Geodetska uprava je objavila izračune posplošenih vrednosti nepremičnin:

delavec44

Guru
17. dec 2012
2.880
1.991
113
Pa še to so mi razlagali, da ocena cenilca velja le do naslednjega vrednotenja (torej v najslabšem primeru 1 leto), potem pa spet jovo na novo.

• Všeč mi je
Reactions: Samo Svoj

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.918
7.344
113
So zdaj že nove cifre napisane? Meni se ni nič spremenilo glede na prejšnjič.

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.918
7.344
113
Sej mogoče sem se prenaglila, s telimi modeli se nisem ukvarjala en čas. Sem iskala po naslovu in ven vrže bajto. OK...
Ampak potej je nekaj posebej še parcela - tloris, ki je pod garažo in bajto, ker je to upoštevano pri stavbah.
A to moram prišteti?

sicer vem, da je bajta ista cifra, najbrž potem tudi vse skupaj, ampak koliko je zdaj po njihovo ocena cele nepremičnine? torej bajta s parcelo na kateri je?

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.918
7.344
113
tale naš grunt sem jaz že tolikokrat razkosala na različne kose, da se bojim da bo geodet znorel, ko mu bom rekla, naj nazaj združi :)

kolikor vem, je vsa parcela na kateri je hiša z manjšim davkom. bolj bodo obdavčene zazidljive prazne? No, to bomo pol, ko bo, če bo in kaki bo ta novi davek...

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.918
7.344
113
no, bomo videli, če bo šla vrednost parcel v poden, kot hočejo (bodo tudi davki potem nižji). Zdele bo kmal BTC za prodat pa lahko kako s popustom kupim. Dvomim sicer, da bom ta film videla.

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.918
7.344
113
pa, jaz imam že količinski popust :)
tak se reče, ker včasih se res zdi, da se zmišljujem. Ampak geodet je dostikrat cenejši kot občina ali država, ko kaj hočem in potem take parcele rišemo, zudi oblikovno - da je joj...

delavec44

Guru
17. dec 2012
2.880
1.991
113
Pametno so ukinili funkcionalna zemljišča. Kot da je pomembno ali je vrt, dovoz, garaža zraven hiše na ločeni parceli ali ne. Za njih je kar samostojna zazidljiva.

sad

Guru
24. avg 2007
21.842
10.470
113
Hm, sedaj mi je kliknilo. Jaz imam okolico hiše razdeljeno na 2 parceli. Dejansko bodo lahko (morda) drugo brez hiše šteli posebej in posledično nabili višji davek gor. Lepa.

Samo Svoj

Guru
27. jan 2022
7.626
3.325
113
Vedno ima parcela svojo ceno, ali pod ali okoli hiše, zakaj imate parcelirano na več različnih parcel je vaša odločitev, mogoče ste optimizirali plačilo komunalnega prispevka, ali pa je gradbena parcela omejena kot recimo v Hočah na max. nekih 450m2,....

delavec44

Guru
17. dec 2012
2.880
1.991
113
Vedno ima parcela svojo ceno, ali pod ali okoli hiše, zakaj imate parcelirano na več različnih parcel je vaša odločitev, mogoče ste optimizirali plačilo komunalnega prispevka, ali pa je gradbena parcela omejena kot recimo v Hočah na max. nekih 450m2,....

Jaz sem jo moral ločiti ker je hiša v etažni lastnini z 2 lastnikoma in ima na vsaki strani hiše vsak svojo parcelo in ločen vhod v hišo. Kako to združiti s hišo mi niti ni jasno, verjetno notar in komplicirati s skupnimi deleži.

Pa eno je svoja cena (tu enako nabijejo ceno tudi parceli na kateri stoji hiša za m2 na katerih ni objekta), drugo je pa če bo davek odvisen od stalnega prebivališča. Kako potem dokazati, da ni prazna zazidljiva parcela ampak spada k hiši kjer živiš in na katero ni davka.