nakup avta in prevrteni števci

packon

Pripravnik
7. maj 2015
59
2
8
Avto sem pred leti kupil od avtohiše in ga sedaj prodal po klasični kupoprodajni avtomobilski pogodbi.
Kupec je na spletni strani ki kaže zgodovino avta opazil da je bil števec prevrten nazaj za nekaj 10kkm in sicer že pred tem ko sem ga jaz kupil (od avtohiše ali osebe od katerega je avtohiša kupila)
Kupec bi mi rad zaradi večjega dejanskega števila prevoženih kilometrov vrnil avto vendar ga ne želim.
Me glede tega kaj obvezuje ali lahko pozabim?

Ytbnd

Guru
2. mar 2010
18.505
6.784
113
Si ga prodal kot fizična oseba ?
Preveri podatke prevoženih km iz e-uprava (motorna vozila) ter avtolog.si.

Za koliko staro vozilo gre ?

nekaj 10kkm je lahko tudi 100k km.
Če ima vozilo sistem jermenov zna biti problematično, ker naj bi se menjali na 10 let oz. ~100k km, kar pride prej.

Barbarian

Fizikalc
25. sep 2008
1.309
43
48
Avto sem pred leti kupil od avtohiše in ga sedaj prodal po klasični kupoprodajni avtomobilski pogodbi.
Kupec je na spletni strani ki kaže zgodovino avta opazil da je bil števec prevrten nazaj za nekaj 10kkm in sicer že pred tem ko sem ga jaz kupil (od avtohiše ali osebe od katerega je avtohiša kupila)
Kupec bi mi rad zaradi večjega dejanskega števila prevoženih kilometrov vrnil avto vendar ga ne želim.
Me glede tega kaj obvezuje ali lahko pozabim?
Ah, za nekaj 10k km je lahko tudi napaka pri vnosu...ne more dokazati da si ti to naredil tudi če je res vrten števc

packon

Pripravnik
7. maj 2015
59
2
8
Na linku piše:
Klavzula "videno-kupljeno" prodajalca ne ščiti tudi v primeru skrite napake. Torej napake, ki je ni mogoče ugotoviti z običajnim pregledom avtomobila.
Za skrito napako gre, če je denimo prodajalec kupcu zamolčal, da je bilo vozilo karambolirano ali denimo, če navedeno število prevoženih kilometrov ni enako dejanskim kilometrom.

....
Kupec, ki je o napaki pravočasno in pravilno obvestil prodajalca, lahko:
  • zahteva od prodajalca, da napako odpravi ali da mu izroči drugo stvar brez napake (izpolnitev pogodbe),
  • zahteva znižanje kupnine,
  • odstopi od pogodbe.

Števec je prevrteval že prejšnji lastnik-avtohiša. Če bi jaz ob nakupu pred leti vedel da je bil števec prevrten sploh ne bi šel kupit avta po ceni kot je bila v oglasu.
Če kupec zahteva vračilo tega avta mu moram ustreči čeprav je bil prevrten še pred mojim nakupom pred več leti?