Hranjenje podatkov pri operaterjih?

krajc

Zelenc'
28. avg 2020
3
1
3
Zanima me, koliko časa so operaterji dolžni hraniti podatke o komunikaciji med telefonskimi številkami? Da npr. v svoji bazi lahko pogledajo, če je res mene lani 30.12. klicala neka povsem določena telefonska številka? Ali za SMS komunikacijo...
Vem, da posamezniku brez nekega upravičenega razloga podatkov operater ne bo kar dal, ampak me zanima, koliko časa jih pa sploh hrani?
 

bizi

Guru
21. nov 2007
27.271
-2.004
113
Kočevska
Bilo je dve leti, ne vem pa, če so v novejšem času kaj spremenili. Vpogled je pa samo na podlagi sodne odločbe.
 

Ginginova

Guru
28. jul 2007
6.522
1.403
113
Zakon o podatkovni retenciji je padel že davno, zraven je še GDPR uletel, in ni dve leti, dejansko je realnost "čim manj časa".

Odvisno na kateri člen in pravne podlage se posamični operater oprime, vendar je konsenz, da praviloma za dlje kot za 6 mesecev nazaj operater ne sme držati prometnih podatkov, oz. težko dokazuje, da ima pravno podlago za to, da bi jih lahko dlje držal v ne-anonimizirani obliki.

Dlje se lahko drži le podatke za posamične primere, kjer je sodišče zahtevalo zavarovanje dokaznega materijala/podatkov ali pa tečejo kaki sodni in reklamacijski postopki. Pri slednjem se potem držijo samo specifični podatki za posamične številke do izteka postopka, praviloma v obliki, kot se jih je poslalo na sodišče, agencije, ipd ...