Domena, gostovanje, spletna stran

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.860
7.318
113
živijo fantje, rabim pomoč...

stvar je taka in se obrača tako, da zna biti, da bom spokala iz komoditete prekarstva brez skrbi na svoje z vsemi skrbmi, ki s tem pridejo. ena od njih je tudi spletna stran. spletne strani kot take niti ne rabim, bolj gre za to, da je "zahtevana" oziroma pričakovana, predvsem z vidika obveščanja glede delovnika, dopustov, sprememb takih in onakvih, ter splošnih podatkov (vizitka).

Zaradi mene, je lahko to samo ena stran z vsem tem napisanim gor. brez povezav, podstrani ipd.

Torej potrebe in želje so minimalne.

Kje registrirati domeno, kje gostovati in kako najbolj ajhfah narediti spletno stran? Najraje bi to "težavno" delo (glede na želje) opravila sama in updajtala parkrat na leto tista obvestila sama.

In ja, cenovno naj bo čimceneje, pa da ima zanesljivost in nek support osnoven. kaka domenca? samo to iz glave poznam, ker se nisem še nikdar s tem ubadala.

mistique

Guru
16. jun 2009
14.519
2.285
113
Emona / Carnium
Priporočam domače gostovanje. Vse svoje spletke in spletke naročnikov imam pri Neoserv. Top storitev (ok strežniki, super podpora). Cene med ponudniki so itak podobne. Bo pa to letni strošek ranga 30€...
Domeno in hosting registriraj za dalj časa, ker podaljševanje pride malce dražje. Skratka, to si malo preračunaj...
Za spletno stran uporabiš Wordpress...se boš ogromno naučila :fredi:

Če želiš spletno stran izdelati sama in se ne ukvarjati s posodobitvami (in povezanimi problemi), pa priporočam kak Wix ali podobno storitev. Sicer ne pričakuj čudežev, če boš kasneje želela specifične funkcionalnosti ali bog ne daj "ful moderno" oblikovanje in "efekte".

• Všeč mi je
Reactions: Jabe

mckmck

Fizikalc
20. mar 2013
526
202
43
Žabec, neoserv, htrost, domovanje...
Izberi najbolj poceni za kar rabiš, eno stran s podakti bo vsaka ok.

• Všeč mi je

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.860
7.318
113
Hvala... to sem rabila. par, da se jih našteje in potem preverim cene.

Spletno sem pa že naredila :p
v Webador, tako da si lahko predstavljate, kako komplicirano zadevo rabim.

brane_new

Guru
10. feb 2008
17.744
2.685
113
Jabe. Kot redka - edina? - ženska tu na alterju, so bodo fantje malce bolj potrudili.
Se motim, fantje?
Sam sem že 20 let iz teh voda.
in url naslov je? :)

p.s. pa še mnogo bolj normalna si k marsikater pob tu gor!

• Všeč mi je
Reactions: nacek

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.860
7.318
113
Ne, ne... Sta takoj ta prva dva povedala, vse kar sem rabila. Hvala se enkrat.

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.860
7.318
113
evo mene nazaj... novo leto je tu, jaz nazaj...

sem se spravila na neoserv za eno leto in naredila preko njihovega studia stran. Ko odtipkam naslov v vrstico zgoraj, stran odpre. Ampak Google je ne najde. ne obstajam. Brskam nekaj in gledam in nekaj je govora o indeksiranju. To počakam in se samo zgodi? Koliko časa traja to? Lahko kaj naredim, da pohitrim, če sem že delala tole...

Njihov support mi je odgovoril z generičnim mailom, kako lahko spravim svojo stran višje v Googlu, mene zanima, kako jo spravim gor...

Tnx še enkrat...

erikson

Guru
25. avg 2007
23.161
6.920
113
Začneš tako, da se z Gmail računom prijaviš v Google Search Console ( https://search.google.com/search-console ) in dodaš spletno stran. Najprej jo verificiraš, potem pa načeloma Google naredi vse naprej. Traja pa nekaj dni, da stran potem dejansko najde.

Preko te strani lahko potem tudi spremljaš, kako stran indeksira, če so kakšne možnosti izboljšav, ...

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.860
7.318
113
Hvala to sem našla... Pa ne znam. Ne preko domene ne preko url. Kaj je lažje, bom kasneje se enkrat v miru probala?

sad

Guru
24. avg 2007
21.766
10.375
113
Če hočeš takoj gor, odpri denarnico in plačaj oglase.
Sicer pa posurfaj za SEO optimization.

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.860
7.318
113
sem šla po tem:

in tem (sem copy/pastala link, ki ga ponudi tale neoserv studio pod "Zemljevid spletnega mesta" v nastavitvah "SEO in Meta oznake"):

imam zelene kljukice povsod, upam da bo... Koliko časa, po izkušnjah, zdaj čakam, da začnem obstajati?

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.860
7.318
113
Hvala fantje, sem že gor... Ta čas sem si prebrala pa še malenkost ali dve o SEO optimizaciji, pa bo...

brane_new

Guru
10. feb 2008
17.744
2.685
113
Aaaa?
Kay, kday, kam, kako, kateri url, dejavnost, itd ...
Želim(o) videti! Saj je javno, a ne?

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.860
7.318
113
Spet jaz...

Želim en app, zahteva VPS. naredila preko digitalocena in gor nastavila pocketbase, kot je bilo zahtevano. Domeno in soletno stran imam pri Neoserv.

zdaj pa se mi je zataknilo tu:
  1. If you have a custom domain (preferable) run the following command: nano /etc/caddy/Caddyfile and replace the first line with your domain (e.g. example.com). This will allow you to access the server through the https protocol (https://example.com). You will also need to setup your domain DNS to point to the server (this can vary depending on your domain provider, but it's usually a straight forward task done through the domain provider's website).

Kaj moram narediti? sem zagnala "nano /etc/caddy/Caddyfile", pokazalo se mi je:
:80

reverse proxy :8090

Če prav razumem, namesto ":80" napišem svojo stran. Recimo če bi bil to alter, potem "alter.si"

Kaj pa potem? tole ne razumem: "You will also need to setup your domain DNS to point to the server (this can vary depending on your domain provider, but it's usually a straight forward task done through the domain provider's website)."
Kako to naštimam v neoserv. zaenkrat sem zalutala v cpanel in izbrala domeno, imam zavihke:
1) DNS strežniki
2)Whois
3) Urejanje DNS zapisov

zatem me čaka še to:
  1. Login to your server either through the IP that is set to your droplet or through the domain you have set to make sure that your server and your credentials work. use the credentials you have set in step 5. The pocket dashboard is located at https://SERVER/_/, where SERVER is the IP or domain you have set.
  2. Open the app and enter the server address (either IP or custom domain) and you credentials (email & password) you have set in step 5. The application will automatically verify the server and set it up further. Then, you can start using the application once it fully loads.

Mi lahko kdo pomaga... usmeri...?

mistique

Guru
16. jun 2009
14.519
2.285
113
Emona / Carnium
Ni mi jasno kaj želiš, ampak, da si ne boš na koncu ugasnila spletke? Drugače je ":80" port (vrata) na nekem naslovu (ip, url,...). Pa ne spreminjaj kakih NS-jev...

# Navodila za nastavitev domene in DNS za PocketBase na DigitalOcean VPS

## Korak 1: Urejanje Caddyfile
1. Odpri terminal in poveži se na svoj VPS preko SSH
2. Uredi Caddyfile z ukazom: `sudo nano /etc/caddy/Caddyfile`
3. Zamenjaj vsebino z:
```
tvoja-domena.si {
reverse_proxy :8090
}
```
(pri čemer `tvoja-domena.si` zamenjaj s svojo dejansko domeno, npr. `alter.si`)

4. Shrani spremembe (v nano: Ctrl+O, Enter, Ctrl+X)

## Korak 2: Nastavitev DNS zapisov v Neoserv
1. V cPanelu pojdite na "Urejanje DNS zapisov"
2. Dodajte naslednje zapise:
- **A zapis**:
- Ime: `@` ali prazno (za glavno domeno)
- Vrednost: IP naslov vašega DigitalOcean VPS
- TTL: lahko pustite privzeto
- **CNAME zapis** (če želite www poddomeno):
- Ime: `www`
- Vrednost: `@` ali vašo glavno domeno
- TTL: lahko pustite privzeto

3. Shranite spremembe

## Korak 3: Ponovni zagon Caddyja
1. V terminalu na VPS zaženite: `sudo systemctl restart caddy`
2. Preverite stanje z: `sudo systemctl status caddy` (mora biti "active")

## Korak 4: Dostop do PocketBase
1. Počakajte nekaj minut, da se DNS spremembe razširijo (lahko traje do 24 ur, običajno 1-2 uri)
2. Odprite brskalnik in pojdite na: `https://tvoja-domena.si/_/`
3. Prijavite se s svojimi poverilnicami, ki ste jih nastavili pri namestitvi PocketBase

## Opombe:
- Če imate težave, preverite:
- Ali je vaš VPS IP pravilen v DNS zapisih
- Ali Caddy teče (`sudo systemctl status caddy`)
- Ali je varnostna skupina (firewall) na DigitalOcean dovoljuje promet na vratih 80 in 443
- V Neoserv cPanelu ne spreminjajte "DNS strežnikov", če že uporabljate njihove strežnike

• Všeč mi je