Hrvaška bo še dolgo tesna balkanska vukojebina

erikson

Guru
25. avg 2007
26.545
9.624
113
Z namenom preprečevanja neupravičenih podražitev bodo morali trgovci (in tudi naprimer frizerji) ob vseh cenah poleg prodajne cene navajati tudi najnižjo ceno v zadnjih 30 dneh (kot pri nas), ceno na dan 2.5.2025 in ceno na dan 10.9.2026.

Za osnovna živila (kruh, mleko, jajca, meso, ribe, sadje, zelenjava ter jedilna olja in maščobe) ima Hrvaška 5-odstotno stopnjo. Naši sindikati nižjemu davku na hrano nasprotujejo, ker naj to ne bi vplivalo na ceno hrane oziroma samo par evrov mesečno.

• Všeč mi je
Reactions: Kamele0N in MrDaco

erikson

Guru
25. avg 2007
26.545
9.624
113
hrvaska homofobija.png

Hrvatje so šokirani nad rezultati raziskave med mladimi.

Ytbnd

Guru
2. mar 2010
19.718
7.494
113
Odvisno če lahko preklaplja napetosti (voltaža, ac/dc, frekvenca).

SŽ uporablja DC 3 kV (enosmerna napetost), HŽ AC 25 kV (izmenična napetost).

Pregled po državah:
  • Slovenija: 3 kV DC
  • Italija: 3 kV DC; hitre proge 25 kV AC
  • Hrvaška: 25 kV AC 50 Hz
  • Madžarska: 25 kV AC
  • Avstrija: 15 kV AC
  • Nemčija: 15 kV AC 16,7 Hz
  • Švica: 15 kV AC
  • Francija: večinoma 25 kV AC in 1,5 kV DC
  • Belgija: 3 kV DC; nekatere proge 25 kV AC
  • Nizozemska: 1,5 kV DC; nove proge pogosto 25 kV AC
  • Poljska: 3 kV DC
  • Češka: 3 kV DC in 25 kV AC
  • Slovaška: 3 kV DC in 25 kV AC
  • Španija: 3 kV DC na klasičnih progah, 25 kV AC na hitrih progah
  • Portugalska: 25 kV AC
  • Romunija, Bolgarija, Srbija, Turčija: večinoma 25 kV AC

Ytbnd

Guru
2. mar 2010
19.718
7.494
113
ICE med Berlinom in Parizom mora pred FR mejo ugasniti motorje in cruzati "v leru" čez mejo, potem prestavi na FR napajanje.
15 kV AC 16.7 Hz -> 25 kV AC 50 Hz

Vlaki iz Slo v vse sosede razen IT ista štorija
Slo -> AT
3 kV DC -> 15 kV 16.7 Hz AC

Slo -> HU
3 kV DC -> 25 kV AC 50 Hz

Slo -> HR
3 kV DC -> 25 kV AC 50 Hz

Slo -> IT
če gre preko Sežane , potem ni sprememb
3 kV DC -> 3 kV DC

• Všeč mi je
  • Wow
Reactions: erikson in jonny77

dejan_

Guru
23. maj 2012
2.764
2.661
113
Indijci jim bodo gradili?
Če malo pogledamo v zgodovino smo v Jugi mi gradili zahtevne objekte po celem svetu, Irak, Severna Afrika, Libija... vse od vojaških objektov, hidroelektrarn, cest, mostov...

Tudi na prehodu v samostojno državo, smo imeli močno gradbeno operativo, reference.... - pustimo zdaj ob strani, da se je kradlo na polno itd...

Ampak nesposobna politika nas je pripeljala tako daleč, da nimamo več sposobnosti, ljudi, operative, znanja, v bistvu nimamo nič za gradnjo najzahtevnejših objektov.
Zakaj pri nas in v soseščini delajo turki, kitajci, indijci? Zato ker imajo reference in so to sposobni zgraditi, mi Slovecni smo šli pa po domače povedano v kuratz.

Narodi iz katerih smo se v času osamosvojitve delali norca nas pa prehitevajo po levi in desni.

In vse to je posledica nesposobnega vodenja države - levih, desnih, črnih, belih , mavričnih

Hanzi

Guru
27. jul 2007
51.492
9.069
113
pri taščici
Ko je zacela propadat gradbena operativa okoli 2010, sem napisal da bomo asfalt glihali z grabljicami in "valjali" z lopato. In res ga. In tudi pri visokih gradnjah ni veliko bolje.

jonny77

Guru
16. sep 2007
13.378
2.449
113
Pomurje
Indijci jim bodo gradili?
Če malo pogledamo v zgodovino smo v Jugi mi gradili zahtevne objekte po celem svetu, Irak, Severna Afrika, Libija... vse od vojaških objektov, hidroelektrarn, cest, mostov...

Tudi na prehodu v samostojno državo, smo imeli močno gradbeno operativo, reference.... - pustimo zdaj ob strani, da se je kradlo na polno itd...

Ampak nesposobna politika nas je pripeljala tako daleč, da nimamo več sposobnosti, ljudi, operative, znanja, v bistvu nimamo nič za gradnjo najzahtevnejših objektov.
Zakaj pri nas in v soseščini delajo turki, kitajci, indijci? Zato ker imajo reference in so to sposobni zgraditi, mi Slovecni smo šli pa po domače povedano v kuratz.

Narodi iz katerih smo se v času osamosvojitve delali norca nas pa prehitevajo po levi in desni.

In vse to je posledica nesposobnega vodenja države - levih, desnih, črnih, belih , mavričnih
Sem mnenja da znanje je, reference tudi, le rokodelcev ni. Zakaj jih ni je pa nova tema.

• Wow
Reactions: Kamele0N

Steve

Guru
13. avg 2007
10.975
3.230
113
Jap in zaključek je vedno isti. Požrešnost. Firmam miljoni, delavcem skleda riža.
Ista tema....zadnjič berem da v eu izumirajo pecikl mehaniki. Ob vsem pecikl boomu jih je vedno manj. Servis računa vsaj 40€ na uro, zaposlen mehanik pa dobi jurja

sajkek

Guru
16. mar 2008
41.747
15.113
113
jaz sem zadnjič zgroženo spoznal da folk hodi na bike fittinge in kasirajo gladko 250€/h. En od teh mojstrov je rekel da nekje cukne 10k na mesec, in bukiran za 2 meseca plus naprej. Lepa igra.
Tu smo.

• Všeč mi je
Reactions: jonny77

tesfalar

Majstr
1. nov 2008
1.224
179
63
Vidiš, spet alter jambranje...
Za obično šraufanje bicikjla je pri 150urah mesečno to 6k€, ko plačaš najem ali obrok nakupa za delavnico, štrom + še par nujnih stvari in daš ostanek v brutobruto, je to koliko?
Glede na to, da za začetek za peciklservis skoraj ne rabiš drugega kot kombinirke, komplet kjljučev in imbusov pa domačo garažo, je nekam malo interesa za to bogatijo pobrat...

kalbo

Guru
7. okt 2013
22.402
11.689
113
jaz sem zadnjič zgroženo spoznal da folk hodi na bike fittinge in kasirajo gladko 250€/h. En od teh mojstrov je rekel da nekje cukne 10k na mesec, in bukiran za 2 meseca plus naprej. Lepa igra.
Tu smo.
Eni so res mojstri, drugi pač samo kasirajo, še zmer morjo pa nekaj vedet. Res dobri so pa bukirani za pol leta naprej. Če je pa ta storitev vredna 250 EUR pa presodi vsak sam. Zarad česa si bil pa ti zgrožen mi pa tud ni jasno. Sicer pa odpri bike fiting servis pa cukni ti teh 10k izi EUR na mesec.

kalbo

Guru
7. okt 2013
22.402
11.689
113
Vidiš, spet alter jambranje...
Za obično šraufanje bicikjla je pri 150urah mesečno to 6k€, ko plačaš najem ali obrok nakupa za delavnico, štrom + še par nujnih stvari in daš ostanek v brutobruto, je to koliko?
Glede na to, da za začetek za peciklservis skoraj ne rabiš drugega kot kombinirke, komplet kjljučev in imbusov pa domačo garažo, je nekam malo interesa za to bogatijo pobrat...
Ja, to bo. Zato pa je tolk pecikl servisov ki dejansko vedo kaj delajo. Dobri so spet bukirani za dva meseca v naprej.