kamin - vlozek

msenjur

Guru
11. sep 2007
25.348
251
113
pri svojih nekaj kvadratih dnevne bi rad imel kamin ze odkar sem se vselil...

zdej sem studiral, tm mam eno steno, k loci dnevno in kuhno, po vogalu gresta 2 dimnika,, 1 je neaktiven, in to ravno ta na vogalu... pa sm razmisljal da bi dal notr vlozek... zanima me, kje se dobi to ugodno, ker kolikor sem na hitro pogledal po netu so cene 2k+...

to je pa mal velik za zelezno konstukcijo in 2x stekla...
 
I

Izbrisan uporabnik #9334

Hja, potem bi pa morda investiral v švasaparat in par kil železja in naredil kar sam. Bodo vsi ponosni nate.

Ps : Pa je tista dimniška tuljava zares prosta? Mislim, da ni slučajno namenjena za prezračevanje?
 

msenjur

Guru
11. sep 2007
25.348
251
113
hm... prezracevanje cesa? kopalnica ma svojo...

dobr, ce je tko, dam slosarju to narest, pa bo verjetno ceneje... bolj me zanima ali so pac take cene realne, al sm naletel na drage ponudnike?
 
I

Izbrisan uporabnik #9334

Kamin je znanost, tudi če si iz foha, ga bi vsaj 5 x delal in pilil detajle - zadeva se kupi, ker je nagruntana. Zastonj pa žal ni nič na svetu. Če boš pa ocenjeval peč skozi denar, bi ti pa zaželel veliko sreče.

Grede dimnika sem pa ciljal na tisto, kot je v blokih. Nisi napisal, ali si v svoji bajti ali v večstanovanjskem bloku. Moraš vedeti, čemu je tista (prosta) tuljava namenjena.
 

msenjur

Guru
11. sep 2007
25.348
251
113
aha... morem priznat, da nisem vedel, da je kamin taka znanost...

je bajta ja... kolikor imam v spominu, je bilo ob prenovi rečeno, da nima pomena...
 
I

Izbrisan uporabnik #9334

Aha. Potem pa ti ga naj dimnikar pogleda in uredi, moral boš vedeti kolikšen premer tuljave je, pa če je vlek kot treba, ... v sobi bo treba narediti priključek na dimnik.

Če bi bil kamin odprt, mora biti dimnik najmanj fi 250 ali več, sicer bo nazaj kadil. Kupi kvaliteten kaminski vložek, tam bodo tudi navodila glede dimnika. Vsekakor moraš najprej vedeti vse o dimniku, preden greš izbirati kaminski vložek.

Pa nikar pozabiti na dovod svežega zraka v sobo kjer bo kamin ... da se ne bi sredi noči podavili in se nepričakovano znašli pred sv. Petrom
frown-1.gif
 

sajkek

Guru
16. mar 2008
33.167
8.950
113
no no, niso tako dragi vlozki.
kaj bi rad imel vlozek in potem ga bošobzidal, ali kamnisko pec.. ceslednji, kupi nekja za vrangu 500 € in rešeno. cim manjso da ne bos imel v sobti 30 stopinj, ker nima smisla. Jaz sem vzel kratki.pl vlozek, gledal sem tudi BEF, pač vzhodnjake, nisem šel v nemce, ali severnjake, ker bomo zadevo malo kurili in mi finančni vložek ni odtehtal tega. Ja, nemški kakšni zajebani so od 2k€ dalje. pa do 6 in še naprej

litozelezni so pol cenejši od švasanih s keramičnimi oblogami.
 

upiwaly

Fizikalc
6. avg 2007
1.513
9
38
Kakšen lep se najde tudi na rabljenih kaminih. Neka stran, ki sem jo gledal, ker imam namen menjat.
Drugače pa da bi dajal 2k eur, da ti malo dogreva in za dekoracijo, nima smisla.
Tudi za 150eur ti bo grel kot pri norcih, samo je kvaliteta materialov vprašljiva - tista pločevina vprašanje, kaj je z njo po par letih kurjenja.
Spet odvisno koliko pogosto bi kuril.
Sam imam enega poceni Pritty-ja. Ampak dela bp že par let, vseeno pa veliko bolje(beri enakomerno, prijetno) oddaja toploto kakšen dražji kamin.
Svojega sem sicer obzidal s šamotom, ampak po mojem bi za tvoje potrebe še najbolje bilo kupit eno kaminsko peč z malo obloge. Pa to je tam nekje 500-700eur in dobiš že precej dobro.
 

msenjur

Guru
11. sep 2007
25.348
251
113
Moral bi ga vzidati, zato sprasujem po vlozku... Ampak sej to je pol nadavljevanje... Najprej se moram res pozanimat kaj je s tuljavo, pol pa naprej. Vmes bom pa se mal za rabljenimi pogledal...