Japonska

BuDi

Guru
6. sep 2007
8.284
4.741
113
Obujam kar staro temo... :D Konec novembra gremo na Japonsko in spet me zanima nekaj malenkosti..

Plan je tak, da smo 6 noči v tokiu in 3 noči na otoku Mijakoyima..

Vprašanja:
1.) Marsikje vidim, da imajo Tax free trgovine.. Kako to deluje? Kupiš nekaj in pokažeš potni list in dobiš neko stvar ceneje? Ali si moraš shranjevat račune in jih unovčit na letališču pred povratnim letom? Al kak? Sodelavec je bil v Seulu letos in je dobil nekaj nazaj celo za nočitve, brez da bi vedel..
2.) Glede javnega prevoza verjetno Suica? Če gremo 3, rabimo za vsakega, kajne? Ali imajo dober uber/bolt/taxi?
3.) Nekje sem zasledil, da se lahko registriraš na Visit Japan Web, kjer vneseš vse podatke za obisk japonske, kar moraš drugače izpolnjevat na letališču. Verjetno je torej boljše naret to vnaprej, kajne? To pač sprašujem, da če se prijavim preko spleta, da nebo potem še nekaj dodatnega tam za izpolnjevat..
4.) Kdaj so "rush hour" ure na metrojih? Kakih 15 let nazaj se spomnim, da nisn mogo niti roke dvignit, tak je bil enkrat poln vagon..
5.) Na Mijakoyimi mislimo najet avto. Verjetno je potrebna mednarodna vozniška, kajne? Nekje sem videl, da po deklaraciji 1949..
6.) Kako je že, če plačuješ ali dviguješ s kartico? Katero uporabit - debetno (Visa) ali kreditno (Mastercard)? Ali je celo boljše Revolut? Je boljše dvigovat na bankomatih ali menjavat v menjalnici?

Mislim, da je zaenkrat to vse, kar me zanima.. Bi bil zelo vesel, če je slučajno bil kdo zadnje čase tam in lahko deli informacije iz prve roke.. ;)
1.) trgovec mora podpirat, kupit moraš nad določeno vsoto, pokažeš potni list ali QR kodo iz VisitJapan (če si potovanje prijavil prek telefona in ne prek papirnega obrazca) - trgovcem je načeloma precej vseeno, imajo pa malenkost manj dela s QR kodo. Tkaoj dobiš brez davka. - Sicer imajo to namen spremenit tako da boš dobil nazaj davek na odhodi, ampak so že 3x prestavil datum sprememb, tokrat menda na konec leta 2026)
2.) Suica je "brand", lahko imaš katerokoli od njihovih kartic mislim da okoli 10 različnih kartic, ker imajo vse iste možnosti in noben niti ne opazi da nimaš prav "Suica" branda. Na letališču Haneda za tabo mečejo Suica (za turiste welcome suica), na letališču Narita pa Pasmo (oziroma za turiste pasmo passport)... kje drugje imajo tudi druge, ko sem pristal v Fukuoki sem recimo dobil nimoca kartico, isto dela v Tokiu kot welcome suica ali pasmo passport, isto se polni, vse isto... imajo tudi svoje taksije, po novem tudi Uber, ki je pa tak kot naš... ni čisto pravi "ameriški" (kar ljudi večkrat preseneti) . Če že vzameš taksi raje vzami pravi taksi ali pa Didi (azijski Uber).
Vse japonske kartice za prevoze (pasmo/suica/nimoca...) lahko uradno polniš samo z gotovino (obstajajo sicer bolj ali manj sumljivi posredniki, ki pa vzamejo cca 3-7% provizije, če polniš s kartico).
Da se polnit tudi na bankomatih (ne vseh) - dvigneš fizično papirnato gotovino na bankomatu, izbereš polnjenje kartice, vložiš gotovino nazaj v bankomat.
Enako v trgovinah... dvigneš fizično papirnato gotovino, rečeš na blagajni, da bi polnil kartico, daš gotovino blagajniku.
3.) glej 1.)
4.) v dveh mesecih na japonskem nisem doživel pregovornega rush hourja.... pa sem iz nastanitve odhajal ob vseh mogočih urah od 6 do 10h, no, razen ko sem šel na Osaka Expo.... ampak tisti ni bil rush hour, ampak Expo.
5.) vsi pravijo da ja, nisem rental avta, ker nikjer ne rabiš nujno, niti na otokih.
6.) v dveh mesecih nisem videl ene menjalnice, dviguješ na bankomatu, s tisto kartico, ki ti nudi najboljšo menjavo, provizije za dvige so v primerjavi z evropskimi na večini bankomatov res minimalne, dvigi na bankomatih sredi noči so ponekod lahko malo dražji (recimo med 00 in 6h) (še vedno za večino evropskih razmer skoraj zastonj). Aja, brezstičnih bankomatov pomoje nimajo (če jih imajo jih jaz nisem videl), tako da dvig gotovine s "telefonom" verjetno odpade, se pa seveda da povsod plačevat brezstično.

Nazadnje urejeno:
  • Všeč mi je
Reactions: raners