Hrvaška bo še dolgo tesna balkanska vukojebina

corsol

Guru
11. mar 2010
3.491
1.286
113
Kaj ni uničevanje državnih simbolov prepovedano? Vsaj včasih je bilo tako in si v primeru uničenja državne zastave po 15. členu ZJRM-1 pokasiral kazen v višini 50.000 tolarjev. Kako je pa s tem danes in ali je izvajalka, ki je s škarjami uničlila slovensko zastavo poleg nagrade Prešernovega sklada dobila tudi kakšno kazen ter če ne - verjetno ni - zakaj ne? Ker uničenje (verjetno) ni potekalo na javnem kraju?
".....kdor na javnem kraju namenoma zažge ali poškoduje...".

Torej , če ni na javnem kraju....

Matey

AlterZavarovalničar
6. sep 2007
35.035
17.484
113
mosseero - Ma ne more (ne sme no) biti v imenu umetnosti več dovoljeno saj bi se drugače hitro našel kak "umetnik", ki bi za svoj "umetniški performans" izbral kaotično odpiranje bankomata z eksplozivom ali kaj podobnega (ja, vem, pretiravam a grem namerno v ekstrem). Tu je - ob predpostavki, da je uničenje državne zastave še vedno kaznivo pod enakimi pogoji in jaz samo ne najdem zakona/člena, ki bi definiral kazen v evrih - pomoje bolj catch v tem, da zakonodaja predvideva kaznovanje v primeru uničenja državne zastave na javnem mestu kar si razlagam kot problematično zaradi vzbujanja negativnih čustev pri naključnih mimoidočih očividcih, glede na fotografijo umetnice z uničeno zastavo pa menim, da je ta umetniški performans potekal nekje v privatnih prostorih in potemtakem problema ni oz. do kršitve zakonodaje ne pride (tu razmišljam podobno kot corsol ) ali pa je zakonodaja enostavno zastarela in neveljavna, nadomestila pa ni. Ampak tu v tem primeru gre pa potem za drugo problematiko, ki ni vezana na javni prostor in sicer ne gre za uničenje zastave v privat prostoru in ne za dogodek namenjen zgolj nekaj parom očem temveč gre za umetniško dejanje katerega rezultat je javno objavljen ter posledično na voljo na ogled mnogo ljudem, kar pa je potem na nek način že enakovredno uničevanju na javnem mestru pred množico ljudi med katerimi se najdejo tudi taki, ki dotičnega uničevanja zastave Republike Slovenije ne odobravajo.

sad

Guru
24. avg 2007
22.174
10.847
113
Ok, fajn da se pogovarjate o zastavi, ampak na linku je pisalo, da se je dala osemeniti s psom in pa potem je dojila psa.
A se vam res zdi največji problem v zastavi? Pa WTF no?
In komisija ji je podelila finančna sredstva?
Mislim ne vem no. Očitno bo moral tudi tukaj nek Trump priti in raz… celo to sranje. Ker to meni žal ni normalno.

mosseero

fizik´alc
3. sep 2007
20.748
11.930
113
kod Džej-Zija
Matey: napisal sem nekoliko sarkastično, ker določena dejanja se v Sloveniji tolerira. Požig belega križa v Strunjanu ni bil tretiran kot kaznivo dejanje. Rezanje slovenske zastave kot performans (torej namenjeno splošni javnosti) ni kaznivo dejanje (čeprav bi po moji logiki moralo biti), saj je tako kot požig križa tretirano kot umetniško dejanje in delo.

Po drugi strani pa je bil zažig Repetove knjige o Kučanu z določene strani označen kot sovražno dejanje. Tu se zelo lepo vidi različne vatle za različne strani.

sad: o dojilji je bilo veliko prelitega črnila. Njen performans je absolutno abotno dejanje, vredno vsega zgražanja in ne nagrade. Potem pa prebereš utemeljitev, da si nagrado zasluži, ker je tako vestno žrtvovala svoje telo v umetniške namene. In se primeš za glavo.

Nekoč je bil performans Marine Abramovič, da je ležala gola na podstavku, zraven je bilo priloženih kup stvari, raznih orodij, med drugim tudi pištola. Gledalci so lahko z njo počeli, kar so želeli. Jo spolno napadli itd. Nekateri so šli tako daleč, da so jo dejansko hoteli ustreliti, pa so jih ostali gledalci ustavili. Šlo je za preizkušanje, kako daleč človek gre, če umakneš omejitve javne morale in nič ni sankcionirano. TO je performans. Kar je dojilja počela, je pa zoofilija in kot taka kazniva. Ampak spet samo za nekatere.

Matey

AlterZavarovalničar
6. sep 2007
35.035
17.484
113
A se vam res zdi največji problem v zastavi? Pa WTF no?
Ni to največji problem, žal še zdaleč ne. Glede na izpostavljeno v debati (nekje državno zastavo slavijo, pri nas pa režejo ipd.) teer nadaljevanje sem se pač fokusiral zgolj na to, nič drugega.

In komisija ji je podelila finančna sredstva?
Pride to zraven avtomatsko poleg Prešernove nagrade. Problem je torej v podelitvi te nagrade, zakaj je pa to problem je pa že mosseero lepo napisal.

Ker to meni žal ni normalno.
Tebi ni, meni ni pa še marsikomu drugemu tudi ne ampak zgolj to naše dojemanje žal ne bo spremenilo ničesar, kam pa gremo ti je pa že jasno.

• Všeč mi je
Reactions: Hanzi

jello

Guru
22. sep 2008
10.736
4.113
113
Kam gremo je jasno ja. Da je zadela bistvo s tem, da še po sedmih letih razpravljate o njej pa tudi. In da se vžgete vsakič (to je vsaj 3x na leto in ob vsakih volitvah in referendumih), ko kakšno twiter sralo privleče temo na dan.

Matey

AlterZavarovalničar
6. sep 2007
35.035
17.484
113
Da je zadela bistvo s tem, da še po sedmih letih razpravljate o njej pa tudi.
Bistva ni zadela in enako ne tudi odločujoči o veličini tega kulturnega/umetniškega dogodka in ravno zaradi odločitve slednjih se še vedno govori o tem. Če ne bi bila nagrajena za svoje dejanje z najvišjo/največjo kulturno nagrado v RS, bi bila instant pozabljena oz. če ne instant pa definiivno veliko prej kot sedaj, ko sploh ni.

In da se vžgete vsakič (to je vsaj 3x na leto in ob vsakih volitvah in referendumih), ko kakšno twiter sralo privleče temo na dan.
Vžigamo se ne niti približno (vsaj jaz se ne no tako da uporaba množine pri citiranju mojega posta enostavno ni na mestu), pač se jo na vsake toliko časa ob določenih okoliščinah omeni kot enega od par primerov res konkretnih idiotizmov v kulturi in tega čas pač ne spremeni ne glede na to ali poteče 5 ali pa 15 let po dogodku. Ampak vseeno hvala, da si dodal še svoj prispevek k vsemu skupaj, brez tvojega poizkusa relativizacije zadeve bi bila debata enostavno preveč enolična.

Matey

AlterZavarovalničar
6. sep 2007
35.035
17.484
113
P.S. ker ne morem editirati original posta, manjši popravek zaradi površnosti pri pisanju: "uporaba množine pri citiranju mojega posta repliciranju na moj post".

Matey

AlterZavarovalničar
6. sep 2007
35.035
17.484
113
Sem se popravil saj vem, da se zapičiš v vsako napako, ki si jo sposoben najti, če je pa zate vžiganje enostavno spraševanje ali dogodek ustreza definiciji poškodovanja državnega simbola (za kar je po ZJRM-1 v določenih primerih določena tudi kazen), ti pa jaz res težko pomagam. :srce:

jello

Guru
22. sep 2008
10.736
4.113
113
To sploh ni problem, je pa hecno, kot sem napisal, da se to sprašuješ še n-tič v osmih letih.

Ne domišljaj si, če bi se jaz vtaknil samo v vsako petstoto napako ali tvojo nebulozo bi lahko delal samo to.

• Objave ne odobravam
Reactions: leibstandarte

Svobodnjak

Fizikalc
9. sep 2022
604
-4.114
28
1754510719215.png

To dejanje vam je znano? obstaja filmček, ki prikazuje besnenje ženske in udarjanje z zastavo po tleh...če se že hudujete nad domnevnimi skrunitvami simbolov države.

• Haha
Reactions: Matey

Matey

AlterZavarovalničar
6. sep 2007
35.035
17.484
113
Poznano, poznano. Ženska ni delovala ravno najbolj uravnovešena. Kar se pa zastave tiče - je bila po temu performansu uničena? Ni bila kajne? No sej.

• Haha
  • Všeč mi je
Reactions: jonny77 in 8888