Hrvaška bo še dolgo tesna balkanska vukojebina

Jabe

Guru
1. okt 2007
15.201
7.634
113
Eno so nocitve, drugo pa konobe. Zadnja leta sem jaz imela občutek, da Plodine pokajo po šivih, lokali malo manj...

Steve

Guru
13. avg 2007
10.218
2.205
113
Glavno da Slovenec še vedno prepričan kako gre Hrvatom slabo (vsaj slabše kot nam), ker mu je Stipe v lokalni konobi rekel da letos je pa res slabo, med tem ko mu je Golob rekel, da nam pa vsi zavidajo.

zaenkrat ... 11% več kot lani ...

Fino bi bilo, če ti in tebi podobni malo začnete ločit hrvate od hrvatov.
Hrvat v Splitu nima točno nobene veze s hrvatom v Kninu ali Osijeku. Prvi služi bajne pare na naš račun, drugi je že davno odseljen v nemčijo zaradi obupne revščine. V Osijeku je pustil samo svoje ostarele starše.
Ali zakaj točno so hrvati v svetovni špici v odseljevanju, če jim gre tako zelo dobro?
In kontra vprašanje: zakaj Slovenci ne drvimo množično iz države, če nam je bojda tako hudo?

Vem, čisto preveč mentalne gimnastike za ponedeljek. Se boš lahko javil po premisleku do srede?

Za tiste, ki ste mentalno na nivoju citiranega kolega: Hrvaške so v bistvu 3. Obala, ZG z okolico do slo meje in "ostalo".
Skozi to "ostalo" sem se nedavno vozil. Videl sem že marsikaj, ampak po tej poti sem res ostal brez besed. Take revščine in bede ne vidiš v sosednji bosni. Ene 40km dolga cesta bede. Četrt porušeno od vojne, ostalo na silo poflikano s cigli. Vse hiše brez fasade. Na celi relaciji nobene trgovine, pumpe, podjetja...nič. Tu pa tam kaka živa duša v zelo zrelih letih.
In tem hrvatom naj mi zavidamo?

MrDaco

Guru
11. sep 2007
12.910
7.071
113
To enostavno ne more biti res. Ker je večina Cro v glavnem prazna.
Ta vikend oziroma to soboto je bilo opaziti večji pritok turostov, ker se je prvič začela delat kolona do cestniske postaje za Gruškovjem in se je začela dalšat proti Podlehniku. Do zdaj nekih bistvenih kolon iz severa ni bilo. Ampak smo že globoko v sezoni. Kako pa oni delajo statistiko pa ne vem.
Hrvat v Splitu nima točno nobene veze s hrvatom v Kninu ali Osijeku. Prvi služi bajne pare na naš račun, drugi je že davno odseljen v nemčijo zaradi obupne revščine. V Osijeku je pustil samo svoje ostarele starše.
Ali zakaj točno so hrvati v svetovni špici v odseljevanju, če jim gre tako zelo dobro?
In kontra vprašanje: zakaj Slovenci ne drvimo množično iz države, če nam je bojda tako hudo?

Vem, čisto preveč mentalne gimnastike za ponedeljek. Se boš lahko javil po premisleku do srede?

Za tiste, ki ste mentalno na nivoju citiranega kolega: Hrvaške so v bistvu 3. Obala, ZG z okolico do slo meje in "ostalo".
Skozi to "ostalo" sem se nedavno vozil. Videl sem že marsikaj, ampak po tej poti sem res ostal brez besed. Take revščine in bede ne vidiš v sosednji bosni. Ene 40km dolga cesta bede. Četrt porušeno od vojne, ostalo na silo poflikano s cigli. Vse hiše brez fasade. Na celi relaciji nobene trgovine, pumpe, podjetja...nič. Tu pa tam kaka živa duša v zelo zrelih letih.
No in tale mentalna gimnastika ti pove, da se izseljujejo iz krajev ki niso strogo Primorje in niso Zagreb z okolico ali Karlovac. Zakaj? Ja kaj naj si počnejo v Liki, Kninu, Osijeku? Pri njih je centralizacija še bolj izrazita. Ampak owerall, povprečje pač pove, da so se omenjene glavne regije razvile v večino in se kot take z lahkoto postavijo ob bok Slovencem in nas počasi že gledajo zviška.

irwin

Majstr
13. mar 2008
1.585
486
83
Bom te popravil malo. Zg z okolico max 30 km, Istra, vse ostalo. Tako gredo tudi potem " zakoni ekonomije in obicajev".

Steve

Guru
13. avg 2007
10.218
2.205
113
stevan osnovno pravilo, ne delaj zaključkov na osnovi ekstrema, ki si ga videl

Osnovno pravilo: pogledam malo številke, preden stresam na pamet neke izjave, ki se skladajo z mojim pogledom.

Točka 5

Lani je iz Istre spakiralo enako število ljudi kot iz Osijeka. V bistvu se odseljujejo iz skoraj da vseh regij dokaj enakomerno. Ker tudi na obali obstajajo zmagovalci in poraženci.
Torej mentalna gimnastika dacotu vseeno ne gre najbolje od rok.

In če je to povprečje tako super, zakaj se masovno izdelujejo?

MrDaco

Guru
11. sep 2007
12.910
7.071
113
Osnovno pravilo: pogledam malo številke, preden stresam na pamet neke izjave, ki se skladajo z mojim pogledom.

Točka 5

Lani je iz Istre spakiralo enako število ljudi kot iz Osijeka. V bistvu se odseljujejo iz skoraj da vseh regij dokaj enakomerno. Ker tudi na obali obstajajo zmagovalci in poraženci.

V tabelah manjka koliko procentualno se izseli ljudi iz določenih regij. Ampak glede na številke sem vzel primerjavo Krapina in Zagreb. Iz Krapine se je leta 24 izselilo 20% iz Zagreba pa zgolj 2% prebivalcev. Tako da pod vprašaj postavljam tvoje trditve o enakomernosti.

MrDaco

Guru
11. sep 2007
12.910
7.071
113
Sicer pa bolj kot to naj nas skrbi, da se iz Slovenije izseli vsako leto 21.000 ljudi, priseli pa 33.000. Z trebuhom za kruhom gredo Slovenci, k nam pa se masovno selijo Albanci, Kosovarji in Bosanci. Tukaj bodimo raje pametni in začnimo pometat pred svojim pragom.

netko

Guru
25. jul 2007
7.212
2.520
113

Točka 5

moja opazka gre na tole

in za zaključek, če bomo še naprej imeli pololmljene grablje in počena korita na vladi nas bodo tudi oni poscali v dveh do treh letih, zdej a je to za zavidat ali ne pa ti presodi

piagolo

Guru
22. nov 2009
7.763
4.213
113

Stiv, kje so to vozil, vsaj približno traso teh 40 km bede podaj.

jello

Guru
22. sep 2008
10.678
4.107
113
Razvoj države se kaže v vukojebini in razliki med vukojebino in razvitim delom. Ni treba prav daleč, streljaj čez mejo bo dovolj, do varaždina, zaprešiča ali ivanič grada. Lahko pa po lokalnih cestah do črnega morja, spotoma pogledat še zakaj so madžarske, romunske in bolgarske haloze v eu.

Ytbnd

Guru
2. mar 2010
17.176
6.138
113
Stiv, kje so to vozil, vsaj približno traso teh 40 km bede podaj.
Od Karlovca proti Plitvicam po stari cesti.

Karlovac, Cerovac Vukmaćki... smer jug po cesti 1 do Slunja, Plitvička jezera, Korenica - Gospić (cesta 25 in 50)

Relacija Gospić - Gračac (cesta 50).
Relacija Korenica - Frkašić , skozi Dobroselo, Mazin (cesta 218)..

Ali cesta 5203, Dobroselo, Doljani, Brotnja, Kupirovo, Otrić, in dalje po cesti 1 do Knina.

Ali kačje ride:
Orlić, Riđane, Štikovo, Lemeško sedlo, Maovice, Petrovio, Subotic, Otišić, Krunici, Maljkovo

Ali kačje ride 2 : Karlobag , Šušanj Cesarički, Brušane, po D25

• Všeč mi je
Reactions: Robert

Steve

Guru
13. avg 2007
10.218
2.205
113
Od Karlovca proti Plitvicam po stari cesti.

Karlovac, Cerovac Vukmaćki... smer jug po cesti 1 do Slunja, Plitvička jezera, Korenica - Gospić (cesta 25 in 50)

Relacija Gospić - Gračac (cesta 50).
Relacija Korenica - Frkašić , skozi Dobroselo, Mazin (cesta 218)..

Ali cesta 5203, Dobroselo, Doljani, Brotnja, Kupirovo, Otrić, in dalje po cesti 1 do Knina.

Ali kačje ride:
Orlić, Riđane, Štikovo, Lemeško sedlo, Maovice, Petrovio, Subotic, Otišić, Krunici, Maljkovo

Ali kačje ride 2 : Karlobag , Šušanj Cesarički, Brušane, po D25

Jap, vse to je ostala hr. Jaz konkretno sem se vozil od siska do hr kostanjevice. Za prečrtano tablo Sisak je 3.rd world stuff

Steve

Guru
13. avg 2007
10.218
2.205
113
Razvoj države se kaže v vukojebini in razliki med vukojebino in razvitim delom.
Bingo. Ena modra bosanka mi je nekoč rekla: razvitost države se vidi po podeželju.
In to je najbolj vidno po bivših vzhodnih državah. Prestolnice spimpane do onemoglosti, vse ostalo težka žalost.
Kdo misli da je pri nas blazna razlika med lj in prekmurjem ali posavjem, naj si pogleda 30km izven vseh teh prestolnic

• Všeč mi je
Reactions: Robert