Divjačinske jedi

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.699
4.507
113
Težko je hobi ker imaš en kup obveznosti. Pri nas lovci morajo pokosit na hektare senožeti da se ne zarašča, urejat po desetine km poti, popravljat preže, krmit divjad pozimi in to "peš" na nedostopnih vukojebinah. Mladi težko ob vsemu rednemu delu pa še kakšni družinski obveznosti to počnejo. (sej ne da bi se mi lovci smilili, samo dejstvo je pač tako in poleg visenja za šankom dejansko morajo nekaj počet da upravičijo tist zelen klobuk)

Tehnično sicer je lov lahko hobi če si turističen lovec (nisi vpisan v LD), ampak je malo jeba pri nas že z zakonodajo pri orožnem listu recimo. Pa odstrel potem tudi ni poceni ker te mora na lovu spremljat član lokalne LD (za plačilo seveda, pitje na preži celo noč ne more bit zastonj). Pa za trofejo jasno tudi plačaš precej več kot je vredno meso (trofejne živali so ponavadi kapitalci, torej nekaj kar obesiš na steno ne pa nekaj kar bi jedel).
 

jezek

Guru
24. jul 2008
4.863
2.103
113
Dajte znalci napisat se kako se za hrano tretira meso medota. In pa se merjasca....srna ni problem, to je neka obicajna žvau in se ne boš kar tako zagiftal
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.699
4.507
113
Govedina je meni ok medium rare do rare brez bilokaterega dodatka, divjačinsko meso pa mislim da mora bit precej "overdone" v precej začinjenem stanju. Prašič je sicer iz pravih delov primerljiv z domačim pri "pustem" mesu (težko pričakuješ nek masten vratnik iz živali ki dnevno rije po poljih). Za medota pojma nimam, najbrž mariniranje 3 dni da neha smrdet, pa potem v golaž. A si to spraševal?

(sam bi vse to na smoker vrgel pa naj se lepo duši na dimu vsaj 12h)

Še dodatek za tiste ki imajo radi perutnino. Super fino je če je fazan spečen skupaj z čimveč brinovimi jagodami pa celim poprom pa v neki omaki, da potem ko prvo šibro ugrizneš vsaj pol ure prebiraš vse kar ima obliko male kuglice.
 

Vadim

Guru
2. jul 2020
6.208
7.941
113
Medo je mrhovinar, ni ravno nek "gušt" ga jesti.

Sicer pa zelena bratovščina odkupuje predvsem mlade živali (tam do enega leta). Srnjad ima najboljše meso jeseni, ker ni več toliko aromatične prehrane (pa še tisto ni ne vem kaj). Isto se gleda, da se ne odkupi divjad, katera se goni. Hormoni spremenijo okus mesa. Starejše živali gredo bolj v salame ali pa za preprodajo Nimrodu - in ti vam potem prodajajo po 20€ na kg, od nas pa odkupijo med 1-2€ na kilo. Meso druge ali tretje klase.

Mlado meso je dovolj čez noč pustiti v marinadi. Čebula, nariban koren, sol, grobo mleti poper, olje. Drugi dan spečeš. Prašiča, kateri je tudi mrhovinar se raje dobro zapeče zaradi morebitnih zajedalcev, jelenjad se lahko pusti zoreti v hladilnici tudi mesec dni, ko meso lahko že surovo ješ...
 
  • Všeč mi je
Reactions: Jabe in Utisevalec

delavec44

Guru
17. dec 2012
3.225
2.246
113
Sem zadnjič videl, da delajo medvedji pršut. Še ena stvar za probat. Ne vem kako je s temi zajedalci sicer.
 

Vadim

Guru
2. jul 2020
6.208
7.941
113
Za suhomesnate izdelke se testira za trihinelo in trakuljo. Moraš pa to sam plačati. Mislim da je nekje 20€ strošek v veterinarski ambulanti.

Za ostale bolezni in zajedalce, pa že lovec mora pokazati žival lovcu, ki ima opravljen tečaj za lovskega preglednika. Pogleda se notranje organe za bolezenskimi znaki.
 

jezek

Guru
24. jul 2008
4.863
2.103
113
Nek znan gostilnicar mi je razlagal, da medveda treba v nevemkoliko urah po odhodu k sv.Petru prekuhat, in nato zmrznit, vse ostalo naj bi bilo sporno. Podobno so mi razlagali neki jagri. Ne vem, se ne spoznam, zato sprasuje. Po teh pogovorih se pac medota pa pujsa vec ne dotaknem
 

Saby

Pripravnik
11. okt 2021
58
2
8
Škoda da divjačinski golaž dobiš večinoma samo po sejemskih prireditvah in v lokalnih gostilnah katerih pa je tudi le še za vzorec.

Drugače pa Erzarjeva Gostilna oziroma Pr*Matičku je edina v širši Gorenjski okolici.
 

matej_

Guru
25. okt 2007
2.256
757
113
Divjačinski golaž imaš skoraj vsak dan za malico v pizzerii Afrika, Male Braslovče.

Če hočeš malo bolj bit in pa imaš v Orehovi vasi Bajs burger kjer imajo burger z mesom divjega prašiča.