Maže za plastiko in usnje

mtl

Guru
19. jul 2007
10.919
582
113
Kras
www.mtl.si
Trenutno vozilo ima zunaj konkretno veliko črne plastike (obrobe, blatniki, itd.), ki je trenutno še kot nova. Pa bi jo rad v takem stanju tudi obdržal.
Ker sem precej ven iz teh vod, se priporočam za kakšno mažo, ki bo to plastiko lepo zaščitila in če se še malo sveti zraven, ne bom nič jezen :cheer:.
Ne iščem torej nekih barv in sprejev, ki pobarvajo zbledelo plastiko (kar so mi v eni trgovini z avto kozmetiko hoteli prodati), temveč nek sprej ali kaj podobnega, da enkrat na mesec po pranju posprejaš in zadeva zaščiti plastiko pa še lepo izgleda.

Hkrati me zanima potem še (tudi za ostala vozilo), kaj se priporoča za čiščenje/zaščito notranje plastike. Tukaj bi rad, da dobi le ''naravni'' sijaj, nikakor pa nočem bleščanja, da se vse lepi gor, v čimer nekateri uživajo.

In nazadnje še vprašanje glede usnja. Večdesetletni zadovoljni uporabnik angleškega Glipton conditionerja, ki je res zaščitilo usnje in zraven dalo še tisti lep vonj. Žal je zaradi Brexita zadeva nerentabilna, v Evropi je pa praktično ni možno dobiti. Zadnja flaška se zaključuje, tako da bi prosil še za predlog, katero mažo za zaščito (ne čiščenje) usnja naj uporabim. Gre se za pa za dve vrsti usnja. V 25 let starem Audiju predvidevam, da je pravo usnje, v 10 let starem Renaultu pa bo kar umetno. Potem pa še volan, itd. v ostalih vozilih.

Hvala za predloge.

jezek

Guru
24. jul 2008
4.716
2.018
113
Bemvejasi prisegajo na Chemical brothers in Gydeon, ne vem koliko je to dobavljivo, glej ebay. Plasticno usnje bos zjebal z vsem kar ni voda. Edino morda kak keramicen premaz. Za crne plastike tunaj zal ne vem, je pa za gumijaste dele top tale zadeva:

luka51

Guru
16. avg 2007
15.108
6.404
113
.

Hkrati me zanima potem še (tudi za ostala vozilo), kaj se priporoča za čiščenje/zaščito notranje plastike. Tukaj bi rad, da dobi le ''naravni'' sijaj, nikakor pa nočem bleščanja, da se vse lepi gor, v čimer nekateri uživajo.
.
1755023617450.jpeg

tony

Guru
23. jul 2007
10.517
1.788
113
Notranje plastike jaz ne bi upal mazati z ničemer, čiščenje samo z milnico (vitreksom?) in vodo.

Za usnje pa je včasih BMW imel losjon za vzdrževanje (posebej si lahko kupil samo flašo tekočine ali pa komplet, kjer so bile zraven še tri kvadratne plastične gobice in nekaj plastičnih rokavic (kot iz Petrola). 20 let nazaj so bile tudi cene zelo ugodne, dobrih 20 EUR za komplet.

jezek

Guru
24. jul 2008
4.716
2.018
113
Bmw ima zdaj take robčke kot za dojenčke. Tudi poceni. Samo kaj, ko usnja (prakticno) vec nima....

tomazpog

Fizikalc
30. maj 2009
157
82
28
Chemical brothers je ena bolj generičnih skomercializiranih firm, ki je nihče v detailing svetu ravno ne pohvali preveč, niti je ne uporablja - no, razen beemwejaši menda :)
Za zunanjo plastiko imam jaz Carpro Perl , za gume Carpro Darkside , lahko uporabiš tudi Perl za vse , ker se redči glede na to, za kaj bi ga uporabljal.
za notranjost uporabljam Gyeon Interior detailer , ker je dober za ekrane, "usnje" in tudi za alkantaro - ne pušča nobenega sledu.

Drugače se drži preverjenih znamk, kot so npr Gyeon, Kochchemie, Carpro, ADBL in ne bo panike. Imaš pa tega ko blata tud pri nas na voljo v parih specializiranih trgovinah.

• Všeč mi je
Reactions: Marxon