Matter over Thread

LjuboB

Fizikalc
15. mar 2010
457
204
43
Ikea je v celoti prešaltala na Matter over Thread in dala v prodajo pceni smart naprave.
Jaz imam zaenkrat še vse na Zigbee in WiFi protokolu.

A je mogoče že čas za Thread router v Home Assistant in se začne dodajat matter naprave, vzporedno z zigbee, ki ostane.
Je že kdo prešel na Matter?

Jest

iPhone Guru
26. jul 2007
15.648
865
113
Medvode / Slovenija
www.mobile.si
Jaz imam kar nekaj zadev preko Matter ... pac kar se je dalo in so scasoma bile na voljo nadgradnje za Matter/Thread ... Tado X termostatske ventile, Tapo smart vtičnice, Eve senzorje za okna, Aqara kljucavnico ....

Sem pa ravno danes nabavil tele nove Ikeine zadeve (senzor gibanja, senzor za okna in tipko)... in vse deluje odlicno... Sem lahko dodal direktno v Homekit brez tega, da bi jih prej dodal v Ikeino aplikacijo ... So pa res zzelo poceni... Tipka (Bilresa) recimo stane slabih 5€, Senzor gibanja (MYGGSPRAY) je slabi 8€, prav tako senzor za okna ... Pred nekaj leti sem za Eve senzorje za okna dal okoli 120€ za 4 senzorje ... Aqara mini switch je bil slabih 19€ ... pa deluje samo preko Zigbee...

futuristic

geđet frik
Osebje foruma
13. jul 2007
8.052
783
113
Kateri koordinator imaš?
Študiram, da bi počasi poupgrejdal ker moj ne podpira Matter...

mtl

Guru
19. jul 2007
11.255
878
113
Kras
www.mtl.si
LjuboB: poglej, da nimaš morda že kakšne naprave doma in jo lahko le nadgradiš še na Matter.
Sem pa ravno danes nabavil tele nove Ikeine zadeve (senzor gibanja, senzor za okna in tipko)... in vse deluje odlicno... Sem lahko dodal direktno v Homekit brez tega, da bi jih prej dodal v Ikeino aplikacijo ... So pa res zzelo poceni... Tipka (Bilresa) recimo stane slabih 5€, Senzor gibanja (MYGGSPRAY) je slabi 8€, prav tako senzor za okna ... Pred nekaj leti sem za Eve senzorje za okna dal okoli 120€ za 4 senzorje ... Aqara mini switch je bil slabih 19€ ... pa deluje samo preko Zigbee...
Jaz sem na enem daljincu moral že 2x vzeti baterijo ven, ker ni deloval. Moram ugotoviti ali je to težava v daljincu ali kje drugje.
Ikea ima ver.1.5 matter, tako da starejši matter hubi odpadejo.
Jaz imam že kar nekaj let star HomePod Mini in mi Ikea zadeve delujejo.
Kje si zasledil to glede nekompatibilnosti?

Jest: hvala za info za termostatske venitle. Si moram pogledati, ker bi mi 2 prav prišla.

LjuboB

Fizikalc
15. mar 2010
457
204
43
LjuboB: poglej, da nimaš morda že kakšne naprave doma in jo lahko le nadgradiš še na Matter.

Ta zadeva mi ni čisto jasna. Doma imam google nest mini zvočnik in google tv streamer 4k, ki je tudi thread router.
Ampak, ko sem spraševal chat gpt je rekel, da samo "google tv streamer" ne zadostuje in da moram imeti matter dongle v home assistant, če hočem videti naprave v HA.

Npr imam pa tudi čistilec zraka od switchbot, ki podpira Matter Over Wi-Fi in to pa naj bi lahko dodal v HA brez matter dongla (trenutno imam v HA preko BT integracije in še nisem sprobal ta Matter Over Wi-Fi).

Zdaj, če prav razumem pa rabim Thread router priklopljen na HA, če hočem dodajat Matter over Thread naprave v HA, npr IKEA matter naprave?

bev

Majstr
25. apr 2017
527
358
63
Treba je vedeti, da ta hip nekatere naprave instalirane v HA preko matter ne pokažejo vseh podatkov. Recimo aqarin senzor gibanja v HA pokaže samo gibanje, v aqara appu pa tudi svetlost. Jest vsako napravo instaliram najprej v originalnem appu nato šele v HA. Zaenkrat so tudi redke matter naprave, ki jih lahko posodobiš v HA. Seveda pa gre razvoj hitro naprej, na začetku me je matter večkrat razkuril, da sem vse matter naprave odstranil ...... ta hip jih imam 93 in vse delujejo bp.
Kar se tiče termostatskih ventilov je fajn če obstaja opcija, da ga povežeš na samostojen senzor temperature, senzorji v ventilih so bv. Zaenkrat poznam samo aqarin ventil, da to omogoča.

Jest

iPhone Guru
26. jul 2007
15.648
865
113
Medvode / Slovenija
www.mobile.si
Kar se tiče termostatskih ventilov je fajn če obstaja opcija, da ga povežeš na samostojen senzor temperature, senzorji v ventilih so bv. Zaenkrat poznam samo aqarin ventil, da to omogoča.

Na dveh koncih imam poleg ventila še samostojni senzor, ker je ventil na radiatorju v kotu, pa še polica je čez... in ne kaže OK... sicer se da kalibrirat nekaj stopinj v plus ali minus... ampak je vseeno bolje loceno ...

1769010113858.png
1769010130576.png

LjuboB

Fizikalc
15. mar 2010
457
204
43
Treba je vedeti, da ta hip nekatere naprave instalirane v HA preko matter ne pokažejo vseh podatkov. Recimo aqarin senzor gibanja v HA pokaže samo gibanje, v aqara appu pa tudi svetlost. Jest vsako napravo instaliram najprej v originalnem appu nato šele v HA. Zaenkrat so tudi redke matter naprave, ki jih lahko posodobiš v HA. Seveda pa gre razvoj hitro naprej, na začetku me je matter večkrat razkuril, da sem vse matter naprave odstranil ...... ta hip jih imam 93 in vse delujejo bp.
Ikea naprave izgleda vredu kazejo, glej na 3:18 kjer kaže za motion senzor:

mtl

Guru
19. jul 2007
11.255
878
113
Kras
www.mtl.si
Ta zadeva mi ni čisto jasna. Doma imam google nest mini zvočnik in google tv streamer 4k, ki je tudi thread router.
Ampak, ko sem spraševal chat gpt je rekel, da samo "google tv streamer" ne zadostuje in da moram imeti matter dongle v home assistant, če hočem videti naprave v HA.

Npr imam pa tudi čistilec zraka od switchbot, ki podpira Matter Over Wi-Fi in to pa naj bi lahko dodal v HA brez matter dongla (trenutno imam v HA preko BT integracije in še nisem sprobal ta Matter Over Wi-Fi).

Zdaj, če prav razumem pa rabim Thread router priklopljen na HA, če hočem dodajat Matter over Thread naprave v HA, npr IKEA matter naprave?
Tole si poglej:
Super razloži.

• Všeč mi je
Reactions: LjuboB

Mirko

Majstr
24. jul 2007
1.106
118
63
Imam Home Assistant in z njim kontroliram razne naprave povezane preko Zigbee, Wifi in LAN. Večina jih deluje lokalno (brez clouda). Zakaj bi se sploh ukvarjal z Matter over Thread? Kaj pridobim?

gr69

Guru
15. dec 2009
12.071
3.096
113
še v SLO - ampak komaj
Izkušnje …

Vedno več bo Matter in za pričakovati je, da bo Zigbee počasi se začel poslavljati.
Ne bo pa to od danes na jutri, bi pa jaz vseeno pričel kak crknjeni Zigbee senzor nadomeščati z Matter. Poglej IKEO - popolnoma prešla na Matter.

IbizaDriver

Guru
Osebje foruma
21. jul 2007
10.232
3.857
113
Jaz imam Philips Hue Hub in kup pripadajočih zadev (sploh luči svetijo dosti lepše kot Ikeine). Na drugi lokaciji imam ekosistem od Ikee, brez huba in dela ok. Videl sem nižje cene senzorjev in ostalega od Ikee, ni mi pa še uspelo kupit česarkoli. So bo povezalo tudi na Hue hub?

gr69

Guru
15. dec 2009
12.071
3.096
113
še v SLO - ampak komaj
Ikea Matter al Zigbee? Drugače pa “Copilot” potrjuje kar sem sam predpostavljal (da se Hue “zapira” na svoje ozr. postavlja omejitve).

Tukaj imaš najbolj sveže in preverjene informacije (2025–2026) o tem, kako delujejo IKEA Zigbee žarnice in senzorji s Philips Hue Bridge (v2) in Hue Bridge Pro, skupaj s praktičnimi navodili.

✅ Ali IKEA Zigbee žarnice in senzorji delujejo na Philips Hue Bridge?

✔️ 1. IKEA TRÅDFRI žarnice – DA, večinoma delujejo

Philips Hue uporablja Zigbee Light Link (ZLL) in Zigbee 3.0, zato večina IKEA Trådfri žarnic deluje, če imajo posodobljen firmware (1.2.x ali novejšega).
Hue Bridge še vedno podpira ZLL izdelke, kar vključuje Trådfri žarnice. 1

Kako jih povežeš:

1. žarnica naj bo blizu Hue Bridge
  2. v Hue aplikaciji → Add light
  3. naredi factory reset: 6× hitro vklop/izklop
  4. žarnica se pojavi kot Hue-lučka 1

⚠️ 2. IKEA novi modeli (2025/2026) – Kajplats serija

IKEA 2025 je predstavila Kajplats serijo, ki podpira Matter over Thread, ampak Hue Bridge ne podpira Thread/Matter nativno. 2
Žarnice sicer še vedno vsebujejo Zigbee, vendar je treba Zigbee modul ročno aktivirati:

Aktivacija Zigbee:

• 12–15× vklop/izklop – žarnica zakratkotrasi
  • nato je treba uporabiti Touchlink (Hue Essentials / iConnectHue) ob zelo bližnji razdalji do Hue Bridge 2

⚠️ Omejitve Kajplats serije:

• nekatere žarnice se nepravilno identificirajo (npr. W tunable white → Hue jo vidi kot RGB)
  • barvne temperature se pogosto ne da spreminjati
    2

❌ 3. Omejitve s Hue Bridge Pro (2025+)

Od 2025 Hue Bridge Pro dovoljuje povezavo samo Zigbee 3.0 napravam z Trust Center varnostjo.
To pomeni, da starejši Zigbee profili (ZLL-only, HA-only ali SmartLink) ne delujejo več. 3

Posledice:

• del IKEA izdelkov ne bo več kompatibilen, če niso Zigbee 3.0 TC
  • težave so poročali tudi uporabniki Innr, Hoftronic itd. (če nimajo Trust Center)
  • Touchlink pairing pri Pro modelu ni več podprt (potrjeno pri uporabnikih) 4

Če želiš boljšo kompatibilnost:

➡️ uporabi klasični Hue Bridge v2 (kvadratni)
➡️ Kajplats serija lahko zahteva dodatno aplikacijo za Touchlink

✔️ 4. IKEA senzorji in stikala

⚠️ IKEA Trådfri senzorji ne delujejo neposredno z Hue Bridge

Philips Hue nikoli ni uradno podpiral IKEA senzorjev, ker:

• uporabljajo druga Zigbee sporočila
  • Hue Bridge preverja samo Hue certificirane ali “Friends of Hue” senzorje

Vendar pa so posamezni primeri uspešnega seznanjanja, če:

• je bila posodobljena firmware Hue Bridge
  • uporabnik uporablja aplikacijo Hue Essentials (Touchlink metoda)
    5
    Ni pa zanesljivo in ni uradno podprto.

Kako najbolje povezati IKEA + Hue

⭐ ŽARNICE (Trådfri)

• najbolje delujejo, če so Zigbee 3.0
  • reset: 6× klik
  • dodaj v Hue app → Search
  • Bridge Pro → preveri, ali žarnica podpira Zigbee 3.0 + Trust Center, sicer ne bo delovala

⭐ ŽARNICE (Kajplats)

• aktiviraj Zigbee (12–15× ciklov)
  • uporabi Touchlink (Hue Essentials)
  • nekatere funkcije ne bodo delovale pravilno (white vs. color issue)

⭐ SENZORJI

• priporočljivo: uporabiti Hue lastne senzorje
  • IKEA senzorji lahko delujejo, vendar nezanesljivo (Touchlink, novi firmware)

Jest

iPhone Guru
26. jul 2007
15.648
865
113
Medvode / Slovenija
www.mobile.si
Hud kolikor vem, ni Matter border Router… Ima samo menda podporo, da se lahko poveže v Matter ekosisteme… Samo kot je že napisano… je bolj kot ne svoj sistem… ki z redkimi izjemami deluje tudi z drugo opremo…

LjuboB

Fizikalc
15. mar 2010
457
204
43
Sem nabavil Ikein matter over thread senzor za vrata, da sem sprobal:

V HA nimam thread dongla, imam pa google tv streamer in me je zanimalo ali lahko senzor dodam tudi v HA. Sem se kar nahecal ampak na koncu je šlo.
Najprej je treba senzor dodati v google home. V google home pa imaš potem na senzorju možnost, da ga deliš z HA.
Je pa tako, da morata biti HA server in border router (google tv streamer) v istem VLAN, drugače dodajanje senzorja v HA ne deluje. In pa ko prek telefona dodajaš senzor, moraš biti obvezno na istem wifi (vlan) kot je border router (tudi če izklopiš vsa pravila v firewallu), drugače ga google home ne najde.
Pripenjam še sliko kaj HA vidi pri tem senzorju.

Priponke

• ikea_door.png
    ikea_door.png
    69,5 KB · Ogledi: 39