ET in homologacija

guardy

Majstr
3. avg 2007
6.966
186
63
Obišči stran
Eno vprašanje. Če imaš v homologaciji vpisane dimenzije pnevmatik ter pri širini in velikosti platišč tudi ET, ali je zakonsko kje predpisano, da lahko ET odstopa v +/-? Kot je to npr. pri hitrostnem razredu zimsko/letnih pnevmatik?
 

AndrejD

Majstr
20. jul 2007
5.153
192
63
Dobro vprašanje.
Po mojih izkušnjah naši strokovnjaki ki so zaposleni na homologacijah niso pismeni.
Tako da je prvo vprašanje če so sploh pravilno vpisali podatke.

Bo prvo potrebno preveriti pri proizvajalcu.

Na mojem prejšnjem avtomobilu sem dal dodatno vpisati homologacijo pnevmatik, saj je bila cena gum ki sem jih imel vpisane cca 150€ več kot dimenzija ki je nisem imel vpisane. (To dimenzijo je imela vpisana samo močnejša različica za isti avto 205/55/16). Jaz sem lahko imel samo večje.

Sem si kupil druga platišča in z njimi tudi proizvajalčeve TUV papirje.
Potem sem šel do naših "strokovnjakov" za homologacijo.
Kateri niso uspeli pravilno prepisat dimenzij iz TUV papirjev na našo homologacijo.
Še za napačno vozilo so gledali...
Kot da se nikoli niso naučili pisati in brati...
So mi po protestu pravilno napisali homologacijski list.No čez čas ko sem imel pregled na uradnem servisu. So mi povedali da teh gum jaz na tem avtomobilu ne smem imeti.
(ja gume je lahko imela samo močnejša različica istega avtomobila - gre se za dimenzijo 205/55/16). (V Nemčiji so imele vse različice tega avtomobila to dimenzijo že vpisano - naši uvozniki je samo vpisali niso not).

V tem času sem pa že imel homologacijo - nisem se niti ukvarjal z njimi - če ne zna brat ga tudi jaz ne mislim učit.
 
Nazadnje urejeno:

guardy

Majstr
3. avg 2007
6.966
186
63
Obišči stran
VW? Ker so meni bumbarji naredili podobno. Imam vpisane 16 in 18, nisem pa imel 17, ki so bile recimo standard pri rline modelih. In mi je proizvajalec nabijal, da moj avto pa tega ne more met.... No sem dal vpisat še dodatne 17ke (plačal ko žuti za potrdilo proizvajalca, da "lahko"), sedaj sem pa vezan na jebeni ET 48,5, ki ga nima praktično noben proizvajalec felten pri moji dimenziji....

In čedale bolj razmišljam, da ostane na avtu 16. Za zimske si bom pa lepo železne nabavu...
 
  • Všeč mi je
Reactions: Najbolji

CupraR

Fizikalc
21. sep 2007
5.456
9
38
Mah, to k širino feltne in ET gledajo in vpišejo samo zato, da si lahko vpišeš ustrezno dimenzijo gume.

In da hočeš vpisat dimenzijo gume, rabš TUV od feltne, kjer so navedeni zgornji podatki. Seveda ti naši kekci vpišejo le tisto dimenzijo gume, ki je fizično na feltni, čeprav ti TUV dovoljuje v večini primerov da imaš več dimenzij gor. Mah...

V praksi (policija itd) pa gledajo le dimenzijo gume. Torej daš gor bilo kateri ET, samo pazi da je tekalna površina pod robom blatnika, thats it..