Kolk tune na dan je še sprejemljivo?

matix

Fizikalc
22. jul 2007
2.132
0
36
34
V povprečju pojem 2 tamali konzervi rio mare tune na dan... koliko je to kaj nevarno (zaradi živega srebra)?
 

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.769
626
113
2 konzervi na dan je definitivno preveč. Priporočljiva količina je nekje 1 konzerva na teden.
 

doctorz

Guru
7. sep 2007
7.921
650
113
pred racunalnikom
Živo srebro v tuni

Živo srebro je živčni strup, ki poškoduje možgane in živce. Najbolj ogroža živčno tkivo, ki je v razvoju, zato najbolj škoduje nosečnicam, doječim materam in otrokom. Najpogosteje smo živemu srebru izpostavljeni preko dihalnih poti in hrane ter z amalgamskimi zalivkami na zobeh. Neposredna izpostavljenost preko dihalnih poti je za človeka zelo majhna. Tudi dnevni vnos z vodo je zanemarljivo majhen. Prav nasprotno pa je z amalgamskimi zalivkami, kjer se živo srebro ves čas izloča. Najpogostejša izpostavljenost pa je preko hrane oziroma rib. Majhne ribe, predvsem rastlinojede, vsebujejo malo živega srebra, medtem ko večje ribe, na primer morski pes ali tuna, lahko dosežejo zelo visoke koncentracije, v tuni lahko tudi štirikrat več od dovoljene. Ne glede na to z vsakdanjo mešano hrano, vključno z morskimi ribami, ki jih le občasno uživamo, ne zaužijemo toliko živega srebra, da bi lahko poškodovali živčno tkivo. Zato bi bilo prezgodaj trditi, da količina zaužitega živega srebra, ki ga ljudje zaužijejo s hrano, zlasti ribami, povzroča nevrološke in druge zdravstvene probleme.
Koliko tune lahko zaužijemo?

Zelo stroga priporočila o dnevnem zaužitju živega srebra je že leta 1997 objavila Ameriška agencija za okolje (EPA). EPA priporoča, da dnevno zaužitje živega srebra ne bi presegalo 100 nanogramov na en kilogram telesne teže. Tako bi na primer 60 kilogramov težka oseba lahko zaužila le okoli 21 dekagramov ribe na teden pri povprečni koncentraciji živega srebra 200 nanogramov na gram mesa. To je tudi priporočena količina rib na teden v uravnoteženi in varovalni prehrani. Po nekaterih drugih virih pa so tako stroga priporočila daleč pretirana. Ameriška agencija za hrano in zdravila svetuje, da ljudje, ki niso otroci in nosečnice, lahko zaužijejo celo štirikrat več živega srebra, kot so priporočila EPA. Nekatere države so na podlagi raziskav izdale lokalna priporočila, s katerimi svetujejo koliko rib lahko zaužijemo na dan oziroma na teden.

Vse večje tune imajo okoli dvakrat več živega srebra kot manjše vrste tune ali lahka tuna. Za 45 do 55 kilogramov težke osebe je tako priporočljivo le okoli 12 dekagramov velike tune in 24 dekagramov lahke tune na teden; za 55 do 65 kilogramov težke osebe priporočajo samo 15 dekagramov velike tune in 30 dekagramov lahke tune na teden; 65 do 75 kilogramov težkim osebam pa priporočajo 18 dekagramov velike tune in 33 dekagramov lahke tune. Priporočajo še, da moškim, starejšim otrokom in ženskam v menopavzi omejimo ribe z visoko količino živega srebra, denimo velike vrste tune, na ne več kot enkrat na teden, omejitev za druge, manjše ribe, pa ni. Nosečnicam ali ženskam, ki nameravajao v kratkem zanositi, in otrokom ne priporočajo uživanja rib z veliko količino živega srebra, lahko pa zaužijejo do 36 dekagramov drugih rib na teden. Sardine imajo lahko zelo podobno količino visokovrednih maščobnih kislin in tudi do štirikrat manjšo količino živega srebra kot tuna.

Vzajemna.si
 

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

15 dag sta ravno dve konzervi... Zanimivo, nisem vedel, da so tako nizka priporočila.
 

pediater

UDBA
18. jul 2007
11.892
0
36
42
Misliš da jedo tuno?
tongue-1.gif
 

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
51.267
6.522
113
kaj šele eskimi, katere hvalijo, da ravno zaradi ogromno pojedenih rib, živijo zelo zdravo, oz niso ravno nekaj bolani.
 

doctorz

Guru
7. sep 2007
7.921
650
113
pred racunalnikom
Citat:
Uporabnik darjan pravi:
kaj šele eskimi, katere hvalijo, da ravno zaradi ogromno pojedenih rib, živijo zelo zdravo, oz niso ravno nekaj bolani.

Večje ribe vsebujejo težke kovine, manjše ribe pa malo oziroma skoraj nič, v tem je fora. Govora je pa o tuni in ne o ribah na splošno. Na splošno je priporočljivo 3-4 obroke ribe na teden.

LP
 

masterr

Fizikalc
14. apr 2010
1.502
0
36
ok. Cerkno
Citat:
Uporabnik darjan pravi:
kaj šele eskimi, katere hvalijo, da ravno zaradi ogromno pojedenih rib, živijo zelo zdravo, oz niso ravno nekaj bolani.

so bolani, ampak imajo druge bolezni, ker oni jedo ¨samo¨ ribe....ribe so fajn za zdravo srce/ožilje, zato pa velja načelo zdrave prehrane, raznoliko in zdravo se prehranjevat, kar pomeni beljakovine, ogljikove hidrate ter maščobe, razmerje bi rekel 2:3:1, kje vse se dobi to hrano (jajca, ribe, pišč.file, puranji file, konjsko meso, tuna, skuta), ogljikove hidrate ( basmati riž, ovseni kosmiči, ....), maščobe (oreščki, olivno, laneno olje) itd + zelenjava tu pa sam ne kompliram + veliko vode. Tu bi še dodal mleko, ene 3 enote sadja/dan, sadje ima v sebi fruktozo, zato preveč sadja ni ravno OK, .....
 

hooger

Fizikalc
5. sep 2007
1.974
15
38
Bled
Sigurno so skuše(in sardele) bolj zdrave kot tuna, katera je zelo proti vrhu prehranjevalne verige...
 

Cash

Guru
19. avg 2007
8.070
981
113
In kaki so vidni ucinki ob predoziranju tune? Ce bi 1 leto vsak dan jedel po 1 konzervo?