Moč glavnih varovalk

laser

Pripravnik
9. okt 2007
447
4
18
Pozdravljeni
Tu vas sprašujem glede potrebe moči glavnih varovalk. Naslednji teden bom montiral toplotno črpalko 12KW, v uporabi pa je že indukcijski štedilnik, pečica,pralni stroj, skrinja, hladilnik in še manjši kuhinjski aparati. Sedaj imam 3x20 A glavne varovalke, zanima me ali so dovolj močne te varovalke ali je potrebno iti na 3x25A. Pred mnogimi leti sem že imel 3x25A pa sem prešel na 3x20A. Kaj sedaj?

Hanzi

Guru
27. jul 2007
49.757
8.042
113
pri taščici
Pusti, ce ne bo TC stalno laufala na grelce ne bi smel imeti problema.
Je pa res da bos sedaj ko so ČB, enako placal za 25 ali pa 20. Ker 4.6kw kolikor je min.za 25 bos pa presegel.

CLIO15

Guru
1. nov 2007
14.658
4.955
113
Toplotna črpalka bo potegnila max 6 KW kar je dovolj 3x 8 A. V večini še manj.
Štedilnik tudi ne vleče trajno 7 kw.
Ostali porabni pa niso tako pomembni.

Jaz bi zaenkrat pustil tako kot je.
Pri toplotni črpalki pa nastavi gretje sanitarne vode v terminih ko ne kuhate.
Recimo med 14 h in 16h in med 22 h in 6h.

Pa še konic ne boš imel ko je najdražja omrežnina

kalbo

Guru
7. okt 2013
20.081
10.330
113
Toplotna črpalka bo potegnila max 6 KW kar je dovolj 3x 8 A. V večini še manj.
Štedilnik tudi ne vleče trajno 7 kw.
Ostali porabni pa niso tako pomembni.

Jaz bi zaenkrat pustil tako kot je.
Pri toplotni črpalki pa nastavi gretje sanitarne vode v terminih ko ne kuhate.
Recimo med 14 h in 16h in med 22 h in 6h.

Pa še konic ne boš imel ko je najdražja omrežnina
Pečica, pralni stroj, oboje zaenkrat še na klasične grelce, pa še kak skriti grelec, ki ga ni naštel, tud toplotna ima grelce. Ko mu bo žena vklopila vse plate na indukciji, med tem ko bo pečica šibala, ravno ko bo pralni stroj grel vodo, pol bo pa še hči vštekala fen, pa bo šla glavna varovalka. Je kar treba mal preračunat pri njemu doma konkretno, preden daješ nasvet...pusti kot je...

Samo Svoj

Guru
27. jan 2022
8.212
3.681
113
Odkar so "avtomatični" števci je "ven metanje" najmanjši problem. Vrže ven, pogledaš kaj je vzrok, ga odpraviš in stisneš gumb pri števcu. Ko se to ponovi "pre-velikokrat" in se ne moreš več prilagodit, daš vlogo za novo EE soglasje s povečanjem moči. Lahko pa daš na zalogo že sedaj vlogo - dokler ne plačaš itak ne spremenijo. EE soglasje velja 2 leti.

• Všeč mi je
Reactions: CLIO15

laser

Pripravnik
9. okt 2007
447
4
18
Hvala vsem za nasvete in pomoč. Glih štedilnik tud ne laufamo vse plate naenkrat. Zaenkrat bom pustil kot je, če bo kdaj skurilo glavne pa bom potem. Ker mi je tud električar rekel, da naj bi bile zadost močne pa sem bil v dvomih, zato sem še tukaj vprašal.
Še nekat hvala

kalbo

Guru
7. okt 2013
20.081
10.330
113
Hvala vsem za nasvete in pomoč. Glih štedilnik tud ne laufamo vse plate naenkrat. Zaenkrat bom pustil kot je, če bo kdaj skurilo glavne pa bom potem. Ker mi je tud električar rekel, da naj bi bile zadost močne pa sem bil v dvomih, zato sem še tukaj vprašal.
Še nekat hvala
No kle si ga kiksnil. V prvo si naredil pravo stvar, vprašal električarja.

CLIO15

Guru
1. nov 2007
14.658
4.955
113
Glavne varovalke ti ne bo skurilo, ker bo prej števec odklopil.

Lahko pa da še imaš fizično vedno 25 A varovalke za glavne.