dozidava za vrata

raners

Majstr
4. mar 2008
2.705
365
83
Hej vsem...

Prestaviti moram vrata v kopalnico. Sedanja vrata so na spodnji skici obrobljena črno, nova vrata pa z rdečo barvo:
vrata.png

Kot je vidno na sliki, moram na eni strani dozidat nekje 25 cm, na eni strani pa zaštemat nekje 15 cm. Stara vrata so širine 75 cm, nova vrata pa bodo širine 65 cm (10 cm ožja)

Zanima me naslednje:
1. s čim dozidat tistih 25cm? Stena je debeline 23 cm. Ali kar zazidam z navadnimi rdečimi zidaki ("skok") ali s siporeksom?
2. ali bi moral zaštemat tudi preklado in jo na novo naret? Hiša je stara 25 let (torej je obstoječa gradnja (beton, malta) že uležana in čisto suha)...

Pa kot vedno, najlepša hvala mnenja in predloge že vnaprej... ;)
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
15.828
3.848
113
Pač podreš in zazidaš z biločem kar imaš na voljo, lahko tudi s stirodrujem če se ti da potem vogalnike lepit.

Bolj bi se spraševal kako je s statiko in preklado. Če je to nosilna stena se znajo pogoji obremenitev kar spremenit in ni ravno pametno štemat pod preklado. Če ni nosilna stena odštemaj zgoraj do roba preklade da vidiš koliko je preklade in kakšna je. Če ima malo rezerve in stoji še vsaj na polovici dodatnega cegla potem štemaj razliko in pusti kot je, če nima pa na čemu preklada stat bo pa problem ker se ti lahko podre na vrata oz. pride vsaj do pokanja. V takem primeru bi moral dat novo preklado, kar pomeni celo steno v tem delu podret in sezidat.
 

raners

Majstr
4. mar 2008
2.705
365
83
Če bi, bi preklado vgradil takole (označeno z modro barvo):
vrata.png

Nikakor pa nebi podiral cele stene... ;-) Na levi strani bi odštemal zgoraj toliko, da bi preklada lepo nasedla, na desni strani pa bi najprej zaštemal in jo nato kar podzidal z dozidanimi zidaki... ;-)
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
15.828
3.848
113
Cela stena je mišljena tu del od preklade navzgor. Stena nad preklado stoji na prekladi, če ti preklado ven odštemaš se lahko vse skupaj dol usuje in če ne podložiš preklade ok (počasno posedanje tekom časa), popoka še 1m levo/desno po steni. Odvisno kako so naloženi cegli (domnevam da imaš klasične cegle).

Pa tudi rob za vrata je sedaj narejen na "rob" cegla, kar daje dobro statično nosilnost. Če boš štemal cegle na odprti rob zgubiš del te nosilnosti. Tako da moraš pazit kako daš preklado da ne stoji na nestabilnem robu (kar lahko pomeni da moraš dati daljšo prekladu kot je trenutna).
 

raners

Majstr
4. mar 2008
2.705
365
83
Aja, nad to preklado je zid (nad preklado kakih 30cm) + betonska plošča... (to je spodnja etaža - zgornjo kopalnico sem zaključil spomladi)

Sem mislil, da sprašuješ, ali je navadna preklada ali so zbetonirali preklado...
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
15.828
3.848
113
Lahko je tudi samo beton ulit pa itak AB vezan na plato, tako da samo podboj počiš noter in se ne sekiraš. Upaj pa da ni AB vertikalna vez tam kje misliš štemat, ker ponavadi se ravno kaj takega zgodi ko se lotiš majhnega projekta pri katerem misliš da ni nekih silnih problemov z izvedbo! ;)
 

raners

Majstr
4. mar 2008
2.705
365
83
Evo mene nazaj... Stare ploščice odstranjene in priložil sem sliko, kje se konča preklada - podreti bi moral do rdeče črte:
20191006_194111.jpg


Slikano še bližje:
20191006_194136.jpg


Torej, kaj naredit glede preklade? Skakal bi od veselja, če mi je nebi bilo treba vun štemat, ampak nevem, koliko bi zjebal statiko hiše? Ta preklada je vgrajena na steni širine 180 cm.

Nekako sem prepričan, če jo samo not pustim, da vse skupaj nebo "nikamor šlo" in bo vse ostalo na svojem mestu, ampak......................

Kaj pa ideja, če bi pod preklado vgradil kaki močan "vinkl" (samo vprašam)....

Prosim za kako bolj strokovno mnenje...
 

raners

Majstr
4. mar 2008
2.705
365
83
Najverjetneje je not taka preklada:
316


Nad preklado in "poleg" nje pa je navaden zidak, ja... ;)
 

Hanzi

Guru
27. jul 2007
46.253
5.813
113
pri taščici
Glede na to da se preklada konca prej kot pa boš poštemal, ta preklada ne bo opravljala nobene funkcije več.
Jaz bi jo cuknil ven in vgradil daljšo. Svonjarijo boš naredil itak od širitve vrat, vseeno če se tisto preklado ven cuknes, al pa celo samo v levo zamaknes, ker boš po nasprotni strani pozidal.
 
  • Všeč mi je
Reactions: sajkek

raners

Majstr
4. mar 2008
2.705
365
83
Hmm, preklade se mi res "ne da" ven štemat... To je res "jeba" delo... Hehehe... ;)

Kaj pa rešitev številka 2: da poštemam del stene, označeno z rdečo barvo na sliki:
tus_shema.png

Torej, poštemal bi zunanjo steno (ki je široka 30cm) od tal do stropa (globine 10 cm), potem s fasadno mrežico "ven potegnil" neko ravnino in potem gor keramiko... Tako bi tudi pridobil malenkost več prostora (ki je že tako ali tako majhen) in pridobil 10 cm pri vratih (in potem preklada ostane tako kot je).

Saj ne vem, kaj je bolj je*eno delo... Skoraj boljše bi mi bilo, če bi odštemal steno, ker preklade mi res ni za štemat... Pa še če bi steno vun štemal, nebi imel toliko svinjarije v ostalih prostorih (no, vem, da bom še vseeno moral zaštemat dobrih 5cm, ampak to je milina proti štemanju preklade)

Kaj menite, kaj bi bil boljši pristop?
 
Nazadnje urejeno:

Pbutec

100. registrirani uporabnik
20. jul 2007
15.088
3.573
113
Marlbor
Rešitev številka 2 je neumna in nenormalna glede na cilj. Podpreš strop s podporniki, vržeš ven vrata, preklado, del zidu, na novo zazidaš odprtino in vstaviš novo preklado. Kaj je to problem?

Glede na sliko se mi zdi, da sploh preklade nimaš, ali pa je morda nad tem navadnim ciglom, ki je viden na sliki? pa je potem pod preklado podzidano z navadnim ciglom, pa nekim votlakom narobe obrnjenim?

Sicer pa se brez veze sekiraš, najprej podboj ven vrži, pa boš videl, da ti bo zraven na vsaki strani itak ven padlo še 10cm stene zraven.
 
Nazadnje urejeno:

msenjur

Guru
11. sep 2007
25.482
245
113
uf ja...

tale druga rešitev je res bolj tko... loviš centimetre. Si računal še ploščice in lepilo? je še vedno samo 10cm? pa še treba je zravnat steno prej...

pa da ti kej preveč štemarca useka v taprav cegu, pa ti na zunanji strani poči fasada... pa lažje je poštemat dober meter nad vrati kot pa 2m2 stene...

tole ima en zidar v enem šihtu narejeno pomoje, če mu pomagaš...

a manjše tuš kabine ne dobiš?
 

raners

Majstr
4. mar 2008
2.705
365
83
Hej še enkrat...

Odločil sem se, da poštemam del zidu in moram rečt, da je kar vredu izpadlo... ;) Preklada tako ostane lepo na svojem mestu in tudi za vrata ob strani nebom rabil skoraj nič štemat... Sem zelo vesel, da sem se tako odločil... ;)

Sedaj me zanima še nekaj... Po odstranitvi starih ploščic bi si rad vsaj v grobem izravnal stene pred polaganjem ploščic. Trenutno stene izgledajo takole:
20191007_074027.jpg


V mislih sem imel, da bi po celi steni potopil fasadno mrežico s fasadnim lepilom... Tako bi dobil lepšo (bolj ravno in ne hrapavo) površino, pa še "armiral" bi steno (če se kak košček starega lepila slabo drži stene, bi ga mrežica lepo "zalila" in obdržala na svojem mestu)... Pa še tam, ko je potegnjen vodovod na novo (fiksiran s purpeno), bi lepo armiral vse skupaj pred polaganjem ploščic...

Kaj menite, bi naredil kaj narobe?

Ker je na stenah prah od štemanja, bi moral stene pred mazanjem lepila namazat z emulzijo ali lahko samo s pršilcem (z vodo) malo navlažim steno in potem takoj gor fasadno lepilo?