Kolesarstvo '22

mr_

Guru
20. sep 2007
8.884
2.355
113
Žal Bernal out. Opis poškodb pa se bere grozno. Dolga bo pot nazaj.
Držim pesti za še eno leto vrhunskih rezultatov naših kolesarjev.
 

cappy

Guru
8. apr 2010
8.154
4.482
113
evo si me prehitel, sem ravno včeraj gruntal da je treba temo naredit pa začet z bernalom.

ja res škoda, upam da se pobere in spet pride na vrhunsko raven. vuelta mu še manjka. nikol fajn vidt da kakšen top kolesar ne more bit 100% za največjo dirko leta ker maš vedno tista vprašanja potem kdaj bi blo če bi blo.... no tukaj je pa vprašanje če bo sploh še kdaj na vrhunski ravni kolesaril. upam da mu rata.
 

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.148
4.590
113
Cesta s prostim prometom žal težko postane igrišče za trening kronometra. Načeloma nam je jasno, da cesta, ki ni zaprta, ne more biti območje za trening rally voznika na meji zmogljivosti, za kolesarjenje pa to marsikomu še ni jasno.
Kaj bi se zgodilo, če bi predenj stopil otrok?
 
  • Všeč mi je
Reactions: ales85 in naliM

ishtar007

Majstr
31. avg 2007
1.353
212
63
Ah, ne bluzi no. Kaj pa če otrok stopi pred tekača?
Kako sploh lahko primerjaš kolo in avto? Kje si pa še videl v mestu, da se kronometrca pritisne u dilo?
Kaj pomeni vožnja avtomobila ali kolesa na robu zmogljivosti? Ločiš razliko?
Upam, da sem lepo nahranil trola. :)
 
  • Jezen sem
  • Všeč mi je
Reactions: krko in ales85

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.148
4.590
113
ishtar007 : Sebe si pokazal kot trola s tem nestrpnim in neargumentiranim pisanjem. Športnik se je zaletel v avtobus, ker več kot očitno ni spremljal prometa. V članku pa sem prebral, da so se šli trening kronometra.
Ali mogoče hočeš reči, da ima profi kolo tako zanič zavore, da se kljub upoštevanju varnostne razdalje ne more ustaviti, če začne avtobus ustavljati pred njim na postaji? Mogoče trolaš o tem?
Zakaj se je torej zaletel? Denimo, da je avtobus zaviral na polno in imel zavorno pot kot osebno vozilo. Torej se je iz 50 - 0 ustavil na dobrih 15-ih metrih in kolesar nikakor ni mogel zmanjšati hitrosti, čeprav je začel zavirati takoj po reakcijskem času, ker je cel čas spremljal promet ob primerni varnostni razdalji, ki je tudi cca 15 metrov pri 50 km / h? Da se ti pridružim v trolanju, bi torej rekel, da so disk zavore na kolesih očitno k...c :sprasujemse:
Da ne boš samo ti trolal ...
 
  • Všeč mi je
Reactions: ales85

kalbo

Guru
7. okt 2013
17.347
8.711
113
Pepe ne seri klamfe. In kje misiš, da komplet cestno kolesarstvo trenira? Na pisti, trenažerju? Taki komentarji ob takih nesrečah so, milo rečeno, za bruhnit v usta.
 

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.148
4.590
113
Če se nekaj počne, še ne pomeni, da je nujno v redu. Včasih smo tudi žogo nabijali na cesti. Pa so se stvari spremenile.
Lahko seveda čakamo, da bo resno nastradal nekdo, ki ga kolesar povozi in takrat bo naenkrat veliko pametnih, kaj bi bilo potrebno narediti, zakonodajalci bodo spravili skupaj tako zakonodajo, da se še do trgovine ne bomo mogli peljati s kolesom. Bolje je ukrepati prej in z malimi korekcijami. Dovolj bi bile korekcije v glavi nekoga, ki za ekipo organizira trening. Ni vsaka cesta primerna, kaj točno dela spremljevalno vozilo in o čem obvešča kolesarje pa je najbrž tudi pomembno.
Kar so počeli, očitno ni bilo v redu in premišljeno, rezultat je viden tudi na busu.
 
  • Všeč mi je
Reactions: map in ales85

kalbo

Guru
7. okt 2013
17.347
8.711
113
Ja, profi kolesar na treningu bo nekoga povozil, možno. Več možnosti pa je in to veloiko več, da nekoga povozi povprečna Francka, ki vsakodnevno piči v službo v LJ počez prek pločnikov, ITD. Tukaj je šlo za trening s spremstvom, ki je dovoljen in se redno dogaja prav vsakemu ki trenira cestno kolesarstvo. Seveda ta šport ni ravno med najvarnejšimi in se nesreče dogajajo, sam takih moralistov kot si sam pač nihče ne potrebuje. Bruh v usta, saj veš, ker od takih komentarjev dalje pride potem objestnost in sovraštvo.
 

ishtar007

Majstr
31. avg 2007
1.353
212
63
Če na hitro povzamemo: Bernal bi moral hodit ob kolesu do najbližjega velodroma, kjer bi lahko opravil trening cestnega kolesarstva!
Je pa zanimivo, kako hitro se sodi, kdo je kriv povsem brez poznavanja dejstev, kaj se je pravzaprav zgodilo. Scenarij, ko avtobus z desne zavije na glavno cesto (in odvzame prednost), ker spregleda Bernala v aero poziciji je nekaj povsem nemogočega! Kakorkoli, kdo ga je usral bodo sodili drugi in na srečo ne slovenski alter strokovnjaki prometne stroke.
Bernalu pa želim hitro okrevanje. Mi je nekako najbolj simpatičen od celotne Ineos ekipe.
 
  • Všeč mi je
Reactions: mosseero in krko

mr_

Guru
20. sep 2007
8.884
2.355
113
Mislim da se v komentarjih na RTVSlo zasledi opis ceste, drena na njej in kulture voznikov. In če drži, da vse skupaj ni ravno primerno za trening, je res malo nenavadno, da so tam trenirali.
Vsekakor velika izguba za letošnjo sezono, lepo ga je bilo lani videt na naših cestah.
Kaj pa njegove težave s hrbtenico. Kaj naj bi bilo? Sesedanje in da se baje ne da pomagati, če se pravilno spomnim? Vsekakor nesreča ne pomaga...
 

ishtar007

Majstr
31. avg 2007
1.353
212
63
Bi rekel, da so tukaj za začetek novinarji malce čudno napisali, večina pa se jih je zapela v tisto besedo: trenirali. Dejmo no malo pomislit... A na takem neprimernem terenu je šel najdražji kolesar Ineosa izvajat recimo intervale? Tisti, ki je že kdaj sedel na kolesu mu je menda jasno kakšen absurd je tole. Bi rekel, da je šlo za transfer do planirane lokacije za trening ali pa vračanje s treninga nazaj v hotel/namestitev.
Za vse nekolesarje pa recimo takole: Dončič pride na obisk domov in ker je treba vmes kaj potrenirat na hitro skoči do šolskega igrišča v Kosezah in nametava na obroč (kjer seveda manjka mrežica) v času, ko šolarji izvajajo telovadbo. Če je šansa in ni preveč gužve na igrišču pa še kakšen 1vs1 ali 3vs3 na hitro zmečejo.
 

naliM

Majstr
26. sep 2007
1.376
213
63
Tole se ne zdi tako nemogoče (citiram) :
'Po besedah policije je bil Bernal tako osredotočen na trening, da ni ne videl ne slišal opozoril drugih kolesarjev, ki so ga skušali posvariti pred nesrečo.'

Pa še malo o lokaciji treningov in nedavnem 'dogodku', kot je videti, jih ekipe ne zavijajo v vato:

 
  • Wow
Reactions: ishtar007

ales85

Guru
9. nov 2007
3.596
1.211
113
Kaj je pa narobe? Saj morajo tudi tekmovati v vseh mogocih pogojih, torej morajo tudi ustrezno vaditi.
 

naliM

Majstr
26. sep 2007
1.376
213
63
Kaj je pa narobe? Saj morajo tudi tekmovati v vseh mogocih pogojih, torej morajo tudi ustrezno vaditi.
Saj to je, fantje niso princeske, kot bi si znal kdo od rekreativcev predstavljati.
Že zgodbe, ki jih o treningih in tekmah pravijo bivši tekmovalci ali njihovi starši, so drugi svet za povprečnega trebušastega rekreativca na karboncu in v JumboVisma dresu (realnost naših cest, ne ciljam nikogar poimensko).

K Bernalu - če zgodba o njegovem transu med treningi drži, bi šef ekipe lahko poskrbel, da ima 'varuško', ki pazi nanj, da lahko trenira v 'zoni'.
 
I

Izbrisan uporabnik 474

Drži, niso princeske. Dovolj je pogledat kakšno dirko, ko se z tistimi pecikli naganjajo po blatu, makadamu, qrc cestah, granitnih kockah... Respect. Ampak dajmo reči tudi bobu bob in priznat, da je Bernal (po vsej verjetnosti) povsem sam kriv za nesrečo in tudi to, da pač trening kronometra ne spada na takšno cesto, spremstvo gor ali dol, če pa že, pa sprejmi jebene posledice. Seveda dežurni pajkičarji niso razočarali in hitro skočili v bran neumnemu početju Kolumbijca

Imamo pa tukaj gor par princesk, ki se ne znajo peljati niti po kolesarski stezi, ki malo vijuga zaradi uvozov...
 
  • Všeč mi je
Reactions: Pepe in naliM

ales85

Guru
9. nov 2007
3.596
1.211
113
Gargy povsem sem se strinjal s teboj... dokler nisem videl zadnjega stavka :D Tej uvozi so pač mimosun. Poizkusi se peljati z avtom po takšni konfiguraciji ležečih policajev in poročaj...
 
I

Izbrisan uporabnik 474

No ja, moja 88 letna babica nima teh težav, se pelje čisto normalno s kolesom pa takšni "konfiguraciji" kolesarske steze. Resda pa ne z 30km/h in več. Je pač treba prilagodit. Tudi z avtomobilom ni težav, če se pelješ počasi. Z 50, 60 ali več pa je jasno, da bo preklinjanje.
 

ales85

Guru
9. nov 2007
3.596
1.211
113
Kakorkoli obrneš so brezveze, nič pametnega ne dodajo. In niso obvezni za uporabo, k sreči. (upam da se ne motim :D )