Covid-19 Covid 19 Navodila vlade

msenjur

Guru
11. sep 2007
27.022
-381
113
Nihče, ki mu je vsaj približno jasno kaj je na stvari ni nikoli pisal, da bi ti ukrepi ustavili covid. Ampak upočasnili pa bi prenašanje oz. okuževanje, to pa brez dvoma in to je vse kar se je zaradi izogiba preobremenitve zdravstva ter dosega možnosti za cepljenje želelo doseči.

seveda ga nebi ustavili, nisem tko mislu.

pa tudi upočasnili ga ne bi na željeno mero.

msenjur

Guru
11. sep 2007
27.022
-381
113
Poznaš še kakšen krug način prenosa ki ga ostali svet ne?. S tem ga toliko omejiš da nimaš težav, če imaš nekaj pozitivnih to ni noben problem ker pač noben ukrep ni 100%. Nimaš pa vsega zaprtega zaradi tega.

očitno so še drugi načini, oz. ti ukrepi ne delujejo v takem obsegu, kot se pričakuje, ker probleme imajo vsi, pa so nekateri tudi "kulturno" na višjem nivoju in so se precej bolj držali teh ukrepov, pa se je zadeva ravno tako razširila preko pričakovanj.

mosseero

fizik´alc
3. sep 2007
20.628
11.715
113
kod Džej-Zija
ne verjamem, da bi le distanca, maske in razkužila ustavila covid.
Dodati moram še zbiranje v zaprtih prostorih. O tem sem pisal ogromno. Algoritem preprečevanja:
  1. izogibanje zbiranju v zaprtih prostorih;
  2. če se zbiranju ne da izogniti, dosledna uporaba maske;
  3. če se le da, distanca;
  4. če distanca ni mogoča, dosledna uporaba maske;
  5. higiena rok.
Če bi se vsi ljudje tega držali, bi bil covid bistveno manjši problem. Celo družnje na prostem ni problematično, če je distanca. Žal je pa folk butast (Jelinčič ™ ) in se ni pripravljen ničemur odpovedati. Privat žuri, v firmah maske pod nosom ali celo pod brado, distanca je folku nerešljiva uganka.

Najbolj me pa razjezijo jebivetri v medicinski stroki. Lani sem bil na urgenci v LJ v slabem vremenu. Hud protokol za vstop, omejitve take in drugačne, maske vsepovsod. Potem pa pride ven 5 med. sester, grejo na dež, si odprejo 1 marelo (z besedo: eno), snamejo maske in čik v gobec. Se kdo čudi širjenju pri tako idiotskem obnašanju? Da ne govorim o tem, da se prejšnji teden med. sestre na nevrološki kliniki v UKC niso hotele in se še nočejo cepiti. WTF?

mosseero

fizik´alc
3. sep 2007
20.628
11.715
113
kod Džej-Zija
očitno so še drugi načini, oz. ti ukrepi ne delujejo v takem obsegu, kot se pričakuje, ker probleme imajo vsi, pa so nekateri tudi "kulturno" na višjem nivoju in so se precej bolj držali teh ukrepov, pa se je zadeva ravno tako razširila preko pričakovanj.
Tudi v drugih državah so jebivetri, ne samo pri nas. Spomni se rave partyjev prejšnji mesec v Španiji in Franciji. Višji kulturni nivo pomeni samo, da se V POVPREČJU ljudje bolje obnašajo. Ker pa je kultura tako kot večina drugih stvari v naravi porazdeljena normalno (Gaussova krivulja), imaš tudi tam odklone pretiranih kulturnežev in odklone popolnih nekulturnežev. Vprašanje je samo, koliko je katerih.

Zato je bilo pač potrebno uvesti strožje ukrepe.

• Všeč mi je
Reactions: Floki

msenjur

Guru
11. sep 2007
27.022
-381
113
Tudi v drugih državah so jebivetri, ne samo pri nas. Spomni se rave partyjev prejšnji mesec v Španiji in Franciji. Višji kulturni nivo pomeni samo, da se V POVPREČJU ljudje bolje obnašajo. Ker pa je kultura tako kot večina drugih stvari v naravi porazdeljena normalno (Gaussova krivulja), imaš tudi tam odklone pretiranih kulturnežev in odklone popolnih nekulturnežev. Vprašanje je samo, koliko je katerih.

Zato je bilo pač potrebno uvesti strožje ukrepe.

torej?

zakaj potem pričakovat, da bi osnovni trije delovali?

valda v teoriji je velika verjetnost uspeha, ampak praksa je pa drugačna.

Tko da je neumnost pričakovat in upat, da bo Trojica delovala. Pač se takoj sprejmejo strožji ukrepi in je.

Ampak - mi smo pri policijski uri - katere smisel in trajanje je vprašljiv.

Matko

pohodnik
18. jul 2007
5.732
766
113
Da ne govorim o tem, da se prejšnji teden med. sestre na nevrološki kliniki v UKC niso hotele in se še nočejo cepiti. WTF?
In kako boš komentiral dejstvo, da po drugi strani do cepiva niso prednostno upravičeni zunanji sodelavci, študenti na praksi,... ki isto redno zahajajo v bolnišnice in zdr. domove.

mosseero

fizik´alc
3. sep 2007
20.628
11.715
113
kod Džej-Zija
Pravzaprav je policijska ura eden bolj pričakovanih ukrepov. Ko ima večina prebivalstva prosti čas (zvečer) in se odvija večina gospodarsko nepotrebnih druženj, je to najenostavnejši način za preprečevanje teh druženj. Preprosta uravnilovka, ukrep v enozložnicah, vsi ga razumejo, celo Hojs. Kaznovani smo pa (kot vedno) "tapridni".

Nikakor ne obožujem policijske ure (kot mi bo kdo zdaj prilepil nalepko), ampak v danih okoliščinah se ne čuditi, da jo imamo.

• Všeč mi je
Reactions: johan_blond

cappy

Guru
8. apr 2010
8.158
4.487
113
Če smo že pri policijskih urah (to ni trenutno stanje danes ampak v drugi polovici januarja)

Belgija 10 p.m - 6 a.m
Ciper 9 p.m - 5 a.m
Češka 9 p.m - 5 a.m
Francija 6 p.m - 6 a.m (ne povsod)
Nemčija : samo nekatere regije
Grčija : 9 p.m - 5 a.m
Madžarska 8 p.m - 5 a.m
Italija : 10 p.m - 5 a.m
Latvija 10 p.m - 5 a.m
Luxembourg 11 p.m - 6 a.m
Romunija 11 p.m - 5 a.m
Gruzija 9 p.m - 5 a.m
Španija 10 p.m - 12 9.m in 5 a.m - 7 a.m
Tučija 9 p.m - 5 a.m
Povsod je kakšen razlog za izjeme, nekatere države niti nimajo policijskih ur ker itak ne smejo ven razen seveda izjem kot so sliužbe...
dodajmo še da na cipru v urah ko ni policijske si omejen kolikokrat in koliko časa si lahko od doma in moraš poslati sms kam greš.

cappy

Guru
8. apr 2010
8.158
4.487
113
Pravzaprav je policijska ura eden bolj pričakovanih ukrepov. Ko ima večina prebivalstva prosti čas (zvečer) in se odvija večina gospodarsko nepotrebnih druženj, je to najenostavnejši način za preprečevanje teh druženj. Preprosta uravnilovka, ukrep v enozložnicah, vsi ga razumejo, celo Hojs. Kaznovani smo pa (kot vedno) "tapridni".

Nikakor ne obožujem policijske ure (kot mi bo kdo zdaj prilepil nalepko), ampak v danih okoliščinah se ne čuditi, da jo imamo.
tako je, to je dejstvo pa se lahko nekateri na trepalnice postavijo. paše pa itak nobenemu.

in podobna "filozofija" zadaj je tudi pri zaprtju v občine.

pa ne podpiram ne enega ne drugega ukrepa!

mosseero

fizik´alc
3. sep 2007
20.628
11.715
113
kod Džej-Zija
Tako je. S tem, da zaprtje v občine vseeno ni tako intuitivno, vlado so morali na ta predlog spomniti ljubosumni župani primorskih občin, ki v lanskem marcu in aprilu iz obiskovalcev zaradi zaprtih gostiln niso mogli izvleči šuškov. Če ne plačamo, tudi uživati ne smemo. Pa so nas zaprli.

bizi

Guru
21. nov 2007
27.271
-2.010
113
Kočevska
Če nekdo želi kršiti policijsko uro, jo pač krši. Tega še med vojno niso mogli preprečiti, čeprav je bila za kršitev zagrožena in tudi izvajana smrtna kazen. Zato je tak ukrep brez veze.

• Všeč mi je
Reactions: Ytbnd

mosseero

fizik´alc
3. sep 2007
20.628
11.715
113
kod Džej-Zija
Hojsu ne bi dal horseburgerja za čuvat, medtem ko si čevlje zavezujem. Bolj so to moja opažanja iz moje okolice. Lahko se pa seveda motim, ker posploševanje mojega nereprezentativnega vzorca ni najbolj statistično utemeljeno. :norec: