Sem pogledala. Ne samo tvojega citata, ampak vse linke, zato sem s tako gotovostjo lahko napisala svoj drugi odstavek. s tem da oni so zaključili bolj pravilno od tebe oziroma kakor se v statisticno interpretaciji zaključi, da vzdrži, kar hoces naprej prodati, pa ti ne metodologija ne statisticna obravnava tega ne podpre.
Torej njihov zakljucek ni, da obstaja vzrocna povezava, ampak da ce zalaufas obe spremenljivki, potem vidis, da imajo narodi z vecjim IQ manj otrok kot narodi z nizjim IQ, ampak niti slučajno ne postavljajo trditve, ampak se naglas sprašujejo (postavijo torej tezo, ki je se niso dokazali), ce je kje tudi vzrocna povezava.
Recimo to ta stavek, ki je napisan smelo, kolikor je pac lahko, ko hocejo tole prodati:
Thus, there appears to be a clear relationship between national IQ and fertility rates.
Navadno se sicer rukaj nadaljuje z necem, kar je podobno - smiselno in/ali potrebno bi bilo podrobneje raziskati blablabla, ali iq vpilva na stevilo otrok oziroma obratno, bla bla bla... Tega tu seveda ni. Takele statistike se namrec vlece ko sele preverjas, ce bi bilo lahko kaj am tem, da bi res sel neko smer raziskovat.
In na tocno tem primeru bi jaz osebno zelo rada videla, kako bi nekdo postavil metodologijo in rezultate, ki pravijo, da so inteligentnejsi narodi bolj inteligentni v tem, da se ne znajo niti obdrzat. Pa kao bolj pametni.