Homeopatska zdravila

Mamca

Carica
12. avg 2009
2.404
116
63
Se strinjam in se opravičujem; nisem bila dovolj natančna, morala bi reči v okviru prostorov fakultete (nisem vedela, da posojate). Kar me je spravilo v smeh je to, da si zgoraj govoril o zabitosti populacije, kar naj bi bil glavni vzrok za to, da se "primejo" take neumnosti kot je homeopatija, hkrati pa so bila predavanja namenjena, no...., khm...., točno določeni populaciji. Ampak dobro, tudi to si pojasnil in v nadaljevanju te svoje kolega tudi zelo slikovito poimenoval.
Glede tega, da se nekateri kar naprej spotikajo v to tvoje odgovarjanje nam, zaslepljenim in zblojenim, pa tole: jaz zelo cenim, da odgovarjaš in da pri tem nisi nesramen (razen do svojih kolegov, hehe). Rekla sem že, da se o tem zelo rada pogovarjam, to pa zato, ker dvomim. Vedno dvomim. Ti si pač prepričan, jaz pa ne.
Razveselilo me je, ko sem videla, da je predavanje homeopatije namenjeno medicincem, kot me je razveselilo tudi to, da spoznavate NDE (zadnje pa mogoče res v okviru fakultete). Upam, da bo to nekoč kdo dokončno raziskal in da mi ne bo več treba dvomiti in da bom našla svoj "duševni mir"
wink-1.gif

Vseeno bi te rada še kaj vprašala s področja medicine, pa bom ob kakšni drugi priliki, da ne bom morila v tej temi. LP

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Mogoče bi res moral bolj eksplicitno napisati, da so največji idioti ravno strokovnjaki, ki verjamejo v psevdoznanstvene zablode s svojega področja.

- zdravniki, ki verjamejo v dejansko delovanje alternativne medicine (homeopatija...)
- antropologi in genetiki, ki npr. verjamejo v kreacijo človeštva.
- fiziki, ki zagovarjajo kreacijo Vesolja.

Pa še kak primer bi se našel. Laiki zelo težko ločijo argumente obojih in glavni problem je, ker stroka izgublja zaupanje ljudi, ki je tu zelo pomembno.

O NDE se kar nekaj govori v okviru nevrologije in biokemije. Sicer so nekateri profesorji precej nejevoljni, ker kmalu pride do kakšne podobne debate kot tule, ko so nekateri užaljeni, da se jim rušijo življenjski principi.

Za vprašanja s področja medicine pa veš, da sem kadarkoli na voljo ;-).

disco

Fizikalc
21. jul 2007
1.102
0
36
Nisem bral cele teme, imam pa dolgoletne izkusnje iz homeopatije, ki so vse pozitivne. Moja hci je dobila atopicni dermatitis, ko je bila stara 4 mesece. Zdravnik je predpisal kortikosteroide (al kako se napise), vendar smo bili proti, zato nam je pediater svetoval homeopatijo. V Ljubljani sva z zeno nasla homepatinjo, ki je tudi zdravnica in po uvodnem pogovoru sva bila zadovolja. Treba je tukaj napisat, da veliko homepatov nima pojma kaj dela (dobesedno) in tako mecejo slabo luc na tiste, ki dejansko znajo pomagat. No, moja hci si je samo z uporabo homepatskih zdravil, v 3 mesecih popolnoma ocistila kozo in se ji do sedaj (4 leta) ni pojavilo nazaj. Jaz sem imel npr. probleme z migrenami nekje dve leti in ko sem pojedel eno homepatsko zdravilo, sem prvo dva dni ležal z najhujšimi glavoboli in slabostjo, in v čisti temi, potem pa je vse minilo in sedaj je tega tri leta in še nisem imel migrene. Tudi žena ima enake izkušnje. So pa to homepatska zdravila na recept oz. jih dobiš točno zate. Obstajajo tudi generična, ki so npr. proti pikom za imunski sistem in podobno. Ubistvu mi sploh ne hodimo rednem zdravniku (razen ce je hudo), ampak se zdravimo homeopatsko. Ko gres nekajkrat na razgovor, si homeopatinja naredi tvoj profil in kasneje samo poklices in poves kaj ti je in dobis naslednji dan zdravilo.

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36
Imunske bolezni otroštva so pogosto samoomejujoče in izginejo po parih mesecih in se pogosto nikoli več ne ponovijo. Razne alergije na hrano in podobno. Imunski sistem se adaptira in simptomi izginejo.

To sta vedela tako pediater (ki je hotel s kremo samo pospešiti kožne simptome in hčerki skrajšati tegobe) kot tudi homeopat (upam vsaj...), ki je sicer nikoli ne bi "zdravil", ker bi lahko močno poslabšal situacijo, če bi šlo za resno kožno obolenje.

Citat:
Ubistvu mi sploh ne hodimo rednem zdravniku (razen ce je hudo).

S tem si (morda nevede) povedal tudi bistvo tega, kar si jaz mislim o alternativni medicini.

Pomaga? SUPER! Ni predrago? Še bolj super (nerad vidim, da ljudi odirajo za skoraj prazen nič). Imajo čas za pogovor z vami? Še trikrat bolj super (ZZZS plača zdravnikom 7 minut za celoten postopek).

Boš šel k zdravniku, če bo hudo? Seveda.

zmaga.gif

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.472
5.001
113
Citat:
Uporabnik Jernej pravi:Za vprašanja s področja medicine pa veš, da sem kadarkoli na voljo ;-).
Zakaj 30 let star človek umre od gripe, če se ravna po načelih uradne medicine?
Saj veš, da je provokacija, ampak smešni so mi tvoji odgovori, ko na današnji stopnji znanosti zagovarja izključno znanost. Jaz verjamem, da je z matematičnim modelom možno izračunati, kaj bom imel v mislih čez eno uro. Prav tako je z matematičnim modelom možno določiti tvoj odgovor in ali ga boš podal. Samo danes in še mnogo, mnogo stoletij to ne bo mogoče, ker imamo enačbo s preveč neznankami. Do takrat pa puščam ljudem, da verjamejo v tisto, kar mislijo, da jim olajša življenje. Danes smo še daleč od takega poznavanja sveta, da bi lahko človeku odrekli njegovo vero, ker ta stvar preprosto pri nekaterih odlično deluje. Ali skozi homeopatijo ali skozi razne religije ali enostavno človek verjame in zaupa v svojega zdravnika in njegove odločitve.
Verjamem, da je stvar na koncu povsem dokazljiva in ni nič mističnega notri. Samo danes še nismo tam, ko bi te postopke znali kako drugače prožiti, kot da pri posamezniku uporabimo tisto, kar "vžge" njegovo notranje zavedanje. Na materialnem, snovnem dojemanju smo še daleč preveč bosi, da bi razumeli, kaj točno se zgodi v nas.

disco

Fizikalc
21. jul 2007
1.102
0
36
Mislim, da se oba strinjava, da je skoda zgubljat cas, ker imam vsak svoje mnenje.

Bom pa repliciral na to, da hodimo zravniku, ko je hudo. Pri nas smo vsi alternativno usmerjeni, vendar ne tako, da ce vidim, da ima hci 40 vrocine, da je ne bom peljal zdravniku, oz. ce bo veckrat bruhala v enem dnevu, da je ne bom na infuzijo peljal. Mi doma poskusamo odkrit vzrok bolezni in je vedno psihicnega vzroka in potem ta vzrok zdravimo s homeopatijo. Momentalne simptome pa blazimo z redno medicino, ce je potrebno. Mene, ce boli glava in da je to zaradi vremena ali ker sem neprespan, pojem tableto in mi pomaga. Ko pa sem imel 40 vrocino, pa sem sel po antibiotike. Po drugi strani pa sem imel od malih nog probleme z mehurjem, ki sem si jih pozdravil homeopatsko pred kaksnimi petimi leti, ko me je zdravnica hotela poslat na ne vem kaksne bolece raziskave.

Pri homeopatiji je tudi zelo odvisno kako clovek odreagira. Eni potrebujejo zdravilo z veliko potenco, drugim je dovolj ze majhna. To je tisto, kar mora homeopat zadet. Ponavadi je dober homeopat tisti, ki ti vedno da samo eno zdravilo, med tem ko nekateri sprobavajo in vsak teden dobis novega, ker ni efekta.

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36
Citat:
Uporabnik Pepe pravi:
Zakaj 30 let star človek umre od gripe, če se ravna po načelih uradne medicine?

Zato ker večina smrti, povezanih z gripo, ni direktno povezanih s škodljivim delovanjem virusa samega, ampak zaradi neprimernega odziva našega imunskega sistema. In kdo ima najboljši imunski sistem? Takšen, ki je dovolj močen, da uniči tudi samega sebe v zelo kratkem času? Odgovor je v tvojem vprašanju.

Glede tvoje provokacije. Odgovor je enostaven. Izbira, da si boš na trenutno (pazi, trenutno!) neodgovorljivo vprašanje odgovoril z izmišljeno zablodo, je strahopetna in potencialno nevarna, saj privablja takšne in drugačne manipulatorje (homeopati, religije...).

Verjamem, da ljudem prinaša uteho in to tudi razumem. Enako kot prepovedane droge prinašajo uteho marsikomu. Pa to ne pomeni, da so nekaj pozitivnega na tem svetu. Enako kot zablode, o katerih je govora tu, svojim uporabnikom izkrivijo pogled na realnost.

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Opisal si tipičnega placebo reaktorja. Ko imajo simptomi psihični vzrok, te pozdravi KARKOLI, samo da verjameš v to.

Si pa najverjetneje star toliko, da še nisi imel veliko izkušenj z boleznimi, ki imajo nepsihološki (torej dejanski stvarni) vzrok. Well... na tem mestu te utegne homeopat učinkovito poslati v prezgodnji grob, ti se mu boš pa še zahvaljeval za to.

Tako da previdno... kot laik boš zelo težko ločil, kdaj so simptomi psihološki in kdaj ne. Včasih je to celo nemogoče brez nadaljnih preiskav. Grozljiv glavobol je lahko samo glavobol, lahko pa je prirojena anevrizma, ki je tik pred razpokom in zaradi katere boš v 24urah umrl.

Tako da ti želim srečno roko pri odločitvah. Ker ne počneš nič drugega kot na nek način kockaš s svojim življenjem in življenjem svojih bližnjih. Dokler je sreča na tvoji strani, je občutek neverjeten. Ampak slejkotprej se bo obrnila. House (pa glej to v smislu igralnic ali pa priimka) always wins.

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.472
5.001
113
Citat:
Uporabnik Jernej pravi:Opisal si tipičnega placebo reaktorja. Ko imajo simptomi psihični vzrok, te pozdravi KARKOLI, samo da verjameš v to.
Definitivno je to res. Samo zakaj ne bi tega izkoriščali?
In če bi bral tvoje naprej: zakaj ljudje gredo v prezgodnji grob tudi, ko so podvrženi uradni medicini? Aja, takrat so umrli po doktrini, sicer jih je zapacal homeopat
bonk.gif
.

ferdo

Guru
3. sep 2007
10.479
3.884
113
Ljubljana
hmpg.net
Jernej, če prebereš svoje odgovore, lahko dogovoriš vsem, tudi sebi. Samo vse moraš sestaviti.
1. Moderna uradna javna medicina nima časa za pacienta.
2. Ljudje radi vidij(m)o, da nas kdo posluša, ko mu razlagamo, kaj nas boli
3. Veliko tegob in bolezni se da ozdraviti z autosugestijo ali odpravo vzrokov. Homeopati velikokrat dajejo diete, ki niso škodljive, ampak so v skladu z znanstvenimi dognanji na področju prehranjevanja. In tako (ne) hote odpravijo vzrok za alergije.
4. Placebo efekt ima lahko neverjeten učinek. (Tale je recimo zanimiv: http://www.badscience.net/2007/09/acupuncture-and-back-pain-some-interesting-background-references/)

Skratka. Da homeopatija pomaga, pa ne zaradi tega, ker bi homeopatska "zdravila" pomagala, ampak zato, ker ljudje verjamejo da pomaga.
In moderna medicina si je s svojim odtujenim pristopom, pri nas kombiniranim z nezmožnostjo priznavanja lastnih napak, naredila medvedjo uslugo in zato alternativci tako dobro uspevajo.

PS. Se pa ne strinjam s teboj, da ima zadeva lahko učinek, če je poceni. Javno zdravsvo je poceni, in je zanič. Isti doktor privat je vrhunski (pa dela povsem enako). Enako je s hoemopatskimi "zdravili". Tista, ki so poceni ne delajo, draga so pa vrhunska. Kaj češ. Ljudje so radi ovce:)

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Tebi se niti sanja ne, koliko ljudi, še posebej rakavih bolnikov, gre v prezgodnji grob zaradi homeopatov in drugih alternativcev.

Na onkološkem inštitutu vsak dan videvajo paciente, ki prihajajo, ker jih homeopat noče več. Pa ne zato, ker bi mislil, da jim ne more več pomagat. Kje pa... Moti ga, ker je njihov rak prilezel do stadija, ko se začno tkiva razgrajevati in to tako smrdi, da mu odženejo vse druge "stranke".

Seveda gre kdo v prerani grob tudi pri zdravniku. Nihče ni popoln in zdravniki niso izjeme. Napake se dogajajo. Absolutno ni prav, da se o tem ne govori.

Ni pa to nikakršen argument ZA alternativno zdravljenje, ko gre za dejanski fiziološki problem.

To je tako kot da bi motorist rekel, da je vožnja z motorjem varnejša, ker je na cesti več nesreč avtomobilistov kot motoristov.
bonk.gif

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Beri moj odgovor disco-tu.

Laik ne bo mogel ločiti, kdaj bo placebo ok, kdaj pa ne. Poizkušanje je marsikdaj nevarno, ker je odlašanje s pravilno terapijo lahko zelo nevarno.

Apollo8

Mahoney
15. avg 2007
15.118
6.924
113
Citat:
Uporabnik disco pravi:
Nisem bral cele teme, imam pa dolgoletne izkusnje iz homeopatije, ki so vse pozitivne. Moja hci je dobila atopicni dermatitis, ko je bila stara 4 mesece. Zdravnik je predpisal kortikosteroide (al kako se napise), vendar smo bili proti, zato nam je pediater svetoval homeopatijo. V Ljubljani sva z zeno nasla homepatinjo, ki je tudi zdravnica in po uvodnem pogovoru sva bila zadovolja. Treba je tukaj napisat, da veliko homepatov nima pojma kaj dela (dobesedno) in tako mecejo slabo luc na tiste, ki dejansko znajo pomagat. No, moja hci si je samo z uporabo homepatskih zdravil, v 3 mesecih popolnoma ocistila kozo in se ji do sedaj (4 leta) ni pojavilo nazaj. Jaz sem imel npr. probleme z migrenami nekje dve leti in ko sem pojedel eno homepatsko zdravilo, sem prvo dva dni ležal z najhujšimi glavoboli in slabostjo, in v čisti temi, potem pa je vse minilo in sedaj je tega tri leta in še nisem imel migrene. Tudi žena ima enake izkušnje. So pa to homepatska zdravila na recept oz. jih dobiš točno zate. Obstajajo tudi generična, ki so npr. proti pikom za imunski sistem in podobno. Ubistvu mi sploh ne hodimo rednem zdravniku (razen ce je hudo), ampak se zdravimo homeopatsko. Ko gres nekajkrat na razgovor, si homeopatinja naredi tvoj profil in kasneje samo poklices in poves kaj ti je in dobis naslednji dan zdravilo.

V okviru nekega usposabljanja smo imeli nekaj dni tecaje z psihiatrom ki je sicer policijski pogajalec v primeru ugrabitev etc. No in njegova specialnost je seveda profiliranje ljudi v izjemno kratkem času.

In po dveh dneh omeni, da je 90% migren čisto psihološkega izvora. In neka kolegica izjavi "ne ker jaz jih imam in niso psihološkega izvora"
In on: "So. Se bova kasneje pogovorila - veste to ni nič takega se da hitro rešit"
Ona: "Ne ne, ne razumete, niso psihološkega izvora"
On: "Ne ne vi ne razumete - SO."

No in sta se pogovorila. Ne vem pa a jih še ime ali ne. Hotel sem ti povedat da je velika verjetnost da pašeš med 90% in tam vsak placebo pomaga (ok verjetno so primeri ki jih je treba z zdravili zdravit tudi če je zadeva psihološkega izvora).

Osebno sem poznal Hribernika (vrnil zdravniško licenco, bil med homeopati precej priznan žal tragično preminil) ampak če se ne motim je on kot zdravnik znal ocenit kdaj je moral pacienta k zdravniku poslat. Ker sicer bi s emu slej ali prej zgodil kak tragičen primer (glede na količino pacientov ki naj bi hodili k njemu)

Flacco

Pripravnik
17. mar 2009
273
0
16
Citat:
Uporabnik disco pravi:
Mislim, da se oba strinjava, da je skoda zgubljat cas, ker imam vsak svoje mnenje.

Bom pa repliciral na to, da hodimo zravniku, ko je hudo. Pri nas smo vsi alternativno usmerjeni, vendar ne tako, da ce vidim, da ima hci 40 vrocine, da je ne bom peljal zdravniku, oz. ce bo veckrat bruhala v enem dnevu, da je ne bom na infuzijo peljal. Mi doma poskusamo odkrit vzrok bolezni in je vedno psihicnega vzroka in potem ta vzrok zdravimo s homeopatijo. Momentalne simptome pa blazimo z redno medicino, ce je potrebno. Mene, ce boli glava in da je to zaradi vremena ali ker sem neprespan, pojem tableto in mi pomaga. Ko pa sem imel 40 vrocino, pa sem sel po antibiotike. Po drugi strani pa sem imel od malih nog probleme z mehurjem, ki sem si jih pozdravil homeopatsko pred kaksnimi petimi leti, ko me je zdravnica hotela poslat na ne vem kaksne bolece raziskave.

Pri homeopatiji je tudi zelo odvisno kako clovek odreagira. Eni potrebujejo zdravilo z veliko potenco, drugim je dovolj ze majhna. To je tisto, kar mora homeopat zadet. Ponavadi je dober homeopat tisti, ki ti vedno da samo eno zdravilo, med tem ko nekateri sprobavajo in vsak teden dobis novega, ker ni efekta.

Kako? Če praviš da migrene nimaš že 3 leta.

Mamca

Carica
12. avg 2009
2.404
116
63
Čeprav je tema že stara, tole enostavno moram prilepit; http://www.kvarkadabra.net/article.php/Homeopatsko-Nedelo
Včeraj sem namreč med brskanjem po Kvarkadabri čisto naključno (
wink-1.gif
našla članek , ki zelo lepo osvetljuje homeopatijo (pove praktično isto, kot je navajal že Jernej) in res mislim, da bi ga moralo prebrati čimveč ljudi, ki se zatekajo (ali pa bi se) k homeopatom . Prebrati je vredno tudi zanimive komentarje spodaj.