Celoletne gume...

sajkek

Guru
16. mar 2008
41.803
15.161
113
se v tem postu kar strinjam s teboj...

malo mi je mogoče žal da sem zdaj monitral zimske na 2. avto ki bo delal malo kmjev...ampak enostavno ne zaupam tolk celoletnim, ko mi bo fsipalo 30cm na bregu 2x na leto in kao moram bit mobiln. Potem zadeve ne spluzi v prvi uri pa smo tam, potem se 2 ali trije peljejo steptajo, pikne...pol pa samo dobra guma rešuje. To je ta mejni, ki ga pač ne morem zaobit.. Tu celoletni ne zaupamm ker ze slabe (stare z 4mm profila) zimske odpovejo

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
56.941
7.722
113
malo je odvisno tudi od avta, oz pogona...celoletne so zadnja leta zelo napredovala, po testih so nekatere celo boljše od zimskih...

je pa res, da za alter elito, je dovolj dobra samo goodyear zimska, po možnosti s "cveki".

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
17.758
4.951
113
Sej sem izpostavil problem, folk ki vozi celoletne jih vozi zaradi ekonomije in temu so se proizvajalci prilagodil. Prihaja ameriška logika gumarske industrije tudi do nas. Tam čez lužo je "kilometrina" osnovni parameter gume, dobra guma je guma ki zdrži čimveč km/milj. Pri njihovih težkih avtih in zanič kvalitetah gum niti ne govorimo o kilometrini na profil, ampak o kilometrini preden guma začne razpadat. Torej klasičen ameriški SUV ima gume kot je imel Yugo Tigar, s fabrike pride obut in do konca življenske dobe se vozi z isto gumo (10 let, potem avto in guma razpadeta). Na redne servise se gume samo obrne in to je to. Gume v USA se danes oglašuje s 80-100k milj življenske dobe. Da so te gume zanič na cesti v vseh razmerah že kot nove ni treba povdarjat.

In trenutno gremo sicer iz kao drugega vzgiba (ekologija) tudi v EU v to smer, in nosilci te smeri so ravno celoletne gume. So gume ki desetletja nazaj niso obstajale oz. so obstajale samo nišno, danes zavzemajo pa že velik del trga in ga zavzemajo vedno več. In glede na videno ko postajajo avti vedno boljši so žal gume vsako leto slabše. To se v mestu pa na AC vidi ko 1x pade sneg do nižin in folk dobesedno preklopi v "limp mode" ker gume postanejo sanke, posledično se promet ustavi (če so na AC kamionarji baje krivi, v mestu načeloma niso problem, pa vseeno vse stoji oz. se premika s 10% normalne hitrosti).

Da pri nas ni snega ipd. mogoče drži če si iz LJ, samo potem se vozi v LJ in ne prosim hodit v alpe. Tolk kot mi gredo avstrijci na živce s svojimi prometnimi umotvori, pri gumah (in verigah) jim dam pa celo prav. Tudi pri nas bi morali v Lescah stat policisti pa vsakega ki nima ustreznih gum (pa ne M+S in 3mm profila kot je zakonsko ustrezno) samo obrnit. Nima kaj lezt v bohinj in dalje ali pa na pokljuko, da ovira promet takoj ko se ob cesti pojavi 1cm zapluženega snega.

Silos

Majstr
6. jun 2024
156
317
63
Mah, ne da se reči, da je samo en faktor. Jih je več. Velik faktor je po moje tudi to, da ljudje enostavno niso več navajeni voziti po snegu, razen "hribovcev". Ker po nižinah zapade 1-2x na leto po par cm. In potem tak človek gre na Soriško in se po domače userje, ko se prvič prižge lučka od ESP. Vozniške sposobnosti se slabšajo in tega elektronika ne more popravit. In samo še slabše bo (khm, FSD, khm).

Potem so tukaj še avti, ki so vedno težji in obuti v vedno večje nizkopresečne valjarje. Zaradi večje teže (mase, da me ne bo kdo pribijal na križ) in "ker tako boljše izgledajo".

Ko damo vse to skupaj, gume niti niso več tako odločujoč faktor. So pomembne, seveda, samo neizkušen "mestni" voznik bo po ovinkih na Soriško presran tudi če mu daš skandinavske ježevke gor.

Drugi časi, drugačni avtomobili, drugačen mindset. Včasih smo se s Primorske v Lj in na smučarijo vozili na Savi Exact ne glede na vreme. V časih Golfov I in II, Zastave, Renault petk in podobnega. Danes pa če ni zimska s prvih treh mest na AMZS testu, raje doma ostat.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
56.941
7.722
113
Ja kje pa bi naj folk sploh "treniral" oz se naučil vozit? tudi vransko ne ponuja vožnje na snegu.

Pač če ni, se ne moreš naučit.

in FSD bo samo bolje, ker vozi vsaj na nivoju, ne pa človek, ki nima izkušenj.

dask

Guru
21. sep 2023
1.084
1.264
113
Za Soriško je bila top katra, pa Eskimo gor :cool: folk stal, mi pa na smučanje. Sam ustavit se nisi smel.

blazko

Guru
21. sep 2007
7.731
595
113
Sej sem izpostavil problem, folk ki vozi celoletne jih vozi zaradi ekonomije in temu so se proizvajalci prilagodil.
Ja. Ampak vozniki ekonomijo razumemo razlicno. Moj razlog je ekonomija casa in stroskov menjave 2x letno. In predvsem dejstvo, da nikoli ne vem, kdaj se bom oktobra in maja vozil po snegu.

Da se ne ponavljam: moje izkusnje s celoletnimi.

Ta mesec bodo oddelale dve leti, menjam jih najbrz za enake. Tudi zaradi ekonomije (beri: ker ima gy spet cashback akcijo).