??????????
El bojler ob toplotni v hiši? Si nor? El. bojler ima izkoristek 1:1, toplotna pa 1:4 (zaokroženo). To je norost.
Ampak domnevam, da je el.bojler 100€, TČ pa 11.000€
??????????
El bojler ob toplotni v hiši? Si nor? El. bojler ima izkoristek 1:1, toplotna pa 1:4 (zaokroženo). To je norost.
Zdej sem še bolj zmedenKdo pa greje radiatorje, če ne vzameš 1950€ dodatka za 100l ? Tist 200l (in torej je za oboje), ali direkt radiatorske cevi (ker je LT) ?
Termostati na radiatorjih al kje drugje ? Na radiatorjih imam že zdaj baterijske, ker ne želim da mi v spalnici že ob 05h prične nabijat radiator v glavoIn vsaka soba malo drugačno dnevno delovanje. Kopalnica in hodnik pa spet drugačno.
Mimogrede, sedaj ogrevam na plin, 60l sanitarni bojler, ki je vrh glave. Bi še z 40l shajali.
Ampak domnevam, da je el.bojler 100€, TČ pa 11.000€pri SE te pa tako boli za kWh... edino moč zna bit problem ja, ampak domnevam da je el.bojler vseeno manj kW kot TČ (kjub 1:1, 1:5 COPu) ? // govorim ob hipotezi, da gretja ne spreminjam in ostanem na plinu, ki mu odvzamem SV //
Hvala. To govoriš o eni drugačni izvedenki Micubišija ?
Tejle - https://www.emundia.si/mitsubishi-o...0yaa-cylinder-ehst20d-ym9d-z-bojlerjem-8-0-kw
Morda veš v čem točno se vse razlikuje od tiste variante (PUD-SHWM80YAA & EHST20D-YM9D & KOMPAKTNA ENOTA + HK 100l),
ki so mi ponudili ? Je tudi HT ?
Hvala za informacije !
2leti nazaj sem dal 12k (-2.5k subv)Koliko je potem Nibe F2120?
Koliko minut letno si imel v zadnjem desetletju -15. Da ne pisem se nizje temperature.Gledam tele COPe pri Micuju... se pravi to že pri -15C pade proti COPu 1.5 ? S tem da če želim v radiatorjih 55C, bom pri -20C moral dogrevat s plinom, ker se TČ ugasne ?
Kot se spominjam občasnih dni ko je res mrzlo, se mi zdi da z radiatorji s samo 45C nismo prišli skozi, je blo treba pojačat na 60C (zgleda poddimenzionirani,
čeprav morajo pri -5C biti vsi priprti in en na ful)
Ker bo zgleda iz tabele tudi drugače meni COP redko presegel 3, a se meni sploh splača TČ voda/zrak, ali moram raje razmisliti o voda/voda ali zemlja/voda ?
Koliko minut letno si imel v zadnjem desetletju -15. Da ne pisem se nizje temperature.Gledam tele COPe pri Micuju... se pravi to že pri -15C pade proti COPu 1.5 ? S tem da če želim v radiatorjih 55C, bom pri -20C moral dogrevat s plinom, ker se TČ ugasne ?
Kot se spominjam občasnih dni ko je res mrzlo, se mi zdi da z radiatorji s samo 45C nismo prišli skozi, je blo treba pojačat na 60C (zgleda poddimenzionirani,
Ker bo zgleda iz tabele tudi drugače meni COP redko presegel 3, a se meni sploh splača TČ voda/zrak, ali moram raje razmisliti o voda/voda ali zemlja/voda ?
Aha tnx, potem ista cena 4 leta nazaj ko sem imel ponudbo na mizi, 12500.2leti nazaj sem dal 12k (-2.5k subv)
nibe f2120 - 12kw, komplet (demontaža obstoječe+vse potrebno za zagon)
Torej poraba plina se ne pozna praktično nič ali je peč z ali brez zalogovnika (malim) za SV. Gre zgolj za udobje oziroma šparanje z vodo.Koliko taka plinska (brez zalogovnika) porabi manj plina kot z zalogovnikom ? Ocenjujem da sedaj 1/3 plina damo za sanitarno vodo, 2/3 za ogrevanje.
// ker je še vedno varianta, da ne grem na TČ, ampak zamenjam plinsko na kondenzacijsko in/ali sanitarno celo kako drugače rešim. Npr. sem razmišljal podobno kot SAD - el.grelec. Ali samo TČ samo za sanitarno vodo - ampak a je to sploh smiselno ? Ali raje potem vzamem "tutocompleto" TČ za radiatorje in SV ? //
Gledam tele COPe pri Micuju... se pravi to že pri -15C pade proti COPu 1.5 ? S tem da če želim v radiatorjih 55C, bom pri -20C moral dogrevat s plinom, ker se TČ ugasne ?
Imej na 22 stopinj 24/7 in ne bo nobene potrebe po 60 stopinjah v radiatorjih. Tako se ogreva na drva, da delaš booste, TČ ima rada konstanto.Gledam tele COPe pri Micuju... se pravi to že pri -15C pade proti COPu 1.5 ? S tem da če želim v radiatorjih 55C, bom pri -20C moral dogrevat s plinom, ker se TČ ugasne ?
Sam se ne bi kej dost zanašal na zadnje desetletje, ker lohk že to zimo stisne.Koliko minut letno si imel v zadnjem desetletju -15. Da ne pisem se nizje temperature.
Ja, zdaj ce si na Babnem polju, Rogli, Planici potem si imel to temperaturo merjeno v urah. Ce pa si drugje, pa prosim za.podatek v minutah..
60 v radiatorje 24/7?
Bos se vec kot samo pred spanjem luftal. Razen ce imas samo dva radiatorja v celi hisi. Ponavadi je najbolj mrzla kopalnica,.sploh ce imas lojtro, ki ima se bistvene.manjso moc od klasike (22)
Za vsak slučaj so še grelci notri v TČ.Sam se ne bi kej dost zanašal na zadnje desetletje, ker lohk že to zimo stisne.
Kakšen pujs! Samo dvakrat dnevno se tuširaš?Jaz imam varcno pipo in zapravim 50 litrov vode ob tusiranju, 2x dnevno. Sam. Drugace pa 150
Kako pridete skozi s 60 litri, ne vem.
Torej poraba plina se ne pozna praktično nič ali je peč z ali brez zalogovnika (malim) za SV. Gre zgolj za udobje oziroma šparanje z vodo.
Če boš menjaval plinsko peč, potem pač ostaneš na enakem sistemu kot do sedaj - gretje in SV na plin, vse drugo je nepotrebno kompliciranje.
Če pa ti na SE hodi dosti preveč viška elektrike, meni trenutno ob isti situaciji kot pri tebi cca 6 MW viška hodi, si omisliš EloBlock od Vaillanta za 800€ + vgradnja in rešiš ogrevanje, za vodo pa kupiš navaden 100L bojler za 300€ pa je. Jaz bom imel tako to zimo elktrično peč + še vzporedno za back up s plinskim gretje, SV pa preko plina, če bo vse šlo normalno skozi pa pomladi vržem plinsko ven in dodam bojler.
Malo sumim, da si moj sosed tu okoli.