Ford Fiesta 1.4, 2012 – radio vleče 0,9 A na F21 po izvleku ključa, ugasne šele po 10 min (če avto ni zaklenjen)

robin5

Zelenc'
1. jan 2023
8
0
1
Pozdravljeni,

Imam Ford Fiesto 1.4, letnik 2012 (evropski model, rdeč zaslon, komande na volanu z gumbom "M").

Ukvarjam se s praznjenjem akumulatorja in bi prosil za nasvet.

Simptomi:
Po izvleku ključa in z radiem, ugasnjenim s tipko OFF, radio še vedno vleče 0,90 A na varovalki F21 (15 A, avdio sistem + Bluetooth) – in to 10 minut, dokler avto ni zaklenjen.

Meritve na F21:

· Ključ izvlečen, avto odklenjen, radio OFF: 0,90 A (10 minut)
· Ključ izvlečen, avto odklenjen, radio ON (glasnost 5): 0,91 A
· Ključ izvlečen, avto odklenjen, radio ON (glasnost 9): 1,2 A
· Ključ izvlečen, avto zaklenjen: pade na 0,0 A v ~10 sekundah
· F21 izvlečena: radio nima zvoka (ojačevalnik mrtev), zaslon pa še vedno kaže postaje

Kaj sem že preveril:

· Bluetooth modul ni krivec (vleče le ~100 mA)
· BCM deluje pravilno – prekine napajanje radia po 10 minutah (odklenjen) oz. takoj (zaklenjen)
· 10-minutni zamik je tovarniška funkcija (Battery Saver), ampak 0,9 A v tem času je očitno nenormalno – zdrav radio bi v pripravljenosti vlekel le nekaj mA

Moj zaključek:
Notranji ojačevalnik v radiu (ACM) ne gre v spanje. Ostane aktiven in vleče 0,9 A, tudi ko je radio "ugasnjen", dokler mu BCM ne prekine napajanja.

Moje vprašanje:
Je imel kdo drug enak problem na Fiesti Mk7? Je pomagala posodobitev softwarea na ACM/BCM/IPC, ali je bila edina rešitev zamenjava radia?

Hvala za vsak nasvet

Gonzo

Guru
1. sep 2007
10.843
12.155
113
EU
Ni treba radia menjat. Vgradiš eden 12V rele, ki bo odklopil napajanje za radio, po izklopu, zaklepu in podobno.....

robin5

Zelenc'
1. jan 2023
8
0
1
Ni treba radia menjat. Vgradiš eden 12V rele, ki bo odklopil napajanje za radio, po izklopu, zaklepu in podobno.....
Težava vgradnje oz. priklopa releja je, ker je vse na konektorjih in ne bi rad posegal v originalno instalacijo avtomobila.
Zato me zanima, če je normalno, da ob ugasnjenem radiu s tipko OFF in izvlečenem ključu končna stopnja ojačevalnika radia vleče 0,9 A toka prvih 10 minut in lučka v CD enoti znotraj sveti. Meritev sem delal na VA 21 ( audio sistem in blutooth ). Sprašujem, če je to mormalno, ker mi je ta tok bistveno previsok.
Kaj menite ? Niti ni razlike, ali je radio prižgan ali ugasnjen, tok je prvih 10 minut 0,9 A ves čas na tej varovalki.

nemenabijat

bom jaz vas
7. feb 2011
4.708
3.711
113
Zakaj te boli posegat v instalacijo? Avto mima duše in je zgolj skupek pleha in malo žic.
Ali je brez varovalke stanje normalno in ne prazne več?

robin5

Zelenc'
1. jan 2023
8
0
1
Zakaj te boli posegat v instalacijo? Avto mima duše in je zgolj skupek pleha in malo žic.
Ne želim
Ne bi želel posegati v instalacijo, ker želim najprej najti vzrok, zakaj radio skizi VA21 porablja tok 0,9 A kljub temu, da je radio ugasnjen. Je to dovolj očitna napaka radia ?