Lastovo

  • Ustvarjalec teme Izbrisan uporabnik #488
  • Začetni datum
I

Izbrisan uporabnik #488

Dolgo se nisem "oglasil" s kakšnim prispevkom, no pa da nekaj napišem o otoku Lastovo, še nismo kaj dosti govorili o tem otoku.

http://hr.wikipedia.org/wiki/Lastovo <--- osnovni podatki o otoku

Na Lastovu sem bil že pred mnogimi leti in sicer kot navtik, takrat seveda ni bilo prilike, da bi se razgledal po otoku, zato sem se odločil, da si ga pogledam še z vozilom.

Do Lastova plujeta dva trajekta in sicer trajekt Split-Vela Luka-Lastovo, vožnja z vmesnim postankom v Vela Luki traja skoraj 5ur ter "lokalni" trajekt direktno iz Vela Luke (Korčula), ki vozi 1uro 30 minut, kar je bolj znosno, vendar potrebno pred tem priti še na Korčulo (v tem primeru trajekt iz Pelješaca, ki vozi nonstop, vožnja 20 minut).

http://www.jadrolinija.hr/

Jaz sem se odločil za "daljšo" varianto, zanimala me je tudi avtocesta Split-Ploče, koliko je zgrajene.

Na Lastovo se tako da priti v enem dnevu tudi okoli preko Korčule (približno 740km + 2 trajekta), vendar prideš na otok ob 22. uri, tako da sem se odločil, da prvi dan popoldne prenočim na Korčuli, se malo okopam ipd..

Enako velja tudi za nazaj, da se priti v enem dnevu domov, trajekt iz Lastova odpluje zjutraj ob 4.30!trajekt Orebič-Dominče (Korčula) ter pogled na Orebič


Nad mestom Orebič je samostan, ki ponuja lep razlog na Korčulo in ostale otočke v bližini.
http://hr.wikipedia.org/wiki/Samostan_Gospe_od_An%C4%91ela_(Orebi%C4%87)


Vožnja po Korčuli do Vela Luke je prijetna, zgrajen je nov odsek ceste po otoku, ki se izogne vasem in ozki cesti. Nad Vela Luko je hrbi Hum, kjer so ostanki stare Avstroogrske trdnjave, ponuja se enkraten razgled nad mesto in okolico. Na vrh vozi asfaltirana ozka cesta.


Na Korčuli sem prenočil v robinzonskem kampu (spet sem bil edini gost, enako kot meseca maja), šef je postregel z večerjo in seveda pijačo. Kamp je v kraju Potirna v Bližini Vela Luke. Pred večerjo sem se skopal.


Trajekt Vela Luka-Lastovo (Ubli).


Ubli, pristanišče, črpalka, trgovina, par objektov in to je to.

Na samem otoku je 1 hotel (soliden, prenovljen)
http://www.booking.com/hotel/h...S5832885825;ws=
ter 1 kamp (privat)
http://www.camp-skriveni.com/index.php?rubrika=pocetna&lang=hr .
Na voljo pa so seveda privatne sobe in apartmaji.

Jaz sem se odločil za kamp, ki se nahaja na drugem koncu otoka v bližini kraja Skrivena luka. Otok je bil v Jugi izoliran zaradi vojaške prisotnosti JLA, na otoku so ostanki velike vojašnice maršala Tita, na rtih so bunkerji za topove, v zalivih pa kar nekaj "bunkerjev" za podmornice ali čolne. Vse je seveda zapuščeno.

Zaradi tega se tudi turizem na tem otoku ni ne vem kako razvil, tu zabave tipa "Zræe" ni mogoče iskati, čeprav se najdejo na otoku gostilne-restavracije, kjer se ga navtiki znajo lepo pribiti. Na otoku prav tako ni izrazite glavne plaže, dostop do morja je večinoma skalnat, betoniran ipd.. Najlepša plaža in nasploh ena najlepših na Jadranu se nahaja v arhipelagu Lastova in sicer na otočku Saplun (Šaplun). Do tja vozijo po dogovoru v sezoni tudi lokalci s svojimi čolni.


To sta fotografiji iz Panoramia/Google Earth.

Cesta na Lastovu je solidna, razdalje so majhne, iz enega konca na drug konec otoka je kakšnih 16km.


Zaliv Zaklopatica ter prihod v kamp.

Kamp je privatna zadeva, ima senco pod oljkami, sanitarije in tuše (gre nekak skozi), v samem kampu pa se lahko zmeniš tudi za domačo večerjo. Do prostora za kampiranje ne moreš z avtomobilom, ampak moraš avto parkirati ter robo odnesti do parcele. Pred kampom je par teras za kamperje (manjše), ni pa klasičnih prilopov, razen za elektriko. Skratka robinzonska zadeva za pohodnike, kolesarje, motoriste
in ostale nezahtevne goste, ki iščejo mir. Lastnica mi je sicer omenila, da je bil kamp v sezoni nonstop poln, tudi v začetku septembra je bilo kar nekaj gostov.


Med postavljanjem šotora sem zaslišal nek šum v bližini in ugotovil, da imam soseda, ki je bil precej miren, tu pa tam se je oglasil.


Svetilnik Struga (možen najem apartmana) nad zalivom Skrivena luka. To je mirno naselje v bližini kampa, ki živi od navtike pa tudi od oddajanja sob, se kar nekaj gradi.

http://www.portorus.com/ <--- vrhunski restoran v tem zalivu, kje se "dogaja". Ko sem se tam sprehajal, je bilo kar hecno, sta me neka domača turista spraševala, kje je "nek" znan lokal. Pa med par tistimi hišami in edino muziko skoraj ne moreš zgrešiti (plus neonska tabla).


Mesto Lastovo se nahaja na sredini otoka, visoko nad morjem (nad zalivom Lučica), do morja vodita strma cesta in pot. Deluje zapuščeno, trgovina, pošta, zaprta lekarna, lokalni kafič, dva in to je to.


Zaliv Zaklopatica iz razgledne točke ob cesti. Cesta ne otoku je obnovljena, lepa.


Kopanje v bližini Ublika, trajektne luke. Voda topla, čista, ob cesti so apartmani.


Kraj Pasadur, kjer je edini hotel ter pogled na popoldanski trajekt iz Vela Luke. Most povezuje glavni otok z otočkom Prežbo, kjer je tudi manjše naselje, tam je celo možno najeti skuter, kolo, čoln.


Kraj Ubli in celo arheološki ostanki rimske bazilike. V notranjosti otoka imajo domačini njive.


Pot iz kampa do zaliva Uska (kamp namreč ni ob obali), kakšnih 15 minut hoje. Zaliv Uska ima sicer lepo plažo, kamenčki, vendar je izredno umazana (izpostavljena je jugu), je pa to bi rekel edina takšna plaža s kamenčki na otoku, drugje so bolj ali manj skale. Plaže nisem slikal, ker so se ravno tedaj pojavili goli turisti iz gliserja pa mi ni bilo do morebitnega tekanja.


Zjutraj je že čakala lačna ekipa, maček je imel naštudirane obroke.Seveda me je zanimalo kaj je na otoku počela "juga" in zakaj je bil tako izoliran. Objekti uničeni, verjetno pokradeno kar se je dalo.Nato sem se zapeljal še na razgledno točko, na najvišji vrh otok, Hum 415m oziroma na sosednji vrh, kjer je pristajališče za helikopterje in razgledna točka. Redkim turistom sem dovolil fotografiranje. Lep razgled na Skriveno luko in okolico.Še sprehod po mestu Lastovo, ki je bolj ali manj zapuščeno. Vzpon na vrh v vročini ni najbolj prijeten. Na vrhu je stolp oz. meteorološka postaja.


Kopanje v bližini svetilnika (pomol svetilnika Struga). Precej globoko, je lestev.


V kampu me je čakala večerja.


In še pot nazaj ter ožgana roka, ki se ni mazala.Skratka zanimiv otok, lepa narava, mir, čista voda, ne najbolj dostopne plaže, raj za navtike in potapljače, ribiče. Če si želiš mirnega dopusta in imaš še čoln oziroma si ga sposodiš, je to prava zadeva.

Ostale fotografije na blogu.
http://snecer-poi.blogspot.com/2011/06/lastovo-poi-2011.html
 

pumaX

Fizikalc
5. sep 2007
2.183
0
36
Maribor
Obišči stran
Vsaka čast za tale prispevek! Daj ga še v FOTOREPORTAŽE, da tam ostane!!

Jaz sem kar malo zaljubljena v vse te otočke. Sem pa žal šla tja vedno le z jadrnico in čeprav nam lastnik enega lokala tam vedno posodi svoj avto za kak večer, še vsega nismo pregledali in prevozili!

Komaj čakam pomladi, da zopet odjadramo...
 

Kamele0N

YUGOslovanski mehanik Dmitri Mendeleev
Osebje foruma
23. jul 2008
30.239
1.130
113
Da tudi ostali!


Bli v skriveni luki.......s kolegom zagrebčanom (veteranom oluje) sva šla v izvidnico.......porajmal enga domačina ki je meril kožo nekemu kozličku......kaseneje se je izkazalo da je edini poštar na otoku......ima čez skriveni kemp (kemp v skriveni luki).....in zvečer smo že jedl svojega kozlička
Vse on prpravu

Vse kar je blo....2m gumica.. pa 2,5KM motorčič brum bruzm do njega ......pa brum brum nazaj do kapitana....pa nazaj do njega....kapitan reko da može....in zvečer smo se mastil da je blo joj

Ne bom pozabu kako smo lezl pijani nazaj v gumico
: Pa jst sm navigiral

U tej luki se splača še JNA komplekse pogledat.......je cel otok samih rovov......strojnična gnezda....itd....kavwerne v celem otoku
 

Notranjc

Marco Polo
Osebje foruma
6. sep 2007
11.974
9
38
Zakon Snecer. Tako Lastovo kot Dugi otok imam v planu v bližnji prihodnosti in tile dve reportaži sta prišli kot naročeni.

P.S. alte ti nakažem, ko bo možno. Zgleda, da je od zadnjič, ko je server padel tudi ta funkicja onemogočena.
 
I

Izbrisan uporabnik #488

Priponke

  • Všeč mi je
Reactions: Vojnik
I

Izbrisan uporabnik #488

Mogoče še kakšen komentar.

Nekako "največ" je za videt na rtu Veljeg Mora, kjer topniška baterija z bunkerji, kakor tudi raketna baterija.

https://goo.gl/maps/KhZmRLzr1br
tule je vhod v skladišče (2 vhoda krožno), bunker, protiladijske rakete ruske izdelave, p15 termit, naše oznake p20/21, verjetno so bile nameščene na tovornjakih, ki so jih zapeljali iz votline, se spraznili in nazaj

na samem rtu pa 4 topovi (+komplet kompleks bunkerjev, med sabo vse povezano), uničeni ob odhodu jna, nekje kalibra 88, italijanski ali nemški
https://goo.gl/maps/KhZmRLzr1br

----------------------------------

vojašnica maršala Tita, praktično vse uničeno s strani vojske, predvsem pa lokalcev. je potreboval nekdo tram in si ga je na podstrešju z motorjo izžagal :)
https://goo.gl/maps/D6QGAsdrzDS2

in potem kompleksi na otoku Pasadur
https://goo.gl/maps/u6q3PjKp3WT2 vkopano sidrišče za raketne čolne, isto ruska izdelava OSA I/II
na drugi strani pa za podmornico
https://goo.gl/maps/9HyTKX12GY92

v zalivu pa zapuščeni objekti, tu je bilo majo jaće, za oficirje ter 3 skladišča za nafto, 24 ogromnih cistern v 3 podzemnih skladiščih, po moji oceni vsaka cisterna 50.000l+ (itak vse prazno). Napeljava do pomolov, kjer so tankali
https://goo.gl/maps/ZosMpvCEGBU2

vse je lahko dostopno, se je pa potrebno malo sprehodit

ne vem, če je na katerem otoku več objektov kot na Lastovu, ki je bilo precej izolirano
 
I

Izbrisan uporabnik #488

Priponke

  • Všeč mi je
Reactions: Jst10 and Yogi
I

Izbrisan uporabnik #488

če se kaka fotka ponovi, pač tak je :)

vojašnica maršala Tita, kar je ostalo, mudel, lokalec je rabil tram, si ga je z motorko vrezal na dilah, noro
 

Priponke

  • Všeč mi je
Reactions: Jst10 and Yogi
I

Izbrisan uporabnik #488

topovska baterija, 4 topovi, povezani s podzemnimi tuneli, se ne moreš izgubit, ker je slej ko prej izlaz na sunce :)

drugače pa svetilka in raziskat
 

Priponke

  • Všeč mi je
Reactions: Jst10 and Yogi
I

Izbrisan uporabnik #488

malo še iz poti :)

krenlo se je ob 22:00, nočna vožnja, vjutro že pri Makarski smer Pelješac
 

Priponke

  • Všeč mi je
Reactions: Jst10 and Yogi
I

Izbrisan uporabnik #488

zdaj si bo pa potrebno ogledati še Vis, ki ima podobne objekte, a tudi druge in bistveno več jih je...
 
I

Izbrisan uporabnik #488

Točke za Vis sem si tudi pripravil :) tam pa je kaj za videt... (JNA objekt mislim)

Vis JNA.jpg
 
  • Všeč mi je
Reactions: vuk