Najbolj "neumni" izumi v avtomobilski industriji

22. jul 2007
15.288
2.714
113
126
Itak če varčujejo z resistivnimi zasloni, namesto da dajo not kapacativne zaslone, zato pa je uporabniška izkušnja za en k....

mtl

Guru
19. jul 2007
11.475
1.093
113
Kras
www.mtl.si
Za fizični gumb se ravno tako pogleda proti gumbo (z možno izjemo tistih na volanu). Pogledaš, sežeš, pritisneš, roka nazaj.
Za prvilno umeščen gumb na dislpeju (ki je dovolj velik, vedno na istem mestu, ima haptični feedback) je čisto eank proces. Pogledaš, sežeš, pritisneđš, roka nazaj na volan.
Še 1x: nisem v principu proti fizičnim gumbom (in sovražim brskanje po menujih med vožnjo). Ampak težko je postavit meje iz prvila. Ker slab fizični gumb je pač slabši od dobrega na dislpeju.
Tukaj ga pa orenk sekaš mimo.

Imam en avto že 7 let, fizični gumbi za klimo, podobni tistemu na fotografiji od crnobog-a. Po nekaj tednih nisem več rabil gledati za gumbi in brez pogleda nastavim temperaturo, ker ti gumb klika po pol stopinje. Če se mi da, samo na koncu preverim, ampak še tega praktično nikoli ne delam več, ker je vedno 100% pravilno, pa tudi če so ne vem kakšne luknje po cesti. V istem avtu imam tudi multimedijo s touch screenom na katerem uporabljam Apple Carplay. Super je bilo, celo odlično, dokler...

Zadnje leto uporabljam še en avto, ki ima ravno obratno. Hudičevo klimo ima na touch, po letu dni moram še vedno vsakič gledati, kaj hudiča delam in potem še preverjati, ker če so luknje, zgrešim. Res pa je, da ima zaslon za klimo dol, kar je še večji polom z vidika varnosti.
Ima pa multimedijo na gumbe, podobno kot BMWjev iDrive, kar se mene tiče na istem nivoju glede uporabnosti in varnosti, Mazda. Isto uporabljam praktično le Apple Carplay. Lovil sem se par tednov, sedaj samo ošvrknem zaslon, če je vse ok, ker vse naredim dobesedno brez pogleda za gumbi. Nastavljanje zvoka, mute, pesem naprej/nazaj, navigacija, vse brez pogleda, ker je izjemno, izjemno logično in uporabno narejeno. Fenomenalno.

Sedaj pa najboljša stvar: se po dveh tednih presedem v prvi avto in hočem prestaviti na Apple Carplayu pesem naprej in preklinjam, ker sem trikrat zgrešil tisti hudičev gumb za naprej, ker je bila cesta malo luknjasta. Isto se mi je zgodilo še dvakrat, ko sem hotel klicati osebo, ki jo imam pod priljubljene.

Tako da, primerjava dobro implementiranih touch gumbov z dobro implementiranimi fizičnimi gumbi je enostavno smešna.

Vse kar je, je le to, da je to bistveno ceneje za proizvajalce (najpomembnejša zadeva) in pa seveda tudi bistveno bolj nadgradljivo/fleksibilno s par vrsticami kode. Pri fizičnih gumbih pač ne moreš nič več nadgraditi.
In končno so se EURONCAP in tudi nekateri zakonodajalci spravili skupaj in bodo zahtevali fizične gumbe, kar je z mojega vidika edino pravilno in absolutno prepozno. Čeprav so tudi proizvajalci počasi dobili lekcijo s strani kupcev in novinarjev. Škoda je le to, da si novinarji niso upali tega bolj glasno povedati že takoj ob začetku tega trenda.

Silos

Majstr
6. jun 2024
126
252
63
Drugače bi na seznam dodal še "prestavne ročice" v obliki vrtljivih gumbov, niplov in podobno. Kaj je narobe s fizično prestavno ročico, ki jo primeš in potegneš, razen tega, da je za proizvajalce dražja?

Pri klasiki si vedno vedel, kje je P, R, N, D. Vedno enako zaporedje. Zdaj pa imaš pri enih P ali N na gumbu, D in R na niplu. Ali pa vrtljivi gumb ... ko bi bil vsaj oblikovan tako, da lahko po položaju gumba občutiš, kam je obrnjen.

Obvolanska ročica, kot ima Renault v novih električarjih, mi je še ok. Stellantis nipel in še gumbi zraven pa so mi pogreb.

Steve

Guru
13. avg 2007
10.969
3.189
113
Edini opravek ki ga imam jaz z tačsranjem je na srečo samo upravljanje Android auto. In kot so drugi napisali....lahko znorim, ko na ne ravno cesti vajo 3x ponovim, ker prst skače za nekaj cm gor dol zaradi neravnin.
Hvala bogu se ta norija zaradi ncapa in pritiska javnosti vsaj delno zaključuje. VW je z novim Polom že vrnil klima knofe.

• Všeč mi je
Reactions: krava

mtl

Guru
19. jul 2007
11.475
1.093
113
Kras
www.mtl.si
Samo še ena primerjava uporabnosti in varnosti fizičnih in touch gumbov.
VW Golf 7, nisi potreboval nobenih pogledov, ker si zatipal stikalo in potem je bilo vse jasno (levo, desno ali pa si potegnil ven/noter):
ahsf61t6zsry.jpg

Zmazek od VW Golf 8, kjer dobiš Nobelovo, če ti uspe karkoli narediti brez da gledaš na gumbe, pa še takrat moraš večkrat tapkati gor. Da niti ne omenjam ergonomije, kjer so gretje zadnjega stekla in odroševanje prednjega stekla dali k stikalom za luči stran od ostalih komand za klimatizacijo. Top. No, vsaj osvetljeni sta, za razliko od totalno neumnih komand za klimatizacijo. V Golf 8.5 so jih vsaj osvetlili nazaj. Izjemen napredek. :valjamse:
lichtschalterraBln5Rnab7Ao.jpg

MrDaco

Guru
11. sep 2007
15.226
9.353
113
Tukaj ga pa orenk sekaš mimo.

Imam en avto že 7 let, fizični gumbi za klimo, podobni tistemu na fotografiji od crnobog-a. Po nekaj tednih nisem več rabil gledati za gumbi in brez pogleda nastavim temperaturo, ker ti gumb klika po pol stopinje. Če se mi da, samo na koncu preverim, ampak še tega praktično nikoli ne delam več, ker je vedno 100% pravilno, pa tudi če so ne vem kakšne luknje po cesti. V istem avtu imam tudi multimedijo s touch screenom na katerem uporabljam Apple Carplay. Super je bilo, celo odlično, dokler...

Zadnje leto uporabljam še en avto, ki ima ravno obratno. Hudičevo klimo ima na touch, po letu dni moram še vedno vsakič gledati, kaj hudiča delam in potem še preverjati, ker če so luknje, zgrešim. Res pa je, da ima zaslon za klimo dol, kar je še večji polom z vidika varnosti.
Ima pa multimedijo na gumbe, podobno kot BMWjev iDrive, kar se mene tiče na istem nivoju glede uporabnosti in varnosti, Mazda. Isto uporabljam praktično le Apple Carplay. Lovil sem se par tednov, sedaj samo ošvrknem zaslon, če je vse ok, ker vse naredim dobesedno brez pogleda za gumbi. Nastavljanje zvoka, mute, pesem naprej/nazaj, navigacija, vse brez pogleda, ker je izjemno, izjemno logično in uporabno narejeno. Fenomenalno.

Sedaj pa najboljša stvar: se po dveh tednih presedem v prvi avto in hočem prestaviti na Apple Carplayu pesem naprej in preklinjam, ker sem trikrat zgrešil tisti hudičev gumb za naprej, ker je bila cesta malo luknjasta. Isto se mi je zgodilo še dvakrat, ko sem hotel klicati osebo, ki jo imam pod priljubljene.

Tako da, primerjava dobro implementiranih touch gumbov z dobro implementiranimi fizičnimi gumbi je enostavno smešna.

Vse kar je, je le to, da je to bistveno ceneje za proizvajalce (najpomembnejša zadeva) in pa seveda tudi bistveno bolj nadgradljivo/fleksibilno s par vrsticami kode. Pri fizičnih gumbih pač ne moreš nič več nadgraditi.
In končno so se EURONCAP in tudi nekateri zakonodajalci spravili skupaj in bodo zahtevali fizične gumbe, kar je z mojega vidika edino pravilno in absolutno prepozno. Čeprav so tudi proizvajalci počasi dobili lekcijo s strani kupcev in novinarjev. Škoda je le to, da si novinarji niso upali tega bolj glasno povedati že takoj ob začetku tega trenda.
Pa kaj imate to zaene avte? Jaz imam pri obeh tipko za naprej in nazaj na volanu. Res pa bi rad videl avto, ki bo CarPlay in Android Avto nadomestil z fizičnimi gumbi. To so aplikacije, bohvasnimarad.

• Všeč mi je
Reactions: Samo Svoj

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
17.735
4.956
113
Drugače bi na seznam dodal še "prestavne ročice" v obliki vrtljivih gumbov, niplov in podobno. Kaj je narobe s fizično prestavno ročico, ki jo primeš in potegneš, razen tega, da je za proizvajalce dražja?

Pri klasiki si vedno vedel, kje je P, R, N, D. Vedno enako zaporedje. Zdaj pa imaš pri enih P ali N na gumbu, D in R na niplu. Ali pa vrtljivi gumb ... ko bi bil vsaj oblikovan tako, da lahko po položaju gumba občutiš, kam je obrnjen.

Obvolanska ročica, kot ima Renault v novih električarjih, mi je še ok. Stellantis nipel in še gumbi zraven pa so mi pogreb.
Fizična ročica zaseda plac, sicer ročice (aut.) že precej let itak niso ročice ampak gumb tako da kako in kam je postavljena je čisto vseeeno. Da zaseda 30x10cm placa med sedeži je tako nesmiselno in precej "retro", avti ki jo nimajo tam so kar naenkrat pridobili kup uporabnega prostora - sploh velja za vozila ki so konstrurirana s tem namenom [nimajo opcije ročnega menjalnika sploh, ker za ročni menjalnik vseeno rabiš ročico, nosilec, vzvode in zajle] (se pa vidi da enim ni jasno kaj bi tja dali, in raje dajo šalthebl, potem se pa še hvalijo kako je stvar ergonomična ... tipičen primer idiotizma je toyota rav4 ki ima pilotsko gas ročico ki zaseda dve mesti držala za pijačo in ovira še tisti dve ki jih imaš + plac kamor odložiš telefon/denarnico).

Ja super bi bilo da bi se vsi držali ustaljene sheme prestav, tudi v času i-menjalnikov. Tudi obvolanski so več tipov in če imaš dva avta ki imata to "narobe", se takoj zašaltaš ker noben ne gleda kaj piše na ročicah ob volanu, vsaj meni so stvari ki so tam nekako podzavestne pa itak jih večino časa ne vidiš.

Pač isto kot ne moreš žmigavca data v enem avtu za desno na ročico gor ali pa brisalcev na dol. Menjalnike se pa dobi take ki imajo naprej/navzgor D in nazaj R in take ki imajo (prav) obratno ... če si navajen na PRND je moteče, sploh če ne voziš samo enega avta.

Steve

Guru
13. avg 2007
10.969
3.189
113
Torej 100 let je bilo ok, zdaj pa je zastarelo? Ja, točno iste argumente smo poslušali ob ukinitvi fizičnih knofov. Zdaj pa u-turn

Vozim obe variante in tisti z prestavami ob volanu je totalno neintiutivna stvar. Prnd pa pozna vsak.

Uporaben prostor pridobiš praviš? Ja, v teoriji, v praksi pa večinoma dobiš četrt m2 piano plastike

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
17.735
4.956
113
Zastarel je sam šalthebl nekje v sredini vozila, ker je to stvar ki je bila namenjena mehanski povezavi na menjalnik. V EU kjer je prednjačili ročni menjalniki, in še vedno do neke mere je nekako logično da ga rabiš. In če delaš avto ki bo imel ročni menjalnik ne moreš kar ignorirat oblike sredinske konzole.

Samo za EVje, pa višje klase vozil ki sploh nimajo ročnega menjalnika kot opcijo nima smisla imeti več konstrukcije sredinske konzole tako da je tam montirana ročice ki mora imet hod min. 20x20. Torej se lahko uvkarjaš z ergonomijo tega prostora drugače.

Obvolanski menjalniki so sicer klasika v vozilih kjer si pač imel (ponavadi) opcijo samo avtomatikov. To so za EU vozila višjega razreda, v USA (kot primer) pa kar večina. Ta opcija menjalnika je pomojem najbolj ergonomična od vseh. Danes pri EVjih dobiš pa neke tipke pa gumbke kot za šipe dvigat/spuščat na mestih ki so povsem nelogična, in nikoli ne veš kjer je menjalnik in ko ga najdeš a je sploh prijelo "prestavo" in če si sploh prav pritisnil/potegnil (to o čemer govorimo sedaj pri touchscreenih), skratka na koncu moraš nekam pogledat da ne boš mogoče cuknil v R namesto v D, avto pa 3cm od zida.

crnobog

Guru
29. apr 2009
3.877
2.557
113
Ne gre mi v glavo zakaj se niso bolj prijele obvolanske ročice še za to zadevo. Večina avtov jih tako že ima.
Desna - D
Leva - R
Obe skupaj - P in ročna

SJTV1

eV12
18. jul 2007
20.068
1.493
113
Ni, Ker dobro implementiran fiuzični gumb je tudi dovolj velik, da ga ne zgrešiš, na primer.
Ti pa preveč ripkaš po knofi. Klime se nisem dotaknil že mesece, glasbo prestavim (če sploh, ker jo zelo redko) na volanu.
Edino, akr se strinjsm, je namestitev gumba za odroševanje pri VW, recimo - ampak še tistega itak pritisnem, preden se odpeljem, če sploh.
Kar se mene tiče, lahko EU sprejme predpsi, da pri hitrosti na 5 km/h ne sme delat noben (ne fizičen ne digitalen) gumb v avtu razen tistih na volanu (plus za luči in odroševanje, recimo).

mtl

Guru
19. jul 2007
11.475
1.093
113
Kras
www.mtl.si
Res pa bi rad videl avto, ki bo CarPlay in Android Avto nadomestil z fizičnimi gumbi. To so aplikacije, bohvasnimarad.
Izvoli.
Vse lahko delam z gumbi, praktično brez pogleda, le ošvrknem ekran.
Edino kar je bolj tečno kot tapkanje po zaslonu je recimo vnašanje besedila, kar naredim na telefonu. Ampak identično naredim tudi v prvem avtu, ker sicer vmes znorim, ko tapkam in moram popravljati, ker zagotovo tapnem napačno črko.
In ne, niso aplikacije, ampak to je to, kar uporabljam v avtomobilu. Vključno s telefoniranjem, navigacijo, itd. Praktično ne vem, kako izgleda Mazdin native telefonski, navigacijski in multimedijski sistem. In nisem edini, vidim po precej strankah, da smo na istem.
Mazda (1).jpg

Mazda (2).jpg

Ni, Ker dobro implementiran fiuzični gumb je tudi dovolj velik, da ga ne zgrešiš, na primer.
Ti pa preveč ripkaš po knofi. Klime se nisem dotaknil že mesece, glasbo prestavim (če sploh, ker jo zelo redko) na volanu.
Edino, akr se strinjsm, je namestitev gumba za odroševanje pri VW, recimo - ampak še tistega itak pritisnem, preden se odpeljem, če sploh.
Kar se mene tiče, lahko EU sprejme predpsi, da pri hitrosti na 5 km/h ne sme delat noben (ne fizičen ne digitalen) gumb v avtu razen tistih na volanu (plus za luči in odroševanje, recimo).
Verjetno si mislil na touch gumb. Eno je zgrešiti, drugo pa tapniti. Poglej stikala za luči zgoraj. Nisi rabil nič gledati, ker si ga v temi zatipal in vedel, kaj narediti. Naredi to na novejšem.
Jaz nič preveč ne tipkam po knofih, ampak uporabljam sistem, kot je mišljeno. Si se obesil na glasbo, ok ti pač ne spreminjaš. A telefoniraš? No, jaz veliko telefoniram in točno vem, kakšna je razlika v izbiranju telefona, imenika, itd. v prvem avtu in v drugem. In preklapljanju med navigacijo, glasbo, podcasti, itd.
Kot rečeno, dokler se nisem usedel v drugega, mi je bila pač normalna muka s touchom pri Apple Carplayu. Sedaj se v prvem avtu vedno znova sprašujem, zakaj hudiča moram to delati.
Pa še glede odroševanja. Ti torej ne vključuješ gretja in hlajenja sedežev čez leto? Dober si. Ker recimo pri Škodi jaz točno vem, kam klikniti brez pogleda, pri Mazdi se pa vsakič znova sprašujem, zakaj hudiča moram gledati dol in tapniti točno na touch gumb. Da niti ne omenim še boot časa. Pri Škodi se vsedem, zaženem avto, pritisnem gumb za gretje, pripasam in grem. No, pri Mazdi je šlo gretje sedežev na zadnje mesto, ker še tako moram sekundo, dve počakati, da zaslon pride k sebi. Zakaj?

Lahko pa začnemo še potem temo bootanja pri določenih vozilih, kjer moraš tudi do pol minute čakati, da lahko sploh prideš do nastavitev za klimo, vmes lepo dihaš noter in se ti avto v vlažnih dnevih še dodatno zamegli noter. Fenomenalno.

Eh, itak bo pa AI to vse rešil. Se boš samo zlil v sedež in to je to. Te bo pripasal, nastavil vse noter kot želiš in odpeljal kamor želiš in to vse samo s prebranjem misli, zakaj bi se namreč moram mučiti z govorjenjem.

• Všeč mi je
Reactions: Jamaican_Lion

MrDaco

Guru
11. sep 2007
15.226
9.353
113
Izvoli.
Vse lahko delam z gumbi, praktično brez pogleda, le ošvrknem ekran.
Edino kar je bolj tečno kot tapkanje po zaslonu je recimo vnašanje besedila, kar naredim na telefonu. Ampak identično naredim tudi v prvem avtu, ker sicer vmes znorim, ko tapkam in moram popravljati, ker zagotovo tapnem napačno črko.
In ne, niso aplikacije, ampak to je to, kar uporabljam v avtomobilu. Vključno s telefoniranjem, navigacijo, itd. Praktično ne vem, kako izgleda Mazdin native telefonski, navigacijski in multimedijski sistem. In nisem edini, vidim po precej strankah, da smo na istem.
Poglej priponko 108700
Poglej priponko 108701

Verjetno si mislil na touch gumb. Eno je zgrešiti, drugo pa tapniti. Poglej stikala za luči zgoraj. Nisi rabil nič gledati, ker si ga v temi zatipal in vedel, kaj narediti. Naredi to na novejšem.
Jaz nič preveč ne tipkam po knofih, ampak uporabljam sistem, kot je mišljeno. Si se obesil na glasbo, ok ti pač ne spreminjaš. A telefoniraš? No, jaz veliko telefoniram in točno vem, kakšna je razlika v izbiranju telefona, imenika, itd. v prvem avtu in v drugem. In preklapljanju med navigacijo, glasbo, podcasti, itd.
Kot rečeno, dokler se nisem usedel v drugega, mi je bila pač normalna muka s touchom pri Apple Carplayu. Sedaj se v prvem avtu vedno znova sprašujem, zakaj hudiča moram to delati.
Pa še glede odroševanja. Ti torej ne vključuješ gretja in hlajenja sedežev čez leto? Dober si. Ker recimo pri Škodi jaz točno vem, kam klikniti brez pogleda, pri Mazdi se pa vsakič znova sprašujem, zakaj hudiča moram gledati dol in tapniti točno na touch gumb. Da niti ne omenim še boot časa. Pri Škodi se vsedem, zaženem avto, pritisnem gumb za gretje, pripasam in grem. No, pri Mazdi je šlo gretje sedežev na zadnje mesto, ker še tako moram sekundo, dve počakati, da zaslon pride k sebi. Zakaj?

Lahko pa začnemo še potem temo bootanja pri določenih vozilih, kjer moraš tudi do pol minute čakati, da lahko sploh prideš do nastavitev za klimo, vmes lepo dihaš noter in se ti avto v vlažnih dnevih še dodatno zamegli noter. Fenomenalno.

Eh, itak bo pa AI to vse rešil. Se boš samo zlil v sedež in to je to. Te bo pripasal, nastavil vse noter kot želiš in odpeljal kamor želiš in to vse samo s prebranjem misli, zakaj bi se namreč moram mučiti z govorjenjem.
In na AndroidAvto, lahko odpreš Spotyfy poiščeš izvajalca, zaženeš, nato odpreš navigacijo, vpišeš naslov in to vse z fizičnimi gumbi brez tapkanja po zaslonu?

mtl

Guru
19. jul 2007
11.475
1.093
113
Kras
www.mtl.si
Ja, vse to lahko naredim, sem ti že zgoraj napisal.
Ampak ne delam, ker je počasno in naredim na telefonu. Identično kot na avtu s touchem, samo tam je razlog drugi, sem ga pa tudi že napisal.
Imam pa itak 99% teh stvari že pripravljenih pod shranjeno, priljubljeno, itd. Tako da je tipkanja zelo malo. V obeh primerih.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
17.735
4.956
113
Jah ti gledaš precej ozkogledo. Kot da je voznik edini ki upravlja in potrebuje stvari v vozilu.

Če sopotnik dobi klic bo moral sedaj prosit voznika če mu zniža glasnost radia, čeprav so tam fizični gumbi oz. ima touchscreen za to?

Nastavitev klime zaradi mene če imate vsi celo leto na 22C, sam jo vedno nižam in spuščam glede na trenutno počutje (ki je povezano tudi s tem da mogoče pozimi nisem oblečen enako kot poleti). Če pa eni vozite v hoodiju in kratkih hlačah pozimi in poleti pa tudi prav, imejte na 22C. Sam sem poleti v kratkih hlačah in majici in mi ustreza tudi 26C, pozimi pa kdaj kratke fure niti jakne/bunde ne slečem in je spet BZ da imam več kot 20C. Če me kdaj križ boli si nastavim gretje sedežev na malo več in švvicam celo pri 20C pozimi, kaj naj sedaj? Da ne govorimo o sopotnikih ki imajo še večje ekstreme ker ene zebe še pri 26C pozimi, drugim je pa vroče pri 20C poleti (imajo svoj rotacijski knof,,pa naj drkajo kamor hočejo, zaradi mene lahko tudi gretje sedežev poleti vključijo če jim je to ok) ...

Gatto

Guru
19. jul 2007
20.558
810
113
tu in tam
Jah ti gledaš precej ozkogledo. Kot da je voznik edini ki upravlja in potrebuje stvari v vozilu.

Če sopotnik dobi klic bo moral sedaj prosit voznika če mu zniža glasnost radia, čeprav so tam fizični gumbi oz. ima touchscreen za to?

Nastavitev klime zaradi mene če imate vsi celo leto na 22C, sam jo vedno nižam in spuščam glede na trenutno počutje (ki je povezano tudi s tem da mogoče pozimi nisem oblečen enako kot poleti). Če pa eni vozite v hoodiju in kratkih hlačah pozimi in poleti pa tudi prav, imejte na 22C. Sam sem poleti v kratkih hlačah in majici in mi ustreza tudi 26C, pozimi pa kdaj kratke fure niti jakne/bunde ne slečem in je spet BZ da imam več kot 20C. Če me kdaj križ boli si nastavim gretje sedežev na malo več in švvicam celo pri 20C pozimi, kaj naj sedaj? Da ne govorimo o sopotnikih ki imajo še večje ekstreme ker ene zebe še pri 26C pozimi, drugim je pa vroče pri 20C poleti (imajo svoj rotacijski knof,,pa naj drkajo kamor hočejo, zaradi mene lahko tudi gretje sedežev poleti vključijo če jim je to ok) ...
off..zadnjič sem se vozil z motorjem po tvojih koncih-Cerkno, Šebrelje, Police, Zakojca , Huda južna in nazaj na Loko..na kermu koncu si ti?

MrDaco

Guru
11. sep 2007
15.226
9.353
113
Ja, vse to lahko naredim, sem ti že zgoraj napisal.
Ampak ne delam, ker je počasno in naredim na telefonu. Identično kot na avtu s touchem, samo tam je razlog drugi, sem ga pa tudi že napisal.
Imam pa itak 99% teh stvari že pripravljenih pod shranjeno, priljubljeno, itd. Tako da je tipkanja zelo malo. V obeh primerih.
Kaj to drsaš z tistim okroglim gumbom?

Sicer pa to vam pravim... hebalale vas fizične tipke, če uporabljate aplikacije na telefonih.

• Všeč mi je
Reactions: Samo Svoj

MrDaco

Guru
11. sep 2007
15.226
9.353
113

Na 24/23 nikoli ni vroče in nikoli ne zebe. Pozimi prestavim na 22 ko so na meni jakne ali bunde. 2x na leto. To je to. In zato delat dramo o fizičnih knofih? Dajte no...

• Všeč mi je
Reactions: sajkek