Kaj se dogaja s to generacijo mladih?

Ytbnd

Majstr
2. mar 2010
8.597
405
83

Spati večkrat dnevno ob določenem času, se imenuje polifazično spanje. Obstaja več načinov, a umetniški genij je poskusil svoj način in kljub spanju »po obrokih«, ni bil nikoli utrujen.
Polifazično spanje je povezano z imenom najbolj poznanega umetniškega genija in izumitelja Leonarda da Vinci. Spal je uro in pol do dve uri na dan, tako, da je vsake štiri ure spal le 15 minut. Prav takšen način spanja se imenuje polifazični kar pomeni v več fazah. Da Vinci je to metodo uporabljal več let in nikoli se ni počutil utrujeno.
Poleg tega je dobro poznano, da je čas po spanju najbolj produktiven, saj takrat lahko storimo največ in smo zelo kreativni. Da Vinci je to znal dobro izkoristiti. Po njem so več let in let preučevali in izvajali nešteto različic polifazičnega spanca, to je le nekaj od njih:
– Dymaxion metoda: spanje 30 minut na vsakih šest ur
– Uberman metoda: spanje okoli 20 minut vsake štiri ure
– “Običajen človek” metoda: ponoči se spi od 1.30 do 03.00 ure, nato pa še trikrat čez dan po 20 minut
– Tesla metoda: ponoči spati dve uri, nato sredi popoldneva še 20 minut
– Siesta metoda: ponoči se spi pet ut, nato pa eno uri in pol popoldne
Vse naj bi bile učinkovite, a odvisno je od posameznika, saj smo si ljudje in naše potrebne različne. Vsak mora najti način, ki mu odgovarja, saj se bo lahko le tako naspal, poroča Bright Side.
In kako po teh metodah (razen zadnje Siesta) dosežeš rem spanje ?


očitno ja.

sicer čist off:
ampak namesto da bi stres zmanjšali, bojo uzakonili alarme za sedeže. ker je nekaj 10 pajacev butastih pozabil otroka v avtu. Ampak - prostoročno telefoniranje, radarski tempomat, itn... še vedno ni obvezen v obvezni opremi vozila, pa veliko bolj pripomorejo k varnosti v prometu...

Tudi jest mislm, da je zgodnje vstajanje dobro za človeka. Tako imaš več od dneva, lahko več postoriš in več časa preživiš z družino. Sicer sam zelo težko vstajam zgodaj, in mi niti ni treba, ampak vidim pri sebi, da bi kar vsak dan dlje spal, če nebi bilo treba vstat. Kdaj sem prov fouš tistim, ki vstanejo ob 6.30, sami, brez budilke in vstanejo brez problema.


Aja, btw, človek je leno bitje.
Eni so jutranji, drugi so nočne ptice .Ne moreš kar tako generalizirati.
 

Ytbnd

Majstr
2. mar 2010
8.597
405
83
5.30 med tednom ob cca 7h za vikend auf, spat običajno ob cca 22.30, kdaj malo prej; kdaj pa tud kasnej:nazdravje:

Zanimiva stvar pa od cca 1 tedna nazaj ko sva bila s prijateljem na pijači: zaključil študij strojništva na 2. bolonski stopnji in se takoj zaposlil. Vse super, fino, fajn, le plača ga je hudo motila - kako je slaba in gor in dol. No po nekaj časa jamranja sem ga le vprašal kakšno PRVO plačo je sprejel oz podpisal.... in potem sledi šok... 1900€/bruto

Najprej mu 10 min nisem znal nič povedati ker sem bil totalno v šoku, potem pa bi ga najraje zašamaril... prva plača 1900 bruto, živi pri mamici, vozi od mamice avto, cunje mu mamica pere,.... in se še upa vsajati kako je slaba plača? Še danes ga ne razumem:bonk:
1900 bruto pravi http://www.adecco.si izračun plače, da je netto 1228 eur.
Kje in kako model živi nima veze.
Če dela na smeri energetika je to relativno slaba plača (njegov znanstveni naziv je magister, več je samo še doktor).

No sedaj si bo lahko kuipl starega cliota in najel garsonjero.
 

krofica

Fizikalc
24. feb 2010
288
50
28
1900 bruto pravi http://www.adecco.si izračun plače, da je netto 1228 eur.
Kje in kako model živi nima veze.
Če dela na smeri energetika je to relativno slaba plača (njegov znanstveni naziv je magister, več je samo še doktor).

No sedaj si bo lahko kuipl starega cliota in najel garsonjero.
Na svoje ne bo šel ker mu je doma čist fletno, niti novega avta ne potrebuje, saj mu je mami nekaj let nazaj novega kupila;)

Kakorkoli, 1900 bruto začetna plača je (za moje pojme) super plača za nekoga ki je direktno iz faksa oz. ni razlog za jamranje in pika!
 
  • Všeč mi je
Reactions: Matey and Kamele0N

Blackjack

Guru
24. nov 2007
4.254
513
113
Kakorkoli, 1900 bruto začetna plača je (za moje pojme) super plača za nekoga ki je direktno iz faksa oz. ni razlog za jamranje in pika!
Ni problem ne v mami ne v placi. Zacetna placa je za nase razmere dobra placa.

Problem je da doticni diplomant ne ve kaj narediti z tem denarjem. Zato vbistvu jamra. Ce nimas percepcije in odnosa do denarja potem lahko imas placo 5000 eur pa bos celo zivljenje revez.

Zato so nekateri rekli:"pravi revez ni v denarnici ampak v glavi".
 

Yogi

Majstr
1. sep 2007
3.080
212
63
Starsi razvajajo otroke. Ker se kasneje odlocajo za otroke je vse drugace... Ko so rojeval pri 19 20 so se pol manj sekiral kot zdaj 40letnki za svon narasvaj
Drži. In ker imajo po vsej verjetnosti samo enega otroka, je le ta še toliko bolj zaščiten. Po možnosti, da so bili še glede partnerja zelo izbirčni, je potem tak otrok zares "edinstven", da mu ni podobnega. Res pa so se nekateri trudili in žal ni šlo po naravni poti, pa ima tak ponovno spet dodatno zaščito.