Kako, čemu, zakaj in kdaj: REGISTRACIJA VOZILA

01481

cifra
15. maj 2007
5.306
0
36
67
Ljubljana
teh_s02.jpg



* PRVA REGISTRACIJA

* PODALJŠANJE REGISTRACIJE

* SPREMEMBA LASTNIŠTVA

* ODJAVA VOZILA IZ PROMETA


PRVA REGISTRACIJA - tudi registracija novega vozila

Najprej je potrebno stopiti na zavarovalnico po zavarovalno polico, običajno je letnega značaja, se pravi od datuma registracije za eno leto. Nanjo lahko prenesete bonus, ki ste ga ustvarili z lastništvom prejšnjih vozil. Zavarovalna polica mora biti "stara" najmanj 11 mesecev, da ste upravičeni do preskoka v nov premijski razred, drugače ob prenosu ostane enak kot je bil na prejšnji.

Za registracijo potrebujete:
- dokaz o lastništvu (račun, overjeno pogodbo)
- homologacijo (oranžen dokument o skladnosti vozila s tehničnimi predpisi) (imeti ga morate vedno v vozilu)
- dokazilo o plačanem davku
- dokazilo o plačani carini, če je vozilo carinsko blago ali obrazec Pridobitev vozila iz tujine in tuje prometno dovoljenje, tuj račun
- osebni dokument, pravne osebe pa statistični obrazec (Ajpes), sklep sodišča, žig, davčno številko.

Plačate cestnino, upravno takso, dobite tablice (če niso ostale od prejšnega lastnika) in veselo novim avanturam naproti.
Nova vozila ne potrebujejo tehničnega pregleda, stara pa imajo zapisano kdaj imajo naslednjega v prometnem dovoljenju.
Trenutno velja še, da prva 3 leta ni potrebno tehničnega pregleda, nato pa ga je potrebno opraviti pri starosti 5 let, 7 in nato vsako leto.
Izjeme so taxi, adr vozila, vozila za prevoz potnikov in še kdo.

PODALJŠANJE REGISTRACIJE

Leto je naokoli in zopet je potrebno stopiti v vrsto, da bi lahko svojega jeklenega konjička brezkrbno vozili.
O tehničnih pregledih sem pisal eno poglavje višje, pa pojdimo naprej.

Zopet na zavarovalnico (lahko tudi na mestih, kjer se podaljšuje registracija) po novo zavarovalno polico. Če v predhodnem letu niste imeli/povzročili prometne nesreče napredujete za 1 premijski razred na bolje, po domače plačate 5% manjšo premijo. Marsikdo vpraša 5% manj kot lani? Običajno ne, saj v enem letu zavarovalnice rade podražijo zavarovanje in nikoli (skoraj) ni manj. Čeprav si to želimo.

- če je potrebno opraviti tehnični pregled, ga lahko naredimo do 30 dni prej, ravno tako lahko toliko prej plačamo zavarovanje, datum registracije pa se nam NE spremeni. Drugače je z zamudo, če zamudimo več kot 30 dni, imamo kup sitnosti (finančnih) in dobimo nov datum registracije. (izjema so motorji, bivalna vozila in starodobna vozila).

- homologacijo
- osebni dokument, pravne osebe žig

Plačamo še cestnino in nekaj malega upravne takse in zopet smo pomirjeni za naslednje leto.


SPREMEMBA LASTNIŠTVA

Vsakdo se kdaj pa kdaj naveliča svojega drugega najboljšega prijatelja (prvi je pes ) ali pa sta se koncept življenja in zmožnosti vozila razšla in nekdo mora od hiše. Običajno šibkejši. Avto.

Vsako spremembo je potrebno prijaviti v 15 dneh od nastanka, drugače zna pasti kakšna kazen, kar pa ni najbolj zdravo.

Prodajalec poišče kupca in ena od najpogostejših poti danes je, da gresta do koncecionarja, ki jima napiše:
- najprej komisijsko pogodno s katero lastnik NJIM izroči v prodajo svoje vozilo. To pogodbo gre overoviti na upravno enoto (255 sit) ali pa k notarju (dražje). Kupec vozila po dobi še račun, s katerim komisionar njemu prodaja vozilo. Davščine in ostalo so že navedene na računu, tako, da kakšnih stroškov razen plačila usluge ni. Je pa ta usluga lahko sila diferentna v vrednosti, od 1.500 sit (baje kar na avtosejmu) do 10.000 sit, lahko pa tudi še več, komisionar si lahko vzame 1, 2 % od prodajne vrednosti vozila a nikoli manj kot ima napisano v ceniku kot minimalno plačilo usluge. Splača se malce poklicati naokoli, še posebno če je denarnica bolj tanka.

Formalna plat prodaje je urejena.
Kupec denar seveda izroči prodajalcu za originalno prometno dovoljenje in ključe vozila.
Kupec gre z računom, prometnim dovoljenjem, homologacijo na eno od pooblaščenih mest za sklepanje/podaljševanje registracije in tam vozilo odjavi in prijavi na svoje ime. Kupcu izroči fotokopijo nove zavarovalne police, fotokopijo računa, komisijske (overjene) pogodbe. Dobi novo prometno dovoljenje in lahko se odpelje do sosedove deklice, ki ga že nestrpno pričakuje, da ji pokaže svoje Fitipaldijevske prirojene kvalitete. Dobro je imeti tudi kasko.

Prodajalec pa s dokumenti, ki so navedeni in odebeljeni ter z originalno zavarovalno (svojo) polico z vsemi kuponi stopi do svoje zavarovalnice in zahteva neizkoriščen del premije nazaj pod pogojem, da ni imel škode v zadnjem zavarovalnem obdobju.

opozorilo
Za vračilo premije je tako kot sem napisal, za prenos bonusa iz starega avta na novega je pa že dovolj fotokopija overjene pogodbe, fotokopija računa in original zavarovalne police oziroma kuponi.


ODJAVA VOZILA IZ PROMETA

Lastnik registriranega vozila mora odjaviti vozilo pri pooblaščeni organizaciji in hkrati z odjavo izročiti registrske tablice če:

- ga misli prodati neregistriranega
- je vozilu pretekla veljavnost prometnega dovoljenja pred več kot 30 dnevi
- je bilo vozilo ukradeno
- je vozilo uničeno
- je odsvojeno v tujino

Ko je vozilo odjavljeno, pa z zavarovalno pogodbo na zavarovalnico po neizkoroščeni del premije, z enim izvodom dokumentov pa še zahtevati od države del cestnine nazaj.
Avto potem obleži na dvorišču in čaka novega lastnika, saj z neregistriranim vozilo voziti po cesti pomeni največji greh, takoj za krajo marmelade iz mamine špajze. Resno pa, kazni so takše, da jih nekateri mladci še sedaj plačujejo in imajo že brado in brke, seveda ob predpostavki, da naredijo prometno nesrečo
 

izistyle

Pripravnik
22. sep 2007
288
0
16
NG
Ali je kaj narobe če mi zavarovanje poteče danes, podaljšam ga pa v ponedeljek ?
Je lahko vmes prekinitev ?
 

Pbutec

100. registrirani uporabnik
20. jul 2007
15.078
3.565
113
Marlbor
Zavarovanje in registracijo lahko urediš še 30 dni po izteku datuma. Tudi zavarovalno kritjhe obstaja še ves ta čas.
 

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Citat:
Uporabnik 01481 pravi:
PODALJŠANJE REGISTRACIJE

...

- če je potrebno opraviti tehnični pregled, ga lahko naredimo do 30 dni prej, ravno tako lahko toliko prej plačamo zavarovanje, datum registracije pa se nam NE spremeni. Drugače je z zamudo, če zamudimo več kot 30 dni

(kot je že nad mano vprašal)
Kaj pa če zamudimo manj kot 30 dni? Recimo 10?

Sicer sem nekaj bral te dni, da če se ti zgodi škodni primer, naknadno podaljšaš zavarovanje in se šteje, da velja od dneva ko je prejšnja potekla. Lahko kdo to malo opiše?

Pri podaljšanju je treba homologacijo zraven imeti? V primeru predelanega avta ali vedno? Meni še nikoli niso omenili.
 

blazko

Majstr
21. sep 2007
7.323
372
83
Citat:
Sicer sem nekaj bral te dni, da če se ti zgodi škodni primer, naknadno podaljšaš zavarovanje in se šteje, da velja od dneva ko je prejšnja potekla. Lahko kdo to malo opiše?

Saj ni kaj opisovat, zadeva je enostavno takšna, kot si napisal. Velja pa to 30dni (respiro rok) po poteku zavarovanja. Z drugimi besedami: praktično je enako, kot če ne bi zamudil.

Kar se tiče zavarovanja si torej pokrit, kar se tiče policije pa *verjetno* ne. Avto je tehnično gledano neregistriran (ker registracije ne moreš podaljšat, če nimaš urejenega zavarovanja) in če te dobijo tvegaš kazen, ki ni majhna.
 

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Pa to moraš potem pri isti zavarovalnici podaljšat? Ali lahko vseeno menjaš?
 

Pbutec

100. registrirani uporabnik
20. jul 2007
15.078
3.565
113
Marlbor
Če v teh 30 dneh po datumu povzročiš nesrečo, moraš pri isti zavarovalnici plačati letno premijo, drugače pa lahko podaljšaš kjer koli.
 

Spirit

propeler
18. jul 2007
5.746
0
36
Zanima me, če prodam vozilo 60 dni pred iztekom zavarovanja, ali se mi vseeno dvigne bonifikacija za en premijski razred, ali ostane enaka?

Kaj pa če prodam vozilo 30 dni pred iztekom zavarovanje? Koliko dni je sploh tista meja, da se ti razred kljub vsemu dvigne?

Hvala za odgovor
smirk-1.gif
 

Mare2

Guru
18. avg 2007
4.994
-1.289
113
blazko, tvoja ugotovitev glede policajev je pravilna.

butec uči krivo vero.
smile-1.gif
 

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Nisem opazil, da trdita različno...
A lahko kdo pojasni tak, da bo res jasno?
wink-1.gif
 

grobo

Pripravnik
23. jul 2007
893
0
16
Osebna izkušnja: par dni po preteku zavarovanja in registracije me ustavijo policisti (naključna kontrola) ....gospod, registracija vam je potekla ....a ne velja še 30 dni po dejanskem datumu ....zavarovanje ja, registracija ne.....ahm tega pa nisem vedel ....gospod, dajte tole takoj uredit, ker je drugače kazen, ker nimate registriranega vozila ....bom, hvala.
Torej, zavarovanje velja še 30 dni po izteku, registracija pa ne.
 

Mare2

Guru
18. avg 2007
4.994
-1.289
113
Stein. Grobo je pravilno opredelil veljavnost zavarovanja in registracije.

Respiro rok je 30 dni.

Če pride v respiro roku do zavarovalnega primera, je zavarovalec dolžan
plačati premijo za celo zavarovalno leto, s tem da je zavarovanje
sklenjeno za dobo enega leta, začenši z dnem, ko je prenehalo veljati
prejšnje zavarovanje.

Slednja določba je iz ZM.
 

Bastard

Fizikalc
21. feb 2008
1.636
0
36
Se pravi da če razbiješ avto, daš lahko nakdnadno kasko in se ti prizna, kljub temu, da ob nesreči ni bil zavarovan? Govorim za rok 30 dni po izteku...
 

Pbutec

100. registrirani uporabnik
20. jul 2007
15.078
3.565
113
Marlbor
Če ima zavarovalnica tako neumni škodni center, ki ne ugotovi da je zavarovanje bilo sklenjeno po škodnem dogodku. Zastopniki nekaterih od zavarovalnic pa moramo avto ob sklepanju novega zavarovanja ali razširitvi kritja pri obnovi zavarovanja, vozilo tudi ogledati in po potrebi še fotografirati.
 

reality

Vudu lešinar
24. jul 2007
4.731
0
36
zavarovalnica tud ne komplicira, če nimaš tehničnega (en mesec čez), a lahko reče niste meli tehnično izpravno vozilo...

jest tole bl mal verjamem...
 

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Citat:
Uporabnik Bastard pravi:
Se pravi da če razbiješ avto, daš lahko nakdnadno kasko in se ti prizna, kljub temu, da ob nesreči ni bil zavarovan? Govorim za rok 30 dni po izteku...
To mora poznavalec povedati, če velja za kasko tudi.
Velja sigurno za AO. ("sigurno" - nisem zavarovalničar)
 

Pbutec

100. registrirani uporabnik
20. jul 2007
15.078
3.565
113
Marlbor
Generali ima respiro rok 30 dni tudi pri kasku. Za ostale zavarovalnice ne vem, ker nimam pogojev pri roki. Ampak to pomeni, da imaš v tem roku le kritja po zadnji polici. Kar si naknadno dodatno zavaruješ, ti ne velja za nazaj.
 

Jason

Fizikalc
20. avg 2009
671
50
28
opravicilo, ce je bilo tole ze kje razlozeno: ali je za registracijo avta v sloveniji nujo tega zavarovati pri slovenski zavarovalnici?