Domača pizzerija

as21

Pripravnik
18. dec 2007
786
21
18
po prvem mesenju 2h stoji. pol še enkrat pregneteš in nardiš kroglice, jih daš na končno pozicijo (posodice, pladn pač kaj boš mel) in pokriješ. Počakaš 6-8 ur in v hladilnik.

od twinmana postopek mi je logičen, ker gre po mesenju vzhajati v hladilnik na nizko temperaturo in se postopek upočasni.

tole mi pa ni čisto jasno. zakaj bi pustil da vzhaja po normalni poti oz na toplem in čakal pol dneva? V tem primeru je fermentacija oz vzhajanje čisto običajno in nisi naredil nič razen da si za določen čas nato zadevo ustavil do naslednjega dneva?
 

mobifrik99

Fizikalc
20. nov 2007
1.138
5
38
je možno po tistem receptu na prvi strani, da je samo 3 g kvasa, to je sveži oz. stisnjen na 1.8 kg moke?

cela kocka od slonček kvasa je 42 g
 

dentex

Guru
20. sep 2007
2.668
574
113
Mam, uuni 3 ni mi žal niti minute, da mi jo je božiček prinesel.
Dela k šus, ko se jo naučiš pedenat sploh.
Malo me je matral segrevanje in kdaj je prav toplo, dokler se ne navadiš. Sedaj pa vem prižgem pelete nafilam feeder počakam eno dozo in potem pa peka. Pizza pečena v cca minuti in pol pomoje tud hitreje, večji problem jih je tolk hitr delat kolikor jih lahko vn mečeš in ješ.

Pekel do sedaj ene 3 krat doza resta iz 1800 g moke tip 00 iz spina po vera pizza napoletana recepturi. Rezultat odličen
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.947
321
83
je možno po tistem receptu na prvi strani, da je samo 3 g kvasa, to je sveži oz. stisnjen na 1.8 kg moke?

cela kocka od slonček kvasa je 42 g

Ne samo da je možno, je kar potrebno za real zadevo. Tudi sam sem se čudil.
Vzemi raje suhi kvas, pa ga odtehtaš, moraš imeti pa kar natančno tehtnico...rezultat bo osupljiv ;)
 

luka51

Guru
16. avg 2007
13.841
5.085
113
od twinmana postopek mi je logičen, ker gre po mesenju vzhajati v hladilnik na nizko temperaturo in se postopek upočasni.

tole mi pa ni čisto jasno. zakaj bi pustil da vzhaja po normalni poti oz na toplem in čakal pol dneva? V tem primeru je fermentacija oz vzhajanje čisto običajno in nisi naredil nič razen da si za določen čas nato zadevo ustavil do naslednjega dneva?

Nevem glej kaj ti naj drugega rečem kot probaj. Jaz nardim to in 5 dni hladilnika.
 

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
Mam, uuni 3 ni mi žal niti minute, da mi jo je božiček prinesel.
Dela k šus, ko se jo naučiš pedenat sploh.
Malo me je matral segrevanje in kdaj je prav toplo, dokler se ne navadiš. Sedaj pa vem prižgem pelete nafilam feeder počakam eno dozo in potem pa peka. Pizza pečena v cca minuti in pol pomoje tud hitreje, večji problem jih je tolk hitr delat kolikor jih lahko vn mečeš in ješ.

Pekel do sedaj ene 3 krat doza resta iz 1800 g moke tip 00 iz spina po vera pizza napoletana recepturi. Rezultat odličen

uuni3 je samo pizza peč? ne moreš kruh pečt? pečenko?

kaj si misliš o unih gostinskih štrom pizza pečeh, k so not obdane s šamotom. a se tam lahko peče kruh pa pečenka?
 

masevc

Guru
2. sep 2007
3.427
858
113
Mam, uuni 3 ni mi žal niti minute, da mi jo je božiček prinesel.
Dela k šus, ko se jo naučiš pedenat sploh.
Malo me je matral segrevanje in kdaj je prav toplo, dokler se ne navadiš. Sedaj pa vem prižgem pelete nafilam feeder počakam eno dozo in potem pa peka. Pizza pečena v cca minuti in pol pomoje tud hitreje, večji problem jih je tolk hitr delat kolikor jih lahko vn mečeš in ješ.

Pekel do sedaj ene 3 krat doza resta iz 1800 g moke tip 00 iz spina po vera pizza napoletana recepturi. Rezultat odličen
Kolk pic naredis iz 1,8 kg moke?
 

Schime

Guru
22. nov 2008
1.800
626
113
Aha. No hvala za ta info. Ker sem prvo imel zunaj ene 2h pa sem potem dal v hladilnik.
Je potem bilo prekmalu zgleda, ker je testo potem "ubilo".
No saj bo kmalu spet prilika.
 

dentex

Guru
20. sep 2007
2.668
574
113
softi lahko tud kruh lahko tud steake
masevc delam malo manjše naredu sem jih cca 22 al pa kakšno več pomoje gostilniških 33 ene 10 do 12
 

luka51

Guru
16. avg 2007
13.841
5.085
113
kako lahko pečeš kruh?
Še za žemlo ni dovolj prostora po višini. Če odmislimo, da je prevoče
 

dentex

Guru
20. sep 2007
2.668
574
113
Kruh kot kruh, ki si ga predstavljaš v hlebcu ne gre, grejo p lepinje fokaččie in podoben drobir
 

luka51

Guru
16. avg 2007
13.841
5.085
113
ma to ni kruh :)
Te reči lepinja in podobno.

Se je že igral kdo, da bi zadaj nardil kaka drsna vratca za zmanjšat dotok zraka? Deluje to?
 

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
twinman ali je uuni nadomestilo za šamotno krušno peč? kruh, lepinje, pečenka s krompirjem? se da imet nižjo temperaturo pa dlje časa? je not obložen v šamot ali ne?
če pa dentex povabi na ogled bo pa tudi ok.
 

ynos

Vremenko
18. jul 2007
24.256
3.670
113
davorinm.wordpress.com
Evo jaz sem zamesil 3 hlebcke iz moke, ki jo je priporocil Twinman, pa da vidimo:) V soboto peka. Je pa ze zdaj testo drugacno kot pri obicni moki. Tak cigumijasto in hkrati mehko, rahlo. Predvsem me zanima kako bo izpadlo s tako malo kvasa :)
 
  • Všeč mi je
Reactions: dentex

ynos

Vremenko
18. jul 2007
24.256
3.670
113
davorinm.wordpress.com
Pizza je bila vrhunska. 48 ur vzhajanja, San Marenzano pelati, mozarella+Provolone combo (znanstveniki pravijo, da je to najboljsa kombinacija:).

Testo je bilo smesno raztegljivo, iz male kepice velika pizza, tanko testo. Na roke raztegnil, je bil lep rob od pizze. Pekel v pecici na max, na šamotni plošči.
 

Priponke

  • CB3D274C-62D7-4EC6-A61F-55EF6D15FE70.jpeg
    CB3D274C-62D7-4EC6-A61F-55EF6D15FE70.jpeg
    324,1 KB · Ogledi: 387

luka51

Guru
16. avg 2007
13.841
5.085
113
twinman ali je uuni nadomestilo za šamotno krušno peč? kruh, lepinje, pečenka s krompirjem? se da imet nižjo temperaturo pa dlje časa? je not obložen v šamot ali ne?

daleč od nadomestila za krušno peč. Uuni je samo pleh brez šamota, ko ogenj ugasne niti pice ne speče več. Dober je za pice in to je to. Vročina je iz ene strani in je treba obračat. V krušni peči ruka iz vseh strani enakomerno (bolj ali majn) Za pečenko niti nimaš prostora. Za kruh prevroče. Lepinje še grejo če paziš in odpiraš vrata.