Črni čaj

imperator

Pripravnik
27. jul 2007
436
0
16
cviček'land
Dobil sem črni čaj, ki ga kupiš v čajarnah. tiste večje količine (ne v vrečkah). Zapakiran je v kovinski škatlici in na dnu piše: črni čaj; poreklo: Indija Širi Lanka.

Zanima me koliko je potrebno dati čaja v vodo in koliko časa ga je potrebno pustiti v vodi?
Lonček z filtrom imam.

Če smo že pri temi o čaju, pa povejte kateri so pa vam najljubši. Osebno prisegam na sadne. Pa veliko žlico meda notri. Sladkorja ponavadi ne uporabljam.
 

Kibibi

ubloonie
20. jul 2007
3.291
0
36
Jaz ponavadi dam v skodelico vode eno čajno žličko čaja in pustim 3 minute. Če pa uporabim filter vrečko pa 5 minut. Predolgo tudi ni dobro pustiti čaja notri, ker drugače ima pomirjevalni učinek. Če je pa res predolgo notri je pa pretrpek okus in ravnotako ni dobro. Najboljše je pustiti od 3 do 5 minut, tudi odvisno od okusa, kako močan čaj imaš rad. Je treba najprej malo eksperimentirati, da ugotoviš, kaj ti najbolj paše.

Tudi jaz imam najraje sadne čaje (zelene rajši kot črne). Trenutno so na moji polici zeleni čaji z okusom breskve, rdeče češnje, limone, kokosa in vanilije.

Dodam pa en zavojček oz. eno žličko sladkorja. Mleka in medu nikoli ne dodajam.
 

skorpy

organizatorka
18. jul 2007
7.801
0
36
40
meni je blo rečeno, da ne glede na to, ali je filter ali lističi, da se namaka 3 minute za poživitev 5 minut za pomiritev, kar je pa več, zna pa čaj biti že trpek.

od črnih čajev mam rada earl grey ki je navad, z okusi pa kšn dargeeling, pa breskev, vanilija mi ni všeč, sm pa zadnjič probala vanilija in med (filter vrečka) pa mi je bil kar všečen. če pijem ta čaj doma ali na šihtu, medu ne dajem notr, samo mleko, če pa grem v en lokal, kjer dajo že po defaultu med zravn, si ga pa rada privoščim zravn
cool-1.gif


od navadnih čajev mam rada meto, planinskega, od sadnih če že, kšno vanilijo/jagodo, samo sadni mi ne potegnejo pretirano, ker sem se čisto odvadila pit s sladkorjem, tako da je sadni malo prekisel, če ne sladkam in se jih enostavno izogibam.

zelenega si privoščim občasno
 

AfterEight

Fizikalc
16. sep 2007
1.217
0
36
Pri količini gre načeloma nekako tako, da daš žličko čaja na skodelico (ampak ne 2dcl skodelico) in na koncu še žličko za čajnik. Čas je pa zelo odvisen od vrste čaja, mene črni recimo nikoli ne pomiri, tudi če pozabim in ga pustim v vodi več kot pet minut. Pri zelenem je ta učinek bolj izrazit. Če hočeš kvaliteten čaj se izogibaj sadnih, ki jih dobiš v čajnih hišah, saj tja notri načeloma zmešajo najmanj kakovosten čaj (zato so tudi čaji s sadnim okusom najcenejši). Od črnih je meni najokusnejši Darjeeling first flush.
zmaga.gif
 

Hazler

Pripravnik
3. sep 2007
361
0
16
Obišči stran
Jaz kuham tako. Če imaš čajnik, kar je po navadi več kot liter vode. Liter in pol. Daš noter tri vrečke čaja. Če pa imaš čaj brez vrečk, ga daš približno za eno malo pest. Tako kot je veliko manjše jace. Prodaja se tudi jajček ali kot eno sito v katero zapreš tak čaj in ga daš kuhat.

Vedno vsi pravijo, da mora bit čaj v vodi točno 5 minut. Zanjič pa so v svetovanem servisu na radiu govorili, da je čaj boljši če je dlje časa noter, ker šele po petih minutah začne sproščati neke blagodejne sestavine. In dlje kot je noter, boljši bo. To niso govorili za črne čaje, ker tiste tudi sam ne bi pustil noter več kot 5 minut. Za navadne.

Imam pa od pravih čajaev zelo rad cimetovega, kokosovega in vanilijevega. Uuuu krasen je tudi z okusom irske kreme.
 

AfterEight

Fizikalc
16. sep 2007
1.217
0
36
Citat:
Uporabnik Hazler pravi:Zanjič pa so v svetovanem servisu na radiu govorili, da je čaj boljši če je dlje časa noter, ker šele po petih minutah začne sproščati neke blagodejne sestavine. In dlje kot je noter, boljši bo. To niso govorili za črne čaje, ker tiste tudi sam ne bi pustil noter več kot 5 minut. Za navadne.
Sadni morajo biti najmanj 5 minut, zeliščni okoli 10, preveč pa kljub vsemu ni dobro, ker načeloma se pri čajih ne stremi k intenzivnem okusu.
 

Sandrca

hudičkica
29. okt 2007
785
0
16
no k je že ravno ta tema odprta mam pa še jaz eno vprašanje.
in sicer, nora sm na vanilijev čaj.. samo kaj k mam probleme z zdravjem in ne smem pit teina(ki pa ga je v pravih čajih ogromno).. do zdj sm vedno pila pravi čaj z okusom vanilije... zdej bo pa treba najdt neki novga. mogoče pozna kdo kej v to smer? ker meni še ni uspelo odkrit(razen kkšnih mešanic like jagoda-vanilija itd)

drugače pa najraje pijem metin čaj. berz sladkorja, medu in ostalih dodatkov. pa tut ostali čaji znajo bit kul brez dodatkov. in kot že rečeno, izogibam se pravih in črnih čajev.
 

AfterEight

Fizikalc
16. sep 2007
1.217
0
36
Metin čaj je res super, tud pri meni kotira izjemno visoko. Sicer pa malo pobrskaj v čajni hiši, če imajo mogoče rooibos z aromo vanilije.
 

imperator

Pripravnik
27. jul 2007
436
0
16
cviček'land
tein = kofein



Vsi črni in zeleni čaji (pravi čaji) vsebuje kofein/tein. tako da nima veze ali je samo vanilija ali je mešanica like jagoda vanilija.



na splošno vsi čaji vsebujejo kofein. najmanj beli čaji.





Obstaja pa preprosta metoda, da si naredite svoj brezkofeinski čaj:

Preprosto si skuhajte čaj, pustite liste da se namakajo približno 30 sekund. Potem zlijte nastali čaj proč in lističe ponovno prelijte z vodo. Vsebnost kofeina se s tem močno zmanjša, pravzaprav je nižja kot pri kateremkoli komercialnem brezkofeinskem čaju.



kaj imaš prevelik utrip srca?
 
Nazadnje urejeno:

Sandrca

hudičkica
29. okt 2007
785
0
16
ja vem, se zavedam tega, samo BAJE nej bi ga bilo v raznih sadnih zvarkih iz filter vrečk manj. v nasprotnem primeru ne zastopm zakaj so me v bolnici skos filal z čajem jagoda-vanilija (bruh), če bi to men ubistvu škodval...

em ne. nekej med epilepsijo pa paninimi napadi. in ker me pošiljajo od specialista do specialista že 4. leto pa še vedno ne pogruntajo kaj mi je so enostavno rekl da možno da mi škoduje kofein, tein, nikotin, alkohol in ostale prepovedane substance. in nej se tega izogibam do nadaljnega da se pokaže a je to res to al ne. pa sumim da možno da je, ker me po minimalno alkohola že vrže(govorim o 2h požirkih piva)-ne zdj da bi bla pjana..ampk pač dobim napad. glupo.
 

Sandrca

hudičkica
29. okt 2007
785
0
16
jap, u get the point:) pa tko ravno v spominu mi je ostou an, ker po enem mescu pitja tega čaja nonstop nočm več slišat zanj:)
 

Sulc

Fizikalc
22. avg 2007
880
94
28
No, jaz sem s Šri Lanke prinesel takele info:

najboljši črni čaj je
higland čaj (raste nad 1200 mnm), BOPF (broken orange pecoe fannies) Dust Nr.1
ker je tudi najdražji, je ponavadi samo primešan zraven k lowlandu (in napišejo blended tea). Da bi dobil res čisti najboljši črni čaj, se moraš kar potrudit - recimo it na Šri Lanko ponj
grin1.gif


Pripravijo ga pa tako, da v čajnik vrele vode (potem, ko ga odstavijo), namečejo toliko čajnih žličk čaja, kot je skodelic. In pustijo! Noben ne štopa, noben ne filtrira. Ker je čaj težji od vode, se usede in iz tega čajnika potem nalivajo, po želji dodajajo mleko in sladkor. Dvajset minut se jim ne zdi nič narobe.

Ko en čas piješ tisti njihov čaj, imaš težavo s "kvalitetnimi" čaji, ki jih tu prodajajo za zlato.