lahko zviševanje obrestnih mer še bolj udarla po žepu..ampak pri teh japoncih itak laufa vse ravno kontra hehe..v primeru optimizma na borzi oz. zvecanju potrošnje lahko delajo dosti višje donose kot large capi...pa nekje bo tud moralo prit do psihološke meje pri padcu in se bo zadeva obrnla, tak da meni kar mamljiva zadeva...

lp
 

sevlje

Fizikalc
25. jul 2007
1.913
0
36
43
Selška dolina
No sam imam kar nekaj skladov od SGAM. Tega sicer nimam, samo se moji vsi zelo podobno obnašajo. Zaenkart delajo po pričakovanjih, sicer ne tako kot slovenske delnice, ampak en normalen pričakovan donos.

Če pa se boš odločil za vlaganje vanje, pa ti lahko povem en trik, kako vložiti vanje brez provizije.
Ker imajo pri SGAM tudi denarne sklade, pri katerih ni provizije lahko storiš naslednje.
Kupiš denarni sklad, kjer provizije ni, nato narediš prenos sredstev v katerikoli drug SGAM sklad. Ker tudi ni provizije za prenos med skladi, vložiš v željeni sklad brez provizije, samo postopek traja kakšne teden.

lp
 

emkey

Zelenc'
1. sep 2007
12
0
1
Imam občutek, da je tale 'trik' rahlo out of date.
Če se ne motim, se SGAM denarni v SLO ne trži več. In tudi ko se je, ni bil brez vstopne provizije (je pa bila nizka, to drži). Trenutno lahko izvedeš omenjeni manever prenosa preko kakega SGAM obvezniškega (provizija višja kot pri denarnem, vseeno pa nižja kot direkt obvezniški).
 

sevlje

Fizikalc
25. jul 2007
1.913
0
36
43
Selška dolina
Ja, da je out of date ne bom trdil, ker sem sam to izvedel v začetku leta 2006. Me pa ne čudi, da so to dali stran, ker so bili kar malo hudi name, ker sem to naredil, saj so "baje" plačani od provizije.
Provizije pri denarnem, pa ni bilo oziroma je bila tako nizka, da ni bila omembe vredna. Vem ker sem letos v dohodnini moral vpisat in nisem bil na izgubi, ker se je v tistih dveh dneh denarni sklad ravno toliko dvignil, da je pokrilo provizijo.

lp
 

uncle_sam

broker
25. sep 2007
3.034
1.430
113
39
Zanimiva zadeva, potrebna zavedanja tveganja ki ga prinaša: lombardni kredit z vzvodom na točke vzajemnih skladov MP...

Primer
 

ChaoRen

Fizikalc
21. jul 2007
5.409
0
36
124
Citat:
Uporabnik JPM pravi:
kaj pa vem kredit jemat pa dat v sklade hm nism za to,to je mel ze rajfaszn ene dve leti nazaj sam se nisem odlocil.

Bejž stran od tega!
 

uncle_sam

broker
25. sep 2007
3.034
1.430
113
39
Se čisto strinjam...take stvari ponujat ljudem (ki so razočarani če je donos manj kot 50% letno
crazy1.gif
) je lahko hudo sranje...
Kak balkan bi znal potat še večji "ringlšpil"
smirk-1.gif