Dogajanje v ostalih komunističnih biserih po svetu

Matey

AlterZavarovalničar
6. sep 2007
34.843
17.239
113
Težko rečeš, da se izboljšuje na dolgi rok.
Ja ampak se izboljšuje, je lahko fokus na temu? Tudi kratkoročne izboljšave/rasti so boljše kot manjko le-teh in in stagnacija ali pa še slabše - nazadovanje.
Res ne razumem vseh teh relativizacij. V čem je problem? Zakaj zmanjševati pomen/vrednost uspeha?

Matey

AlterZavarovalničar
6. sep 2007
34.843
17.239
113
Če podobno projeciram v preteklost, se najde dovolj primerov, kjer je apliciranje zakonov in zakonitosti ameriške variante prostega trga z namenom dviga rasti rezultiralo v večanju družbene neenakosti (dostopnost do osnovnih dobrin, kot je hrana in posledično je v tistih časih prihajalo do lakote, ki je nosila smrt) in v gospodarski krizi...Mehika, Brazilija, še prej Indija, na zadnje Rusija z uporabo "šok terpapije"...
Mislim, da so povsod beležili rast, razen pri Rusih, kjer z liberizacijo cen, privatizacijo podjetij, ukinjanjem subvencij rasla le inflacija in poraba doma pridelane vodke...
Ampak to je pogled v preteklost. V svetlo prihodnost pa tudi Argentince pelje le (za)upanje...
Ja, popolna rešitev (oziroma sistem) seveda ne obstaja in vsak plus pripelje s seboj še kakšen minus. Ampak te minuse potem lahko rešuješ kasneje in imho je to še vedno bolje, kot da bi capljali na mestu kjer so bili. Če se lahko komunizem/socializem sprobava v nešteto variantah kljub temu, da se ta sistem do sedaj ni obnesel še nikjer, naj torej Argenticni sprobajo svojo verzijo sistemskega reševanja, ki ima seveda svoje pluse in prav tako minuse. Morda jim bo pa situacija bolj ustrezala kot dosedanje stanje.

mistique

Guru
16. jun 2009
14.772
2.491
113
Emona / Carnium
Ko se država enkrat odloči za spremembo, je bistven uvid svetovalcev ali implementatorjev (WB, IMF,...) v specifike lokalne kulture. Problemi so se pojavljali, kjer se je lokalne značilnosti (torej ljudi in kulturo) ignoriralo.
Saj je kar nekaj variant prostega trga ali pa kombinacij variant...od Angleškega, Ameriškega, do Nemškega, Kitajskega in Ruskega, pa Francoskega, Tajskega modela. Komunizem je samo še v glavah...

• Všeč mi je
Reactions: jest5

Matey

AlterZavarovalničar
6. sep 2007
34.843
17.239
113
Ko se država enkrat odloči za spremembo, je bistven uvid svetovalcev ali implementatorjev (WB, IMF,...) v specifike lokalne kulture. Problemi so se pojavljali, kjer se je lokalne značilnosti (torej ljudi in kulturo) ignoriralo.
Razumljivo. Misliš, da je/bo tudi sedaj tako?

Saj je kar nekaj variant prostega trga ali pa kombinacij variant...od Angleškega, Ameriškega, do Nemškega, Kitajskega in Ruskega, pa Francoskega, Tajskega modela.
Pa saj v tem je ravno fora - nekje je treba začeti potem pa, če se upošteva zgoraj omenjeno ponavljajočo se napako, se lahko sproducira nek argentinski model. Ampak nekje oz. enkrat je treba začeti in v preteklih letih tega nekako ni bilo videti.

Komunizem je samo še v glavah...
Ja, komunizem (oz. neke posodobljene izpeljanke komunizma/socializma) je v glavah, kakopak. V premnogih glavah tistih, ki se trudijo pridobiti ali pa imajo oblast ter v glavah sploh ne malo volilcev (delež pa potem variira od države do države). Tudi kapitalizem je (bil) samo v eni glavi potem pa...

damirj

Guru
9. maj 2012
5.694
2.654
113
Ja ampak se izboljšuje, je lahko fokus na temu? Tudi kratkoročne izboljšave/rasti so boljše kot manjko le-teh in in stagnacija ali pa še slabše - nazadovanje.
Res ne razumem vseh teh relativizacij. V čem je problem? Zakaj zmanjševati pomen/vrednost uspeha?
Saj ga ne, le ne pripisujem nekega prevelikega pomena temu, kjer je korupcija močno razširjena, mafija na vsakem koraku, strelski obračuni sredi dneva pogosti.. ta Argentina danes je daleč od Argentine izpred 30 let. Verjetno tudi to urejajo pravkar, kdo ve.

• Všeč mi je
Reactions: Matey

mistique

Guru
16. jun 2009
14.772
2.491
113
Emona / Carnium
Razumljivo. Misliš, da je/bo tudi sedaj tako?
Pojma nimam. Naiven nisem, sem pa dobrosrčen tako, da argentinskemu narodu, kmetom in revnim želim boljših časov. Naiven sem, vem.
Pa saj v tem je ravno fora - nekje je treba začeti potem pa, če se upošteva zgoraj omenjeno ponavljajočo se napako, se lahko sproducira nek argentinski model. Ampak nekje oz. enkrat je treba začeti in v preteklih letih tega nekako ni bilo videti.
Nekje je treba začeti. Mao je tudi začel nekje, Stalin enako,...dejstvo, da imamo z vsakim stoletjem več informacij (ne bom rekel, da več vémo) in tako, kot narave ne zanima "fairness", tudi nas ne. Sem pa izpostavil najbolj direkten vpliv nekih napačnih poskusov iz "pravih razlogov". Veliko je stvari, ki nikakor niso ok, ampak vem, da nihče nima rešitve za te probleme, ker jih tisti z močjo v rokah vidijo, kot rešitev (za njih same).
Ja, komunizem (oz. neke posodobljene izpeljanke komunizma/socializma) je v glavah, kakopak. V premnogih glavah tistih, ki se trudijo pridobiti ali pa imajo oblast ter v glavah sploh ne malo volilcev (delež pa potem variira od države do države). Tudi kapitalizem je (bil) samo v eni glavi potem pa...
Komunizem je v glavah enih (kot nekaj slabega) in drugih (kot nekaj dobrega). V zvezi s komunizmom, je to po mojem mnenju tudi edina delitev, ki danes dejansko ima vpliv na to kar se dogaja (marsikje).
In popolnoma razumljivo je, da narod asocira dobre/slabe čase (subjektivno) z neko družbeno ureditvijo ali vodjo. Ker kaj pa narod vé in kaj narod zanima? Že dolgo mi je blizu ideja, da bi ljudem morali odvzeti volilno pravico...žal pa nimam alternativnega problema, ki bi nadomestil tega :evil:

• Všeč mi je
Reactions: aljoman in jest5