Najbolj "neumni" izumi v avtomobilski industriji

Hanzi

Guru
27. jul 2007
51.124
8.835
113
pri taščici
Kva? A to zna tesla? In ostali pušijo? Tipičen teslaš, ki je prebral navodila, žal samo teslina. Pred 30 leti sem imel zice s spominom. Tehnika je zdaj tolk napredovala da je knofe s spominom povezala s telefonom. Vau.
Tesla poleg sedeža nastavi se ogledala, klimo, radio, volan, vozne profile. Tukaj je res vsaj desetletje pred konkurenco
Sem še kaj pozabil?
Ce avto vozijo različni vozniki, potem ima tesla tu veliko prednost.

• Všeč mi je
Reactions: dejan_ in sajkek

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
17.685
4.926
113
Tesla poleg sedeža nastavi se ogledala, klimo, radio, volan, vozne profile. Tukaj je res vsaj desetletje pred konkurenco
Sem še kaj pozabil?
Ne vem kaj si ti prej vozil ampak to je klasika na premijah že (vsaj) 30 let. Sem vozil nekaj časa rangerover P38 letnik 200X ki je imel vse to, 3 ključe (daljince) in je med odklepanjem nastavil vozniški sedež, volan, špegle, sovozniški sedež in pa par ostalih shranjenih nastavitev (za vsak daljinec posebej oz. opcijsko si izbral profil "preko tipk" ko si se vsedel v avto). Ni imel pa recimo niti barvnega zaslona, kaj šele touchscreena (ni imel navi doplačila).

Aja pa šoferski sedež je bil imel "entrance" mode, torej lahko si nastavil da je ob odklepu z daljincem šel sedež čisto nazaj in volan čisto navzgor, ko si zaprl vrata ti je pa poravnal nastavitve na obstoječe. Da se je ob tem zračno vzmetenje spustilo na 0 da si lažje vstopil v avto niti ne omenjam.

Se pa strinjam da danes sicer imajo električno premični sedeži "spomin" za položaj več voznikov in nastavijo vse kar je treba (sedež + špegle, to je osnovna), noben pa ne nastavi sovozniškega sedeža ... ker je očitno to nepomembna funkcija. To se rabi če BMW 7 vozijo mamice z lupinico spredaj, vmes pa ata (big papa) direktor vozi poslovnega partnerja ... tko da vozila tega tipa najbrž imajo spomin tudi z sovozniški sedež.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
17.685
4.926
113
Aja (ne)povezano s sedeži, sam elektrike v sedežih ne rabim ker sedež nastavim 1x in za vedno ... noben ne vozi mojega avta. Če si ga deliš je pa električni sedež z individualno nastavitijo obvezen.

Ena od funkcij povezana s tem, ki mi je trenutno "zakon" pa nikoli nebi pomislil nanjo je "driver only" na klimi (hyundai ima to v vseh sodobnih modelih,, tudi EV insterju) .. imam 3 consko klimo pa 99% časa je na "driver only" (dela samo na eni coni). Na hibridu se kar pozna, na EVjih pa sploh, ker ali greješ/hladiš celo kabino ali samo "voznika" ki se vozi sam je kar razlika.

gr69

Guru
15. dec 2009
12.251
3.264
113
še v SLO - ampak komaj
Saj - na “premijah”.

So pa avti za navadni živelj že tudi oborožili s temi fičeri - a običajno šele v kakšni višji opremi.
In ne vedno uspešno razvijali zadeve naprej.

Moj prejšnji Čeh si je zapomnil nastavitve glede na ključ s katerim si odklenil, sedanji, ki naj bi bil evolucija (Karoq -> Elroq) je uspel revolucionarno izgubiti ta fičr in so nastavitve (več ali manj uspešno) vezane na profil voznika, ki ga pa izbereš šele, ko že sediš za volanom.
Sem pač pozna, da so proizvajalci stare celine pač delali avte, novi igralci pa “eko sisteme”, kjer je avto (kolesa, streha in volan) pač samo še en hardware, ki ji je treba omogočiti, da si jo uporabnik personalizira po svojih potrebah - in to tako, da je nastavljanje čim bolj intuitivno (no - tu pa prihaja do razhajanja glede na generacijo uporabnikov in pretiravanje (ukinjanje gumbov).
Še nekaj - individualne nastavitve so postale potreba, ko avto ne več lastništvo samo “fotra” - ampak isto vozilo vozi več uporabnikov. Nekaj generacij nazaj si je fotr nastavil zic in nastavitev spremenil le, ko ga je Bierbauch začel omejevati pri vstopu.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
17.685
4.926
113
Kot pravim električni sedež (s spominom) je meni povsem nepotrebna stvar, ker ga nastavim 1x v življenju in NOBEN ne vozi mojega avta. Če bi si ga z ženo delila bi pa bil to izredno dragocen dodatek, ker pri njeenem, moram najprej sedež nazaj premaknit pa volan dvignit da se vsedem sploh v avto. Skrartka funcija je uporabna če si deliš avto. če si ga ne potem je nepotrebna. Pri VAG imaš opcijo doplačila že v osnovnih nivojih, pri kakšni drugi znamki moraš pa doplačat lederzic da se sedeži sami premikajo ...

• Všeč mi je
Reactions: motofrik in sajkek

Hanzi

Guru
27. jul 2007
51.124
8.835
113
pri taščici
Ne vem kaj si ti prej vozil ampak to je klasika na premijah že (vsaj) 30 let. Sem vozil nekaj časa rangerover P38 letnik 200X ki je imel vse to, 3 ključe (daljince) in je med odklepanjem nastavil vozniški sedež, volan, špegle, sovozniški sedež in pa par ostalih shranjenih nastavitev (za vsak daljinec posebej oz. opcijsko si izbral profil "preko tipk" ko si se vsedel v avto). Ni imel pa recimo niti barvnega zaslona, kaj šele touchscreena (ni imel navi doplačila).

Aja pa šoferski sedež je bil imel "entrance" mode, torej lahko si nastavil da je ob odklepu z daljincem šel sedež čisto nazaj in volan čisto navzgor, ko si zaprl vrata ti je pa poravnal nastavitve na obstoječe. Da se je ob tem zračno vzmetenje spustilo na 0 da si lažje vstopil v avto niti ne omenjam.

Se pa strinjam da danes sicer imajo električno premični sedeži "spomin" za položaj več voznikov in nastavijo vse kar je treba (sedež + špegle, to je osnovna), noben pa ne nastavi sovozniškega sedeža ... ker je očitno to nepomembna funkcija. To se rabi če BMW 7 vozijo mamice z lupinico spredaj, vmes pa ata (big papa) direktor vozi poslovnega partnerja ... tko da vozila tega tipa najbrž imajo spomin tudi z sovozniški sedež.
Nisem se vozil premije, tudi tesla ni nobena premija zato jo bolj ali manj kritiziram.
Na tem podrocju se je pa ocitno precej približala premijam. Za polovico njihove cene.
Tidi klimatizacoja deluje avtomatsko damo za voznika ce sovoznika ni v avtu. Na hy moram gumb stisnit.

• Všeč mi je
Reactions: sajkek

sajkek

Guru
16. mar 2008
40.835
14.532
113
Kva? A to zna tesla? In ostali pušijo? Tipičen teslaš, ki je prebral navodila, žal samo teslina. Pred 30 leti sem imel zice s spominom. Tehnika je zdaj tolk napredovala da je knofe s spominom povezala s telefonom. Vau.
drugi so precej zadaj capljali, sej pravim, tesla jim je marsikaj dala...

sajkek

Guru
16. mar 2008
40.835
14.532
113

BS

sajkek

Guru
16. mar 2008
40.835
14.532
113
? A slabo bereš? Drugi so to imeli ko za teslo še noben ni slišal.
BS..mogoče samo v kakšnih najbolj napumpanih Sklasah..
verjemi se 10 let nazaj vse vozil kar je bilo možno, pa teh stvari noben ni mel. Mercedes memory si moral drzat gumb od memorija da se ti je v položaj nastavil..verjetno bilo varnostno to, da se nisi kam vkleščil in podobno. Povezovanje s telfonom se je pa za legacy začelo zdaj z novimi generacijami. Vsi so meli, sam delalo ni tak kot bi naj.
Ne serite, če ne jeste.

sixpower

Guru
22. sep 2011
3.958
3.839
113
Lublana
www.facebook.com
Aja pa šoferski sedež je bil imel "entrance" mode, torej lahko si nastavil da je ob odklepu z daljincem šel sedež čisto nazaj in volan čisto navzgor, ko si zaprl vrata ti je pa poravnal nastavitve na obstoječe.
To imam še jaz v mojem 46 let starem Buicku, po želji enako naredi tudi ob izstopu iz vozila... Sam tega sicer ne uporabljam, to je verjetno mišljeno za debeluhe ali pa gibalno ovirane osebe. Prav tako ima, sicer zgolj 2 spomina nastavitve voznikovega sedeža. Torej ima danes vse te spomine za nastavitve vsega kar voznik potrebuje verjetno že čisto vsak avto, ne samo Tesla. Vsaj kar se Avtomobilov čez lužo tiče.

• Všeč mi je
Reactions: Utisevalec

dask

Guru
21. sep 2023
1.023
1.171
113
Sem še kaj pozabil?
Sedeže, vozni profil je znala glede na ključ nastavit moja bivša škoda 10+ let nazaj. Klime sicer ne, ampak ravno neka tehnološka revolucija to pri tesli ni.

MojsterS

Majstr
10. sep 2007
1.462
319
83
Električno nastavljive vozne profile poznamo že mnogo več let, kot je neka Tesla začela delat svoje pralne stroje, ne vem kaj ste vozili nekateri do sedaj.
Najprej so bili ročni, potem na ključ, kasneje na telefon, nekateri na izbor v Info sistemu, itd., itd. Niso imeli vsi nastavljivega vsega, ampak sedeži, ogledala so bila kar standard, tudi volan in po novem razne Infotainment opcije in druge neumnosti.

Če želiš nastavljat sovoznikov sedež iz pozicije voznika, moraš najprej imeti električno nastavljiv sovoznikov sedež, kar ni najbolj pogosto, oz. folk špara in ne kupi paketa, ki bi to imel. Potem imajo pa različno rešeno kako se to naredi. Kitajc pač poči gor grde gumbe in rešeno, Bmw recimo dela preko istih gumbov kot nastavlja voznik svoj sedež (samo, da prej podržiš št. 2 in s tem preklopi na sovoznika) kar je veliko bolj elegantno.

Skratka, kitajci niso ničesar izumili, samo večini je prehod iz EU jajca z nič opreme na kitajca ali Teslo kvantni preskok in mislijo, da so v raketi.

SoulMan

Majstr
9. sep 2007
3.368
233
63
Celje
verjemi se 10 let nazaj vse vozil kar je bilo možno, pa teh stvari noben ni mel. Mercedes memory si moral drzat gumb od memorija da se ti je v položaj nastavil..verjetno bilo varnostno to, da se nisi kam vkleščil in podobno. Povezovanje s telfonom se je pa za legacy začelo zdaj z novimi generacijami. Vsi so meli, sam delalo ni tak kot bi naj.
Ne serite, če ne jeste.

Očitno si vozil premalo "vsega kar je bilo možno"... Na začetku tisočletja (tam okoli 2001, 2002, mogoče 2003) sem vozil BMW 3 (E46!), ki je imel nastavitve sedeža in ogledal vezane na ključ...

sajkek

Guru
16. mar 2008
40.835
14.532
113
tesla je kvantni preskok v rangu 35 kilo, EU avti za ta denar se še danes vse drajsa ročno. To je poanta.

• Všeč mi je
Reactions: dejan_

SoulMan

Majstr
9. sep 2007
3.368
233
63
Celje
tesla je kvantni preskok v rangu 35 kilo, EU avti za ta denar se še danes vse drajsa ročno. To je poanta.
Ne, poanta je tole:
Ne serite, če ne jeste.
Poanta je, da serješ kljub temu, da ne ješ... ;)

sajkek

Guru
16. mar 2008
40.835
14.532
113
mas prav bmw je bil pionir, a tesla je premaknila meje v svoj segment
zgodba sicer zelo enostavna...
The Evolution of the Key-Linked Profile
  • 1997 (The Pioneer): Ford introduced "Memory Profile Remotes" on luxury models like the Lincoln Town Car and Lincoln Navigator. For the first time, pressing the "Unlock" button on Key Fob #1 or Key Fob #2 would move the seats, mirrors, and radio presets to that specific driver's saved positions before they even stepped inside.
  • Early 2000s (The Expansion): European luxury brands rapidly advanced the concept. BMW introduced "Car Memory / Key Memory" profiles, which expanded the technology beyond seat placement. It allowed individual keys to remember unique climate control settings, daytime running lights, and central locking preferences.
  • 2010s to Present (The Digital Shift): Tesla and BMW pushed the feature into the digital age, shifting from physical key fobs to smartphone-based digital keys. Modern profiles now instantly load a driver's entire digital ecosystem—including Spotify playlists, navigation history, and custom driving dynamics—the moment their phone approaches the door. [1, 2, 3]
memory sedeže je imel sicer že moj 1982 letnik.

sajkek

Guru
16. mar 2008
40.835
14.532
113
Ne, poanta je tole:

Poanta je, da serješ kljub temu, da ne ješ... ;)
1779437169263.png

sajkek

Guru
16. mar 2008
40.835
14.532
113
da je tesla, štengo višje serijsko tole ponudila in je bila pionir sploh v tem cenovnem segmentu. In zadeva dela tako kot mora. Legacy znamke so zdaj (v teh letih) komaj to začele masovno uveljavljat. Fakt.