Kako odstraniti štor?

mtl

Guru
19. jul 2007
11.432
1.051
113
Kras
www.mtl.si
Odstraniti moram štor. Čim globlje, minimalno pa toliko, da bom lahko prekril z zemljo.
Je še kakšen drugi način, razen da skopljem okrog v globino in potem porežem koliko gre?
Štor.jpg

mtl

Guru
19. jul 2007
11.432
1.051
113
Kras
www.mtl.si
Imam čas čakati, ampak ne več let :).
Baje je en način, da zvrtaš luknje noter in daš nekaj noter in zakuriš, da tli.
Plačevati pa ne mislim za to, ni tako nujno.
V skrajni sili bom verjetno kmalu bager rabil, pa mi lahko on kaj naredi glede tega.

Garfildd

Guru
24. jul 2007
7.599
6.415
113
Če je štor svež, bo ta varianta da ga zakuriš kar slaba...

Vzemi lopatko za vrtnarjenje odkoplji naokoli in z motorko potem poreži toliko kot se da in razcepi,
tako sem jaz naredil nazadnje s češnjo premera 40cm, je pa kar nekaj dela :)

1772616079852.png

• Všeč mi je
Reactions: Gonzo in mtl

Samo Svoj

Guru
27. jan 2022
10.617
5.055
113
Ko boš z motorko žagal korenine, vkalkuliraj še brušenje verige. Izkušnje. :(

Mi je pa kmet potem prišel pomagat še okoli treh štorov, ki sem jih (pametno) požagal malo višje; zahaklal s ketno in spulil ven s traktorjem. ;)

• Všeč mi je
Reactions: mtl

mtl

Guru
19. jul 2007
11.432
1.051
113
Kras
www.mtl.si
Glede verige itak.

Glede puljenja pa dvomim, da bi to šlo, ker te zadeve imajo nenormalne korenine. Tudi po 5m stran je še vedno debela 10-15cm.

• Všeč mi je
Reactions: Pepe

mtl

Guru
19. jul 2007
11.432
1.051
113
Kras
www.mtl.si
2m luknje? Huh.
No ta je imel 15m višine :).

Še eno off topic vprašanje: v gozdu vem, da ti mora gozdar označiti drevesa za podreti. Kako je pa s tem na travnikih, ki jih čistiš?
Predvidevam, da na gradbenih parcelah tega ni treba prijavljati?

godfather

Fizikalc
8. nov 2007
579
108
43
širne planjave Dolenjske
V skrajni sili bom verjetno kmalu bager rabil, pa mi lahko on kaj naredi glede tega.
Če boš dobil bager, uporabi bager. Vse ostalo je samo "matranje" in blažev žegen. Pazi edino ko bo vlekel štor iz zemlje, da boš porezal korenine med vlečenjem da ti res ne razruje trave 5m okrog in okrog....pač, bodi zraven pa takoj ukrepaj.

• Všeč mi je
Reactions: mtl in Samo Svoj

Pepe

Guru
20. sep 2007
14.465
6.105
113
Če ni gozd po katastru, potem se gozdarja to ne tiče.
Takega štora s traktorjem in verigo ne boš ven potegnil. Tudi manjši bager s tem ne bo kar tako opravil. Večji bo, imel pa boš tudi veliko luknjo. Jaz bi šel s tvojo idejo naprej. Seveda veriga na motorni žagi nastrada. Ampak brez nič ni nič.
Lani sem podiral manjše drevesce iz rodu vrbe. Premer debla samo okrog 20 cm. Ker je bil na parceli zraven ravno kolega z minibagrom, sem mislil, da naj to pipne ven. Sicer bi pač žagal. Drug znanec je prišel mimo še s starejšim traktorjem 90 KM, ki ima več ton lastne mase in bi to moralo poleteti ven. Sploh ker je traktor lahko stal na asfaltu in vlekel. Smo najprej utrgali prvo ketno, potem smo imeli močnejšo, pa so se kolesa vrtela na asfaltu. Je bilo treba kar odkopati, pa nekaj korenin tudi presekati s sekiro, da se je drevo vdalo.

• Všeč mi je

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
17.567
4.925
113
Če ne rabiš prav cel štor ven skopat ampak samo 10cm toliko da nad njim posadiš travico potem skoplji 10cm globine okoli 5cm od štora, več ne rabiš. Z vrha zažagaj "v mrežo" in "izdolbi" s klini al pa macolo. Če je trd les rabiš večjo gostoto mreže, ustrezno manj če je mehak. Začni s manj pa če ne gre povečaj. Bo šlo najmanj časa verjemi.

Če misliš z motorko odrezat ravni rez na recimo -10cm potem moraš skopat okoli toliko da dobiš celo motorko noter kar ni več 5cm ampak takoj pol metra jama okoli štora + globina mora bit toliko da ti meč sede na -10cm kar pomeni da rabiš več kot -10cm luknje v globino.

Če je drevo bilo zdravo ti bo lahko začelo poganjat ven "divjake", tako da moraš poskrbet še da les čimprej zgnije. Tu vzemi en vrtalni stroj in nek 2cm sveder za les pa navrtaj noter luknje. Na začetku bo čez te luknje odtekal ssok iz drevesa (hitreje izčrpaš korenine), kasneje pa bodo te luknje povečale stično površino z vodo/vlago kar bo pospešilo gnitje.

• Ljubezen

mtl

Guru
19. jul 2007
11.432
1.051
113
Kras
www.mtl.si
Odličen nasvet, hvala. :cheer:
Sam sem sicer načrtoval odkopati okrog prostor za motorko in potem z ravnim rezom odrezati, ampak je tvoj postopek deloval super.
Sem pa šel s sabljo dol skoraj za celo sabljo, tako da se se mi potem deli štora lomili cca. 20cm pod zemljo. Odlično.
Edino mi je zmanjkalo časa za tisto debelo korenino pri strani, ki jo moram še odstraniti, pa še luknje navrtam ene 10cm noter. Imam ravno en sveder prav za les, tako da zadeva potem čimprej strohni.
Je pa bil štor res popolnoma sočen in na sredini konkretno trd, tako da sem moral vmes verigo zamenjati. Ali sem pa morda spodaj ob zemljo brusil.:eek:
Na začetku sem dele s klinom in macolo ven zbijal, proti koncu pa samo še z macolo in so se kar lomili.:cheer:
Kar je še ostalo malega, sem pa potem še z macolo ven potolkel.
Poglej priponko 104547
Štor (2).jpg

Štor (3).jpg

Hvala še enkrat za nasvet in vsekakor precej bolj produktivno kot kopati vse naokrog, pa še bolj globoko se je lomil. Bom vedel za naslednjič, me jih še nekaj čaka. :mad:

gr69

Guru
15. dec 2009
12.222
3.216
113
še v SLO - ampak komaj
Če boš v formi in kaj na štajersko hodil - mam 3 komade od 45 let starih brez in še ene 5-6 od sadik.
Bom pogrel eno dva-tri steaka ornk skozi spečenih v mikrovalovki.