Kolosej prodan Boscarolu

Hanzi

Guru
27. jul 2007
49.850
8.091
113
pri taščici
Pri nas smo kupili stroj v 6mestni vrednosti. Na fafing
Kot vem je bilo treba ddv takoj plačat. Ker smo davcni zavezanci smo ga seveda "poracunal" in je furs zaradi majhnih prihodkov moral vrniti kar nekaj DDV .
In jim to ni bilo vsec in so poslali inspektorja ce imamo res stroj v delavnici. Pogledal ce se papirji ujemajo s strojem in srečno. Nic drugega ga ni zanimalo.

• Všeč mi je
Reactions: tony in erikson

Apollo8

Mahoney
15. avg 2007
16.277
9.281
113
Stephen Hawking in Boscarol sta tak alterjevski dokaz, da možnosti (v tem primeru očitne fizične) niso enake in da tudi ne presodijo...ali pa Beethoven konec koncev...pa ta naš plavalec, se ne spomnim imena, Đuro al Đurić al neki.

Priložnosti, ki jih imaš na voljo je fajn prepoznati, ja. Enim sicer tudi to ni potrebno...ampak ni relevantno za to razlikovanje, ki ga izpostavljam (in delam off topic).

Priložnosti so ključne (za koncept "life's not fair", ki ga omenjaš).
Moji primeri so bedni, ampak bom probal: džabe možnosti, če moraš it prazne plastenke pobirat, da si pest riža priskrbiš...medtem, ko se tvoji vrstniki ne morejo odločiti na katero fakulteto se bodo vpisali. Ali pa doma nimaš kompa (ta je veljala v 90ih :zardelalter:). Skrajnosti uporabljam, da prikažem razliko v priložnostih, ker med Tonyjem in Boscarolom ali Hawkingom in Boscarolom jo težje prikažem, ker konec koncev ni nujno da sploh obstaja.

Še nekaj irelevantnega za tiste, ki se sprašujejo, če jamBram :fredi: Tako, kot lahko vse priložnosti (primer: ko ti bolezen odpre priložnost ali pa fotr kofetka z Zokijem) zavoziš zaradi osebnih značilnosti (možnosti), velja tudi obratno. Priložnosti si lahko ustvarjaš, tudi iz 0 kot radi rečemo.

Skratka, lahko govorimo, da imamo enake možnosti, priložnosti pa nikakor nimamo enakih. Pomembna distinkcija!
Ampak zakaj bi govorili da imamo enake moznosti, ce si sam prikazal da nimamo enakih moznosti? Brezveze nekaj drobit in filozofirat - nihce ni enak in nikoli nimamo vsi enakih pogojev/moznosti/priloznosti. Ampak kolikor mi je poznana zgodba boscarola on ni nek bogat dedic, ki bi startal 5 korakov pred ostalimi v zivljenju.

tony

Guru
23. jul 2007
10.659
1.810
113
Vsak je lahko, sam odlocit se mora da bo zakon prekrsil.

TL;DR. Daj obnovo. Pa še sredi selitve sem - ker si ravno z veseljem odprl temo precenjenih ceglov - in imam ferštekerijo že v škatlah, njegovo momljanje se pa na TVju sliši za en k.... Daj nam življenjske nauke s podnapisi?

Včasih se ne morem odločiti, kaj počneš tle, nas:
a) malo zafrkavaš

b) poskušaš vzgajati (kar je hvalevredno, ampak pri starih kozlih kot smo na forumu, precej nemogoče... šparaj živce)

c) dejansko si zgrožen nad tem, da nekdo goljufa državo (kar je v naši mediteranski kulturi, kjer je tisti, ki nategne državo car, še večji, če zato ni rabil veliko dela pecej donkihotovsko poslanstvo...) Tako stališče je spet, hvalevredno ampak tako idealistično, da ga ni smiselno širiti okrog v naši družbi, ker zapravljaš čas. Škoda živcev. Lej, imeli smo ministra, ki smo ga po teveju poslušali: "ker je glupo plačat davek". Preden bo kaj drugače bo naša generacija že pod zemljo.

tony

Guru
23. jul 2007
10.659
1.810
113
En "clanek" pisem na temo nakupa nepremicnine... in sem not dodal en odstavek lih za folk kot si ti. Govori o tem da life ni fair in da nimamo vsi enakih moznosti. Ampak za zgodbo kot jo je boscarol naredil mas tud ti moznost.

Odpri podjetje, vlozi zivljensko energijo in cas vanj in pozanji uspeh. Ne pa o faktorjih razlike sanjat. Delat se spravi in bodi milijonar.
Nimam pojma, kakšno zvezo imajo moje nepremičnine z Boscarolom. Morda to, da sem rekel, da je prašičevsko, da država nad nereguliranim trgom oddaje stanovanj ne migne s prstom? Ker prašič komunistični. Zdaj pa jamBram še čez B.? Lej, bom dobrovoljno povedal en vic (dam dovoljenje za objavo!):
Kaj je kapitalizem? Izkoriščanje človeka po človeku!
Kaj pa komunizem? Ravno nasprotno.

Če bi B. zaposlenim potalal toliko, da bi mu namesto 200 ostalo 100 mio, se mu ne bi nikjer poznalo. Dal jim je drobiž, kar kaže, da Utiševalčeve navedbe, da jih je toliko tudi pri plačah plačeval, držijo.

Kar se tiče pa miljonov in življenjske energije: kot sem ti že enkrat, spoštovani kolega, napisal, ne izgubljaj spanca zaradi mene. Svojo življenjsko energijo sem vložil v ene druge stvari, in pri teh sem bil solidno uspešen, delal sem v tujini za tujo multinacionalko (in v SLO sem delal projekte tudi za Policijo, haha), firmam za katere sem delal, sem kdaj tudi prišparal nekaj mio z interventnimi posegi, sam, brez 10ih sodelavcev zraven. Nekaj let življenja sem fuknil v startup (na koncu pa od njega imel ene toliko koristi kot B.jevi delavci, ko je ta prodal firmo) in 5 let sem bil v najbolj kriznih časih s.p. A veš kako smešno se mi zdi, da me en klinac palac, ki je šel dvakrat delati maturo, da se sam sebi dokaže, da zmore, uči živeti?

tony

Guru
23. jul 2007
10.659
1.810
113
To mantro o možnostih se pogosto armira v javnosti, pa moram reči, da res ni prav. Da bo tvoj članek boljši, beri dalje...

Možnosti imamo enake (gre za človeški potencial), če gledamo družbeno (pa malo zamižimo) in biološko (tudi moramo malo zamižati včasih).

Nimamo pa enakih priložnosti. Razlika je ogromna in ključna. Izjeme so krasne, ampak...so izjeme, ki...saj vemo kako gre naprej...
Hehe. Tukaj bi spomnil na nekega Billa Gatesa, ki se ga je pogosto percipiralo kot self-made miljonarja.

Pozabilo se je pa, da:
-je bil letnik 1955 (kot Jobs in še 5 najbolj važnih frajerjev mikroračunalniške revolucije) in so vsi sredi faksa na naslovnici iste revije hkrati zagledali prvi računalnik z mikroprocesorjem Altair
-je odraščal v izjemno bogati družini miljonarjev, ki je živela v bogataški soseski z bogatimi in vplivnimi sosedi in starci s hudimi vezami (foter oblikoval vsebino licenciranja pogodbe z IBMom, ki je bilo genialno, mama je sedela v upravnem odboru lokalne dobrodelne organizacije (za old money se ne bi spodobilo, da bi hodila v zaresno službo) kjer je bil tudi predsednik uprave IBMa)
-mama je sedela v srednješolskem svetu staršev na privatni srednji šoli kamor je Gates hodil in zbirala prispevke staršev, da so mulci imeli dostop do lokalnega velikega račualnika (takrat se je dostop plačevalo po urah), da se je že v SŠ naučil odlično programirati

V primerjavi z njim je B. prišel brez vsega tega zelo, zelo daleč. Ni pa naredil tako veliko kot Gates, ker pač kupa priložnosti ni imel. Že to, da ni Američan pa čeprav je letnik 56, pa je bila priložnost za podobno velik denar zamujena in je konec priložnosti. Objektivno ni mogel priti do najbogatejšega zemljana (je sploh najbogatejši slovenec?), pa to ne pomeni, da je v lajfu oddelal eno samo noč manj kot Gates.

Jabe

Guru
1. okt 2007
15.588
7.994
113
Pa ga ne vidim nekaj cmerat, da mu mora Gates nekaj dati... Pa čeprav se mu ne bi nikjer poznalo. Inklinacija do ene ali druge mentalitete je razlika med uspešnimi ter zadovoljnimi in večnimi luzerji. Največja krivica jim je bila v zibko dana s tem, da se jamra ne da pretočiti v denar, pa čeprav je to stvar v kateri briljirajo. Kot nekateri v računalništvu ali letalstvu, npr.

• Všeč mi je
Reactions: Najbolji

tony

Guru
23. jul 2007
10.659
1.810
113
a) Prosim, poskusi brez diskreditacij, ker vas bom drugače pač nehal spreobračati v dobre leve tabornice (vodja tabora bo NikaK). Kot običajno, smo spet prišli na pozicije Mahniča (kot vedno, v skoraj vsaki temi; taka pač naša družba je), kjer se za denar in desnico vedno postavijo eni in isti. To je vaša pravica, ampak, naj vas bo toliko v hlačah in napiši: on je lastnik in mene boli k.... kaj počne z njegovim denarjem. Njegov denar je. To je tvoja legitimna pravica.

b) Moja legitimna pravica pa je, da sem se postavil na stališče Utiševalca: potalal jim je drobiž.

Po mojem tudi ti ne zmoreš ozavestiti koliko je faktor 18.000 razlike med tem kolikor je dobil od prodaje en delavec koliko pa lastnik B.

Na koncu koncev enkrat človeka tudi stresejo v žaro in normalen človek razlike med 100 in 200 mio sploh ne more zapraviti. Kako je že rekel Florjančič: "od preveč denarja lahko tudi znorite". Če je njegova meja za ohranitev dušnega miru to, da potala svojim delavcev 10 jurjev, je ta, za moj okus, prenizko postavljena.

jest5

Guru
18. avg 2007
26.816
-9.393
113
Ampak zakaj bi govorili da imamo enake moznosti, ce si sam prikazal da nimamo enakih moznosti? Brezveze nekaj drobit in filozofirat - nihce ni enak in nikoli nimamo vsi enakih pogojev/moznosti/priloznosti. Ampak kolikor mi je poznana zgodba boscarola on ni nek bogat dedic, ki bi startal 5 korakov pred ostalimi v zivljenju.

Dej no, pa a ti veš, da si popolnoma kontra krilatici iz ene druge teme, kjer jih par trdi, da imajo vsi enake možnosti za uspeh, in pol se pride do kazanja na določeno barvo kože... :evil:

tony

Guru
23. jul 2007
10.659
1.810
113
Pa ga ne vidim nekaj cmerat, da mu mora Gates nekaj dati...
Nihče tukaj ne jamra.

Deklariranim desničarjem razlagamo družbene pojave kako to, da je B. prišel do 200 mio, njegov delavec, ki o letalih ve več od njega, pa do 10 jurjev. Nekje rabite tudi to prekleto levo sociologijo, da vam pojasni, kako deluje družba.

Jabe

Guru
1. okt 2007
15.588
7.994
113
In si jo opisal...

Če bi B. zaposlenim potalal toliko, da bi mu namesto 200 ostalo 100 mio, se mu ne bi nikjer poznalo. Dal jim je drobiž, kar kaže, da Utiševalčeve navedbe, da jih je toliko tudi pri plačah plačeval, držijo.
b) Moja legitimna pravica pa je, da sem se postavil na stališče Utiševalca: potalal jim je drobiž.

Ko nekdo nekaj da ali potala, se rece hvala. Eni z drugace potalanimi kartami v zivljenju morajo vse, kar imajo, zasluziti.

tony

Guru
23. jul 2007
10.659
1.810
113
Boscarol je imel poleg vseh magičnih lastnosti, ki jih v njem vidite desničarji tudi kup priložnosti:
-sprejem Markovičevega zakona, ki je omogočil ustanovitev podjetja ravno v času, ko je bilo to novo in se je na trgu zmajev dalo s firmo preživeti
-obenem je bilo to v času, ko si je podjetniško tveganje lahko privoščil (10 let prej ne bi mogel, 10 let prej bi bil pa od dela za kakšnega takjuna že izmozgan in brez idej)
-čez cesto je imel ITA trg, kamor je lahko prodajal svoje zmaje (tam je bil denar in povpraševanje, naše delo pa takrat bistveno bolj poceni od njihovega, da je bil lahko cenovno konkurenčen s preprostim produktom iz garaže)

tony

Guru
23. jul 2007
10.659
1.810
113
In si jo opisal...

Ko nekdo nekaj da ali potala, se rece hvala. Eni z drugace potalanimi kartami v zivljenju morajo vse, kar imajo, zasluziti.
Pojma nimam kaj sem opisal... Aja, našo družbo. Ok.

Lej, se lahko po eni strani strinjam glede potalanih 10 jurjev. Bolje nekaj kot nič. Jaz tudi potalam parkomatu vsak dan 5 evrov. Tle nekje je njegovo darilo. Delavec je zanj na nivoju parkomata zame. Važno je razumeti to razmerje. To je vse kar rabim.

Lej, jaz nimam B. v želodcu že 20 let (kot v Mladini), tle not sem padel ob branju detajla, da v svoji firmi ni plačeval čistilke, ker je tak škrtuh. To mi je tako out of this world, da mu moram zdiagnosticirati osebnostno motnjo. Dajte mi povedati, kaj za vraga je to.

tony

Guru
23. jul 2007
10.659
1.810
113
Eni z drugace potalanimi kartami v zivljenju morajo vse, kar imajo, zasluziti.
A tisti delavec, ki več ve o avionih si ni zaslužil tistih 10 jurjev?

B. je bil samo pred njim v biznisu. Njegov delavec je pa videl eno firmo, ki dela zmaje in se šel udinjat tja. Pa še skret (upam, da le svojega) je vsak petek spucal, po šihtu, ko se je že odštempljal.

Najbolji

Guru
20. feb 2008
5.444
1.157
113
a) Prosim, poskusi brez diskreditacij, ker vas bom drugače pač nehal spreobračati v dobre leve tabornice (vodja tabora bo NikaK). Kot običajno, smo spet prišli na pozicije Mahniča (kot vedno, v skoraj vsaki temi; taka pač naša družba je), kjer se za denar in desnico vedno postavijo eni in isti. To je vaša pravica, ampak, naj vas bo toliko v hlačah in napiši: on je lastnik in mene boli k.... kaj počne z njegovim denarjem. Njegov denar je. To je tvoja legitimna pravica.

Po mojem tudi ti ne zmoreš ozavestiti koliko je faktor 18.000 razlike med tem kolikor je dobil od prodaje en delavec koliko pa lastnik B.

Na koncu koncev enkrat človeka tudi stresejo v žaro in normalen človek razlike med 100 in 200 mio sploh ne more zapraviti. Kako je že rekel Florjančič: "od preveč denarja lahko tudi znorite". Če je njegova meja za ohranitev dušnega miru to, da potala svojim delavcev 10 jurjev, je ta, za moj okus, prenizko postavljena.

Ves ta flanc je sam tvoj jamr... Sami jamraci k bi se z drugimi ukvarjal pa jih sodil obenem pa se cutil pomembne. Ne gre tako. Zasluzi, ustvari, placuj kakor mislis, da je prav in naj tebe drugi tako "ocenjujejo". To pa ne gre ne, n razlogov zakaj najbrz... Ravno po tem se B loci od takih pametnjakovicev, k majo kup cajta za bluzit o tem.