Evropski dan darovanja organov

Ali ste opredeljeni kot darovalec organov?

• Da

Glasovi: 10 32,3%
  • Ne

Glasovi: 12 38,7%
  • Nisem še, ampak se bom opredelil

Glasovi: 8 25,8%
  • Nisem in se ne bom opredelil

Glasovi: 1 3,2%

• Skupaj glasov
    31

Car

POSTman
4. avg 2007
8.721
2.724
113
56
Planet zemlja
www.posta.si
Kogar zanima, se lahko prijavi s klikom na QR kodo na spodnji sliki kar preko računalnika. Naj povem, da sem se jaz opredelil kot darovalec organov že pred skoraj desetimi leti, ko se mi še sanjalo ni, da bom organ tudi sam potreboval!

Priponke

• e69040b5-01f1-4ad5-95d8-3ac283532941.jpg
    e69040b5-01f1-4ad5-95d8-3ac283532941.jpg
    331,1 KB · Ogledi: 34
  • Ljubezen
Reactions: kajpace

Car

POSTman
4. avg 2007
8.721
2.724
113
56
Planet zemlja
www.posta.si
Pričakovani rezultati... Še vedno ima ogromno Slovencev predsodke do darovanja organov. V bolj razvitih državah so rezultati bolj optimistični. Res je sicer, da lahko po smrti tudi družina pokojnika dovoli, da se organi darujejo, ampak veliko bolje je, da se to dovoli že za čas življenja. Za sorodnike je že sama smrt velik stres, potem pa še vprašanja zdravnikov, če dovolijo, da se organi donirajo....

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.955
5.544
113
Govoril sem z zdravniki i
Res je sicer, da lahko po smrti tudi družina pokojnika dovoli, da se organi darujejo, ampak veliko bolje je, da se to dovoli že za čas življenja. Za sorodnike je že sama smrt velik stres, potem pa še vprašanja zdravnikov, če dovolijo, da se organi donirajo....
Kolikor so zdravniki meni razložili, je tvoje pojmovanje napačno. Nič se ne more zgoditi po smrti z organi, ker so fuč. Bodočega mrliča je treba ohranjati v statusu "živ", da mu ima smisel jemati organe. Pretok krvi je treba vzdrževati, če je telo s tem prenehalo, sicer so minute štete. Torej, če se je nekdo ubil z motorjem in je trajalo 10 minut, da so prišli reševalci do njega, se z organi ne da nič narediti.
Drugo so nekatera tkiva, na primer roženica. Tisto ostane uporabno tudi kako uro potem, ko kri neha krožiti.

Car

POSTman
4. avg 2007
8.721
2.724
113
56
Planet zemlja
www.posta.si
Govoril sem z zdravniki i

Kolikor so zdravniki meni razložili, je tvoje pojmovanje napačno. Nič se ne more zgoditi po smrti z organi, ker so fuč. Bodočega mrliča je treba ohranjati v statusu "živ", da mu ima smisel jemati organe. Pretok krvi je treba vzdrževati, če je telo s tem prenehalo, sicer so minute štete. Torej, če se je nekdo ubil z motorjem in je trajalo 10 minut, da so prišli reševalci do njega, se z organi ne da nič narediti.
Drugo so nekatera tkiva, na primer roženica. Tisto ostane uporabno tudi kako uro potem, ko kri neha krožiti.
No, ne bom se pregovarjal, ampak ni napačno, je pa hudič v podrobnostih.
Kdaj nastopi smrt? Napisal sem, da lahko po smrti družina pokojnika dovoli darovanje organov. In to popolnoma drži. Seveda pa morajo do takrat vzdrževati organe, da ne propadejo in so primerni za delovanje toliko časa, da se svojci izjasnijo.
Tako da res ne vem, kje si ti ugotovil, da je moje "pojmovanje napačno"???

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.955
5.544
113
Organi se jemljejo živim, ne pa mrtvim. To je pač treba jasno povedati.
Vemo pa, da obstajajo stanja, kjer je povsem jasno, da človek ne bo preživel.

matej_

Guru
25. okt 2007
2.266
758
113
Ima Pepe prav.
Kri mora krožit do izreza organa. ceravno "umetno".

Motoristi, kateri se poškodovali z motorjem ali tudi recimo avtomobilisti niso primerni za darovalce, ker so pojemki pri nesreci tako veliki, da so naceloma notranji organi poskodovani in niso primerni za presaditev.

Car

POSTman
4. avg 2007
8.721
2.724
113
56
Planet zemlja
www.posta.si
Organi se jemljejo živim, ne pa mrtvim. To je pač treba jasno povedati.
Vemo pa, da obstajajo stanja, kjer je povsem jasno, da človek ne bo preživel.
Sorry, ampak to je velika neumnost! Organi se jemljejo živim??? Prosim, da ne zavajaš, ravno zaradi tega se mnogi nočejo opredeliti kot darovalci organov. Verjamem sicer, da ne zavajaš namerno, ampak vseeno te prosim, da se prej pozanimaš oziroma pravilno razumeš zadeve in kaj so ti zdravniki povedali. Daj malo pobrskaj vsaj po spletu, da ti jaz ne limam stvari....

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.955
5.544
113
Bojim se, da ti zavajaš. Govoril sem tudi z osebo, ki se je odločila za otroka, da njegove organe daruje. Dobro ve, kaj je videla. Sicer ni bilo upanja, da bi preživel, da ne bo dvoma. Dokler poganjajo kri skozi telo, je človek pač živ.

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.955
5.544
113
Ne mislim pa, da me bodo zaradi darovanja organov ubili, oziroma me ne bodo zdravili do neke smiselne točke.

mosseero

fizik´alc
3. sep 2007
21.100
12.543
113
kod Džej-Zija
Tole o slovenski regulativi pravi copilot:
Deceased Donor Requirements

• Hospital death under controlled conditions: Organs can only be harvested if the donor dies in a hospital where life support can be maintained until retrieval.
• Brain death certification: Must be confirmed by two authorized neuro-clinicians, six hours apart.
• No opt-out declaration: Slovenia operates under a presumed consent system. If a person hasn’t formally opted out, donation is allowed. However, families are still consulted.
• Medical suitability: Organs must be healthy and free from infections like HIV, rabies, or active tuberculosis

• Všeč mi je
Reactions: jest5

Car

POSTman
4. avg 2007
8.721
2.724
113
56
Planet zemlja
www.posta.si
Bojim se, da ti zavajaš. Govoril sem tudi z osebo, ki se je odločila za otroka, da njegove organe daruje. Dobro ve, kaj je videla. Sicer ni bilo upanja, da bi preživel, da ne bo dvoma. Dokler poganjajo kri skozi telo, je človek pač živ.
Ni res! Človek je mrtev, njegova smrt je potrjena, kri poganjajo po telesu samo zaradi vzdrževanja organov! Res ne vem, kako je to težko razumeti.... Dokler je človek živ, zdravniki nikoli, ampak res nikoli, ne bodo načeli pogovora o darovanju organov!

jest5

Guru
18. avg 2007
26.830
-9.390
113
Ni res! Človek je mrtev, njegova smrt je potrjena, kri poganjajo po telesu samo zaradi vzdrževanja organov! Res ne vem, kako je to težko razumeti.... Dokler je človek živ, zdravniki nikoli, ampak res nikoli, ne bodo načeli pogovora o darovanju organov!
Možgansko mrtev.
Telo je živo

Mirage

Pripravnik
30. nov 2007
224
11
18
Po slovenski zakonodaji je možganska smrt = smrt. Tudi ura smrti se določi takrat, ko je potrjena možganska smrt. Postopki glede darovanja, tudi vprašanje svojcev, če se strinjajo z darovanjem se lahko prične še le po potrjeni smrti.

• Všeč mi je
Reactions: Car