[gradnja za trg] detajl venca ob ostrešju

tony

Guru
23. jul 2007
10.187
1.740
113
Gledam ene bajte, seveda gre za gradnjo za trg in z zanimanjem opazujem detajl venca ob ostrešju na levi strani ob prekladi za okno, kjer izgleda, kot da so se izgubili pri projektiranju (desna stran ni tako problematična)... Na levi jim pri enem od zidakov dejansko zmanjka prostora za venec in zdi se, da je ta tam bolj zaradi lepšega in ne drži ničesar... Je to OK?

Vidi se tudi šparanje z malto, vmes je en cegel kar položen "v votlo" (verjetno zato, ker bodo tam čez še eno cev (verjetno za elektriko rolete ali pa klimo?) speljali ven na fasado, na eni od slik se tudi vidi modra cev na istem mestu)... Se tak zidak da še kasneje normalno vgraditi v steno?

Zanimiva je tudi zidava na eni od slik, kjer so steno podstrešja pozidali kar brez venca ob ostrešju... Je to OK?

Hvala vsem za nasvet!

Priponke

• image000000.jpg
    image000000.jpg
    110,3 KB · Ogledi: 71
  • image000000 (2).jpg
    image000000 (2).jpg
    138,5 KB · Ogledi: 69
  • image000000 (4).jpg
    image000000 (4).jpg
    86,1 KB · Ogledi: 73
  • image000000 (5).jpg
    image000000 (5).jpg
    79,3 KB · Ogledi: 71

Jabe

Guru
1. okt 2007
15.042
7.463
113
Na prvi in drugi sliki se ne vidi dobro kako je spirovec zamaknjen glede na venec... Ali se dotikata, ali je spirovec v celoti notri zamaknjen?

Kar se tice betona - ze vec kot 10 let nazaj, ko je bil Evrokod 8, je bila zahteva da se vsaka zidana nosilna stena začne in zaključi z vertikalno vezjo, mora imeti vertikalno vez na vsaki strani odprtine večje od 1,5 m2, pod odprtino bi moralo biti povezano s horizontalno vezjo pri večjih odprtinah ipd...

Manjka AB se kje drugje, torej. Pa to je bilo vec kot 10 let nazaj, ko se je meni statika risala. Ce je danes kaj drugace, so zahteve samo se ostrejse...

• Všeč mi je
Reactions: tony

tony

Guru
23. jul 2007
10.187
1.740
113
Na prvi in drugi sliki se ne vidi dobro kako je spirovec zamaknjen glede na venec... Ali se dotikata, ali je spirovec v celoti notri zamaknjen?
Česa se ne vidi pri špirovcu, kakšno je ime slike?

Na sliki image000000.jpg se zdi največji problem, da je venca pri prekladi komaj za vzorec...

Jabe

Guru
1. okt 2007
15.042
7.463
113
000000 in 000000(2)...
Tukaj me ne iteresira statika, ta sploh ni za omenjat v sitem stavku s temli skropucali...

Torej ali je spirovec v kateremkoli delu naslonjen na venec (se dotikata) ali je spirovec bolj notri in je vmes luft?

tony

Guru
23. jul 2007
10.187
1.740
113
Na prvi sliki se zdi, da špirovec dejansko počiva na vencu (zato ima nek podstavek spodaj), na desni strani pa... Kdo ve? :D Mene na prvo žogo niti ni zmotilo ( :zardelalter: ) ampak dlje ko gledam, bolj se res zdi možno, da špirovec stoji kar malo v luftu :cheer:

Slika image000000 (5).jpg pa ni problematična, ker tisti trikotnik ceglov ni nosilen? Se ne bi ob potresu ti zidaki raztresli ven in not v bajto?

tony

Guru
23. jul 2007
10.187
1.740
113
"Tukaj me ne iteresira statika, ta sploh ni za omenjat v sitem stavku s temli skropucali..."

Tole torej definitivno ni za kupit? :D

Jabe

Guru
1. okt 2007
15.042
7.463
113
ampak dlje ko gledam, bolj se res zdi možno, da špirovec stoji kar malo v luftu :cheer:

saj to je preferenčno...

Zdaj čez prst, na 000000(5) tisti trikotnik na vrhu - pač en parapetek, da veter skos ne piha. Ne nosi ničesar, razen samega sebe. To je še najmanj... Kot na prvih slikah 000000 in 000000(2), če zadnja vrste ceglov ne bi imela venca okoli, ampak bi bil ravno potegnjen na drugi konec na višini, kjer je lega.

P.s.
Protipotresna gradnja ni enako bajta brez posledic odnese ob potresu. To pomeni, da se ne sesuje kar takoj sama vase, dasiravno tisti zidek se zna, ampak da zdrzi nekaj casa, da clovek ven pride. Po domac...

"Tukaj me ne iteresira statika, ta sploh ni za omenjat v sitem stavku s temli skropucali..."

Tole torej definitivno ni za kupit? :D

tole je na princip kakor pade pa pade, če izgleda takole, kako je šele narejeno, kar je na uč skrito. Verjamem na besedo, da je železa tok, kot mora biti, kjer še sploh je, pa da je marka betona ustrezna pa zvibriran dobr brez lukenj - na tistih vertikalah in horizontalah(?), ki sploh so :rolleyes:

Saj fasada vse pokrije - tam se bo pa pukle in obrise striropora videlo šele malo kasneje, ampak takrat se bo za ukvarjat z črnimi fleki po fasadi. Ki bo bržkone snežno bela...

• Všeč mi je

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.468
4.367
113
Gledam ene bajte, seveda gre za gradnjo za trg in z zanimanjem opazujem detajl venca ob ostrešju na levi strani ob prekladi za okno, kjer izgleda, kot da so se izgubili pri projektiranju (desna stran ni tako problematična)... Na levi jim pri enem od zidakov dejansko zmanjka prostora za venec in zdi se, da je ta tam bolj zaradi lepšega in ne drži ničesar... Je to OK?

Vidi se tudi šparanje z malto, vmes je en cegel kar položen "v votlo" (verjetno zato, ker bodo tam čez še eno cev (verjetno za elektriko rolete ali pa klimo?) speljali ven na fasado, na eni od slik se tudi vidi modra cev na istem mestu)... Se tak zidak da še kasneje normalno vgraditi v steno?

Zanimiva je tudi zidava na eni od slik, kjer so steno podstrešja pozidali kar brez venca ob ostrešju... Je to OK?

Hvala vsem za nasvet!

Mi nimamo venca na profilu podstrešja, samo cigestena naslonjena na špirovec na zgornji strani. Niti ne rabiš venca ker to ni nosilna stena. Koneckoncev tudi ne rabiš zidanega "profila" strehe, so velikokrat kar leseni ali montažni (OSB, gips).

Zgornje lege so lege "v škarjah" in nosijo lastno maso špiravcev vklinjeno v škarje, skratka tam spodaj ne rabiš nič podložit ker stoji samo. Če gledaš kako delajo streho stojijo te "lege" v luftu in pod njim ne rabiš nobenih preklad.

Druga stvar so spodnje lege ki so ponavadi na AB stebrih in pa potem končna lega ki je na AB vencu zgornjega nadsropja oz. koliko je pač poviška mansarde.

(razmaki ipd. so stvar tolerance zidarjev, ker delajo načeloma to prej preden pride tesar na streho in posledično mu pustijo več placa za delat, na koncu itak zapoje purpen oz. pride čez izolacija)

• Všeč mi je
Reactions: tony in Samo Svoj

Samo Svoj

Guru
27. jan 2022
7.957
3.489
113
Če OT gleda hišo na ključ se bo pač moral sprijaznit z nekaterimi "rešitvami", ki so verjetno tudi povezane s ceno.

Mi smo predlani kupovali hišo na ključ v podobni fazi in moram rečt, da je proti temu zgledala filigransko narejena.

• Všeč mi je

tony

Guru
23. jul 2007
10.187
1.740
113
" Protipotresna gradnja ni enako bajta brez posledic odnese ob potresu. To pomeni, da se ne sesuje kar takoj sama vase, dasiravno tisti zidek se zna, ampak da zdrzi nekaj casa, da clovek ven pride. Po domac..."

Štekam. Da mu ob potresu le ne pade modularec na glavo, ker potem bo vseeno, če je prišel ven iz bajte živ ali ne :)

tony

Guru
23. jul 2007
10.187
1.740
113
" Saj fasada vse pokrije - tam se bo pa pukle in obrise striropora videlo šele malo kasneje, ampak takrat se bo za ukvarjat z črnimi fleki po fasadi. Ki bo bržkone snežno bela..."

Imajo tudi že hišo, ki ima gor že izolacijo (3. GF definirajo tako, da bo bajta imela fasado, ta pa morebitne nepravilnosti lepo skrije), ampak tukaj so se zafrknili, ker sem prišel prezgodaj na objekt...

Skratka, konsenz je, da je tole gradnja podpovprečne kakovosti, ki se naj je kupec, ki te cegle kupuje po tržni ceni in z zaresnim denarjem, raje izogne. (Se kdo ne strinja? Na dan z besedo...)

Hvala vsem, očitno bo treba iti "zidati" z lesom :cheer: Vsaj tega takile biznismeni še ne znajo delati tako, da bi pri tem dovolj zaslužili :D